Όχι σε πρόσφυγες «δύο ταχυτήτων»

Όχι σε πρόσφυγες «δύο ταχυτήτων»

Του Ιωάννη Σιερκέσαββα*   

 

Η νέα τουρκο – βρετανική επίθεση στην Αμμόχωστο,  η οποία στοχεύει στη δημιουργία νέων κατοχικών δεδομένων,  στον εκβιασμό αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη μας και στον διχασμό του προσφυγικού κόσμου, μετατρέποντας μας σε πρόσφυγες δύο ταχυτήτων, δεν πρέπει να περάσει. Και δεν θα περάσει.

Χαιρετίζουμε προς τούτο τις πατριωτικές δηλώσεις θεσμικών προσφυγικών παραγόντων και συγκεκριμένα των προέδρων των Ενώσεων κατεχομένων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, καθώς και των δημάρχων Μόρφου και Λύσης. Συμφωνούμε με το κάλεσμά τους να μην παρασυρθούμε και να πέσουμε οι πρόσφυγες, θύματα της σατανικής βρετανικής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» και να χωριστούμε σε πρόσφυγες δύο ταχυτήτων και μέσω της διαίρεσης να εξυπηρετηθούν τα άνομα σχέδιά τους σε βάρος μας. Το Κυπριακό είναι ενιαίο θέμα εισβολής και κατοχής και έτσι πρέπει, ενωμένοι, να το διαχειριστούμε. 

Σε ότι αφορά την ειδική περίπτωση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συμφωνούμε μαζί τους ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τελεία και παύλα. Η περιοχή να παραδοθεί στον ΟΗΕ ο οποίος να αναλάβει τη διοίκηση της και να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοί της. Συμφωνούμε επίσης με την ανάγκη να υπάρξει πραγματική προσφυγική πολιτική, στην εφαρμογή της οποίας να μην αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες ως επαίτες και να μην δίδεται περιθώριο εκμετάλλευσής τους από τους εισβολείς.

Τέλος, έχουμε την ισχυρή άποψη ότι, πρέπει οι πρόσφυγες συλλογικά να τοποθετηθούμε και επί της όλης διαχείρισης που γίνεται στο Κυπριακό, διότι θεωρούμε πως αυτή η ακολουθούμενη πολιτική διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό, είναι που διευκολύνει την Τουρκία και τη δολοπλόκο βρετανική διπλωματία να ενεργούν με τον τρόπο που ενεργούν και να ναρκοθετούν τον αγώνα μας.

Η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού που ακολουθείται, δηλαδή οι διαδικασία δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ γίνεται καθ’ υπόδειξη και επιτήρηση των Βρετανών και έχει αποκλειστικό στόχο τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή, η οποία έγινε το 1974 γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.  Πρώτιστο καθήκον μας λοιπόν είναι, να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό με στόχο, αντικατοχικό αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχομένων και να τερματιστεί η προσπάθεια νομιμοποίησης της τουρκοποίησής  τους, αφού μειώσουμε κάπως την έκτασή τους.

* Πρόεδρος Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»  / ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”. / *Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post