Όχι κύριοι του ΥΠΠΑΝ και άλλοι συνυπεύθυνοι, δεν δικαιούστε το χειροκρότημα!  

Όχι κύριοι του ΥΠΠΑΝ και άλλοι συνυπεύθυνοι, δεν δικαιούστε το χειροκρότημα!  

Της Μερόπης Τσιμίλλη*

 Με τίτλο “Η Κυπρίων Συναυλία ξεσήκωσε το απαιτητικό κοινό της Βιέννης”, διαβάζουμε στην εφημερίδα “Πολίτης”, 25/11/2022, μια εκτενή αναφορά, με πρόταξη το πιο κάτω περιεκτικό απόσπασμα:   

Οι «μουσικοί άγγελοι» της Κύπρου, του κλιμακίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και της Χορωδίας του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, μαζί με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες της όπερας, καταγοήτευσαν το μουσικόφιλο κοινό της Βιέννης,την περασμένη Κυριακή [20 Νοεμβρίου] στην «Κυπρίων Συναυλία», στην απαιτητική σκηνή BrahmsSaal στο ξακουστό ανά το παγκόσμιο Μέγαρο Φίλων Μουσικής Βιέννης (Musikverein) όπου όρθιο καταχειροκρότησε τους συντελεστές για αρκετά λεπτά.”

Μια ανάσα πολιτισμού, μια διαβεβαίωση πως υπάρχει φως μέσα στο σκοτάδι της διαφθοράς και της απαισιοδοξίας που τείνει να κυριεύσει την κοινωνία μας. Και μαζί, μια ακόμα επιβεβαίωση της σημασίας και των δυνατοτήτων και προοπτικών των Μουσικών Σχολείων της Κύπρου.

Διαβάζουμε στη συνέχεια για τους υψηλά ιστάμενους που παρευρέθηκαν και, ανάμεσά τους, πως από την Κύπρο ήταν η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός ΥΠΠΑΝ, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Σέπος, ο διευθύνων του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας κ. Χριστοφόρου, ο επιθεωρητής του ΥΠΠΑΝ κ. Αντωνέλλος.

Και τότε οργιζόμαστε. Γιατί γνωρίζουμε καλά πως οι περισσότεροι από αυτούς πολέμησαν το θεσμό του Μουσικού Σχολείου και οι υπόλοιποι σιώπησαν. 

Τα μουσικά σχολεία στην Κύπρο, με ιστορία από το 2006, είναι ολοήμερα σχολεία, όπου, μετά το γενικό πρόγραμμα ακολουθεί το ειδικό πρόγραμμα, στελεχωμένο από ενεργούς καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς.  Η πρώτη επίθεση ενάντια στους εκπαιδευτικούς αυτούς έγινε το 2013 όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη–Συναγερμού κατάργησε το καθεστώς της μισθωτής εργασίας και επέβαλε το καθεστώς “αγοράς υπηρεσιών”, δηλαδή περιστασιακής εργασίας, το οποίο γενικότερα μεθοδεύουν οι κυβερνώντες καταργώντας δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με μακρόχρονους αγώνες.

Η μακρά απεργία των επηρεαζομένων εκπαιδευτικών, τον Μάιο-Ιούνιο 2021, προκάλεσε, παρότι με καθυστέρηση, την έναρξη διαλόγου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ. Και, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος, εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2022 από το ΥΠΠΑΝ – τον υπουργό δηλαδή που χειροκροτούσε και καμάρωνε στη Βιέννη – προκήρυξη για πρόσληψη προσοντούχων εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα Μουσικά Σχολεία, η οποία αφαιρεί τα ομαδικά μαθήματα χορωδίας και παραδοσιακής μουσικής και, παράλληλα, αποκλείει εκπαιδευτικούς με μέχρι και δεκαέξι χρόνια προϋπηρεσία στην απογευματινή ζώνη και με τεράστια προσφορά στην ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Σαφώς δυσοίωνη η αλλαγή φιλοσοφίας.

Με όλα τα θερμότατα συγχαρητήρια στη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας και την τωρινή μαέστρο της, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε πως και αυτό και τα άλλα μουσικά σχολεία έφτασαν στο εξαιρετικό σημερινό επίπεδό τους με τη δουλειά και αφοσίωση και των προηγούμενων δασκάλων τους, που είναι πια ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ. Απολυμένος είναι και ο μέχρι τον Ιούνιο 2022 μαέστρος της χορωδίας του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας! Απολυμένος και απών από τη συναυλία των παιδιών του.

Όχι, κύριοι του ΥΠΠΑΝ και άλλοι συνυπεύθυνοι για τον πόλεμο ενάντια στο Μουσικό Σχολείο και τους λειτουργούς του. Το χειροκρότημα δεν είναι για σας. Δεν το δικαιούστε.

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. / Πρώτη δημοσίευση socialistikiekfrasi.com

Share this post