Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εικόνες , που συλήθηκαν από Ναούς της Ίμβρου.
Δώδεκα εικόνες, που είχαν συληθεί από Ναούς της Ίμβρου παρέδωσε σήμερα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, παρουσία του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλου και πλήθους επισήμων, σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τροίας, στα Δαρδανέλια (Çanakkale). Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο Νομάρχης Τσανάκκαλε Ιλχαμί Άκτας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ομάδας του ΑΚΡ και βουλευτής Τσανάκκαλε, Μπουλέντ Τουράν, ο Δήμαρχος Τσανάκκαλε Ουλγκούρ Γκιοκχάν, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και ΜΚΟ.
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι εικόνες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Anadolu” για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Προσέθεσε ότι μέχρι και 4.122 ιστορικά έργα τέχνης κατασχέθηκαν στην επιχείρηση, πριν από τη λαθραία μεταφορά τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «οι εικόνες στην πίστη μας θεωρούνται ιερά κειμήλια» και υπογράμμισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η επιστροφή αυτών των δώδεκα εικόνων που εκλάπησαν από τις εκκλησίες του νησιού μας και βρέθηκαν χάρη στα μέλη της αστυνομίας. Εκ μέρους του Πατριαρχείου μας, της Μητρόπολης Ίμβρου και Τενέδου, της κοινότητας και εμού του ιδίου, εκφράζω την πιο εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου στον κ. Υπουργό και στα μέλη
της αστυνομίας”.
Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος επαίνεσε τον υπουργό Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ για τον πολύτιμο ρόλο του στην ανακαίνιση της Μονής Σουμελά που, σημείωσε, ” για εμάς τους χριστιανούς έχει σημαντική ιστορική και θρησκευτική αξία”. Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην Θεία Λειτουργία , την οποία θα τελέσει στην Μονή, την προσεχή Κυριακή, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Επίσης, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι τα πολιτιστικά αγαθά στην Τουρκία ” αποτελούν περιουσία του κράτους” και πρόσθεσε : «θυμάμαι πως το 2019 μαζί με τον Πατριάρχη παρευρεθήκαμε στο Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών. Μοιράστηκε τη χαρά μας για την επιστροφή ενός σπάνιου κεραμικού έργου του 16ου αιώνα, το οποίο είχε κλαπεί από το τζαμί Çarşamba Mehmet Ağa της Σταμπούλ και επιστράφηκε στη χώρα μας από τη Βρετανία. Βιώνουμε σήμερα την ίδια ευτυχία, καθώς παραδίδουμε στον Πατριάρχη αυτά τα σημαντικά έργα για να βρεθούν ξανά στις εκκλησίες. Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψουν τα έργα αυτά στον τοπικό πληθυσμό είναι να φυλαχθούν στις εκκλησίες όπου ανήκουν».
Ο κ. Έρσοϊ υπενθύμισε ότι στην Τουρκία η κλοπή πολιτιστικών αγαθών, η κατοχή τους δίχως άδεια, η ανασκαφή για την εύρεσή τους, ή η τυχαία ανακάλυψή τους δίχως την δήλωση τους στις Αρχές ” αποτελούν εγκληματική ενέργεια που τιμωρείται με φυλάκιση. Η μεταφορά των πολιτιστικών αγαθών στο εξωτερικό επιφέρει ποινή φυλάκισης 5-12 ετών”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας