Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ θέλει να προσεύχονται οι Εβραίοι στο τέμενος Αλ Άκσα

Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ θέλει να προσεύχονται οι Εβραίοι στο τέμενος Αλ Άκσα

 Ο ακροδεξιός  υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν-Γκβίρ, αγνοώντας τόσο τις ισραηλινές όσο και τις διεθνείς προειδοποιήσεις, ακολουθώντας τα χνάρια του Αριέλ Σαρόν, πραγματοποίησε μια “προκλητική επίσκεψη στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, τέμενος Αλ Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου το 2000 είχε πυροδοτηθεί η αιματηρή δεύτερη Ιντιφάντα – Παλαιστινιακή εξέγερση”.

Ανακοίνωση της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει:

¨Οι διακηρύξεις και οι ενέργειες του Μπεν-Γκβίρ αποτελούν μέρος της επικίνδυνης, επιθετικής, προκλητικής και μεθοδευμένης διαδικασίας που αποσκοπούν στην πρόκληση αντιδράσεων από τον παλαιστινιακό λαό, για να οδηγήσει σε έκρηξη βίας όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο ακροδεξιός υπουργός στοχεύει να προσαρτήσει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη με σκοπό να απομακρύνει από  τη Δυτική Όχθη και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει μέτρα και να καταδικάσει την εισβολή του ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού στο τέμενος Αλ Άκσα, ως παραβίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου Status Quo, καθώς και πρόκληση αναταραχής και αστάθειας.

Η επίσκεψη του Μπεν-Γκβίρ προκάλεσε καταδίκη από την διεθνή κοινότητα. Τα υποκριτικά λόγια καταδίκης δεν αρκούν. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα κατά του κατοχικού κράτους του Ισραήλ για να τερματίσει όλες τις προκλητικές ενέργειες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και  επιφέρουν μόνο απώλειες ανθρωπίνων  ζωών”. 

***************************************

Ο Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης του Otzma Yehudit (Ιουδαϊκή Δύναμη) έχει διαμηνύει εδώ και καιρό πως θέλει να αλλάξει τους κανόνες, επιτρέποντας την προσευχή στους Εβραίους, κάτι που αν συμβεί, θα κλιμακώσει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. 

«Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό για όλους» έγραψε στο Twitter, ποστ που συνόδευσε με φωτογραφία του με φόντο το Θόλο του Βράχου. 

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε ως «έφοδο στο Αλ-Άκσα από τον εξτρεμιστή υπουργό» και «πρωτοφανή πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της διαμάχης». 

Εκπρόσωπος της Χαμάς , που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλεσε την επίσκεψη «έγκλημα» και διεμήνυσε πως η περιοχή «θα παραμείνει παλαιστινιακή, αραβική κι ισλαμική». 

Με πληροφορίες από BBC

Share this post