Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ αντίθετος στα σχέδια Τραμπ
Δεν συμφωνεί στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στις περιοχές θέατρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα δημοσίως ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στις περιοχές θέατρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια ενός λευκού αστυνομικού.
«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε χθες καθώς μίλησε για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».
Όπως εξήγησε κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μιλώντας για «στρατιωτική αργκό», ο Έσπερ δικαιολόγησε τη χρήση αυτού του όρου λόγω του παρελθόντος του στον στρατό ξηράς.
«Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», εξήγησε.
«Δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν».
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι έσφαλε καθώς εμφανίστηκε τη Δευτέρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που φωτογραφήθηκε μπροστά από μια εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.
«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές»,επισήμανε.
«Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».
“ Απολυταρχικές” τάσεις
Η υπόθεση έφτασε ως το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σμιθ εξέφρασε την ανησυχία του για τις “ απολυταρχικές” τάσεις του προέδρου Τραμπ και για τον “ τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας”.
“ Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος”, υπενθύμισε.
Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων. Σε περίπτωση ταραχών κάθε αμερικανική πολιτεία μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.
Ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της τάξης στην αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.
“ Η αποστολή αυτή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, Δεν τους αρέσει, αλλά μπορούμε να την φέρουμε σε πέρας”, δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ επικεφαλής της Εθνοφρουράς.
Αντιδράσεις
Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι “ μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο μάχης ναρκοθετημένο με παλιές έχθρες και νέους φόβους”.
Οι μειονότητες έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αυτές θεωρούνται μέσο κοινωνικής ανέλιξης, και η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής μεταξύ των στρατιωτικών μία εβδομάδα μετά τον φόνο στη Μινεάπολις του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.
“ Είμαι ο Τζορτζ Φλόιντ”, έγραψε στο Twitter ο ανθυπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας Κέιλεθ Ράιτ, ένας από τους πιο προβεβλημένους Αφροαμερικανούς του στρατού. “ Όπως οι περισσότεροι μαύροι πιλότοι, εξοργίστηκα όταν είδα έναν άλλον μαύρο άνδρα να πεθαίνει στην τηλεόραση μπροστά στα μάτια μας”.
“ Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά σε αυτή τη χώρα στους μαύρους, θύματα αστυνομικής βίας (…) ενδέχεται να συμβεί και σε εμένα”, πρόσθεσε σε άλλο μήνυμά του ο Ράιτ.
Μεταξύ των προσώπων που στήριξαν δημοσίως τον ανθυπασπιστή ήταν και ο στρατηγός Ντέιβ Γκόλντσταϊν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος σε επιστολή του προς τους διοικητές των μονάδων χαρακτήρισε τον φόνο του Φλόιντ “ εθνική τραγωδία” και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σήμερα μαζί με τον Ράιτ σε διαδικτυακή συζήτηση για τον ρατσισμό.
Σε εσωτερικό του υπόμνημα προς τους εργαζόμενους στο υπουργείο Άμυνας ο Έσπερ ζήτησε από το προσωπικό “ να μείνει εκτός πολιτικής στη διάρκεια αυτών των ταραγμένων ημερών”.
Ο Τζέιμς Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που συμμετέχει στο συμβούλιο Defense Science, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του αυτή , αφού είδε ειρηνικούς διαδηλωτές να διαλύονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και τον Έσπερ να συνοδεύει τον Τραμπ στην εκκλησία.
“ Ίσως να μην είσαι σε θέση να εμποδίσεις τον πρόεδρο να δώσει εντολή για αυτή τη φρικτή χρήση βίας, όμως μπορείς να επιλέξεις να δηλώσεις την αντίθεσή σου”, τόνισε ο Μίλερ στην επιστολή της παραίτησής του.
Ο Κόρι Σάκε, του συντηρητικού American Enterprise Institute και ειδικός σε θέματα σχέσεων στρατού- πολιτών στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο Έσπερ και ο Μάιλι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη “ σοκαριστική” απόφασή τους να εμφανιστούν σε αυτό το πλαίσιο με τον Τραμπ.
“ Έκαναν την επιλογή τους. Θα μπορούσαν να πουν, ‘Κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι θα στείλει λάθος μήνυμα, αν το κάνω αυτό’”, εξήγησε.
Η ‘Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ
Η ‘Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα τον «δομικό ρατσισμό» και την «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του διογκούμενου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα αυτή κατά των φυλετικών διακρίσεων και την αστυνομική βία.
«Οι φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών πρέπει να ακουστούν. Οι φωνές που απαιτούν το τέλος της αστυνομικής βίας πρέπει να ακουστούν. Και οι φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο ενδημικός, ο δομικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία πρέπει να ακουστούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.
Η Μπατσελέτ έκανε έκκληση για μια σαφή και εποικοδομητική ηγεσία ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση, επικρίνοντας εμμέσως τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φαίνεται να επέλεξε την αδιαλλαξία και όχι τη συμφιλίωση και απείλησε να στείλει τον τακτικό στρατό για να αποκαταστήσει «το νόμο και την τάξη».
«Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, μια χώρα χρειάζεται από τους ηγέτες της να καταδικάζουν τον ρατσισμό χωρίς περιστροφές, να σκέφτονται τι είναι αυτό που οδήγησε τον πληθυσμό σε ακραία οργή, να ακούν και να παίρνουν μαθήματα από την κατάσταση και να λαμβάνουν μέτρα για να διορθώσουν πραγματικά τις ανισότητες», πρόσθεσε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος
“Απαράδεκτη” έκρινε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού ο Πάπας Φραγκίσκος, αντιδρώντας στον θάνατο στην Μινεάπολη των ΗΠΑ του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αλλά καταδίκασε και τις βίαιες αντιδράσεις που ακολούθησαν.
“Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε να κλείνουμε τα μάτια σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού ή αποκλεισμού και να προσποιούμαστε ότι υπερασπιζόμαστε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ζωής”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος χαρακτήρισε παράλληλα τον ρατσισμό “αμαρτία”.
“Την ίδια ώρα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η βία τις τελευταίες νύχτες είναι αυτοκαταστροφική”, πρόσθεσε ο Ποντίφικας. “Τίποτε δεν κερδίζεται με τη βία, ενώ αυτά που χάνονται είναι πολλά”, σχολίασε επίσης, σε ιδιαίτερο μήνυμα που απηύθυνε στους αγγλόφωνους πιστούς.
“Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τις επώδυνες κοινωνικές ταραχές που σημειώθηκαν στο έθνος σας αυτές τις μέρες, μετά τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ”, υπογράμμισε.
“Σήμερα ενώνω τη φωνή μου με την Εκκλησία του Αγίου Παύλου και τη Μινεάπολη και με τις ΗΠΑ για να προσευχηθώ για την ανάπαυση της ψυχής του Τζορτζ Φλόιντ και για όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αμαρτίας του ρατσισμού“, συνέχισε.
“Προσευχόμαστε για την ανακούφιση των συντετριμμένων οικογενειών και φίλων και προσευχόμαστε για την εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη, στις οποίες προσβλέπουμε”, κατέληξε ο Ποντίφικας.