Ο ξένος τύπος για την υποψήφια ΠτΔ στην Ελλάδα

Ο ξένος τύπος για την υποψήφια ΠτΔ στην Ελλάδα

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την υποψηφιότητα της νυν προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Η 63χρονη δικαστίνα είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το ύπατο αξίωμα της χώρας και δεν προέρχεται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όπως επισημαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα.
Γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»
«Κατερίνα Σακελλαροπούλου: η δικαστίνα που αναμένεται να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Η 63χρονη δικαστίνα θα είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στη χώρα. Μια πλειοψηφία των Ελλήνων την στηρίζει».
«Ο αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δικαστίνα και πρόεδρο του ΣτΕ, ως υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας».
«Η δημοκρατία είναι γυναίκα. Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε για πρώτη φορά μια γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας», υποστήριξε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η εκλογή της φαίνεται σχεδόν βέβαιη: Οι Συντηρητικοί έχουν 158 έδρες στη βουλή σε σύνολο 300 βουλευτών και μπορούν να επιλέξουν τον υποψήφιο.

Η διαδικασία ψηφοφορίας προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Γαλλικό περιοδικό «Paris Match»
«Kατερίνα Σακελλαροπούλου: σύντομα η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Ελλάδας», γράφει το γαλλικό περιοδικό «Paris Match»
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε χθες την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του ΣτΕ, για το προεδρικό αξίωμα της χώρας», υποστηρίζει επισημαίνοντας ότι η δικαστίνα δεν προέρχεται από τους κόλπους του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος.
«Αν συγκεντρώσει τη ψήφο 200 από τους συνολικά 300 βουλευτές, η 63χρονη μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο».
«Η ημερομηνία της ψηφοφορίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά πρέπει να διεξαχθεί πριν από τις 13 Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου».

Ρωσικό πρακτορείο «Sputnik»
«Μία γυναίκα προτάθηκε για πρώτη φορά για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας», γράφει το ρωσικό πρακτορείο «Sputnik».
«H υποψηφιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα».
«Η ημερομηνία της ψηφοφορίας πρέπει να ανακοινωθεί πριν από τις 13 Φεβρουαρίου».
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Τετάρτη μια γυναίκα, τη νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Μόλις εκλεγεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, όπως προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, η θητεία του οποίου λήγει στις 13 Μαρτίου.
«Η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ενσαρκώνει την ενότητα και την πρόοδο», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι η 63χρονη δικαστίνα δεν προέρχεται από τις τάξεις του δεξιού κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος, η γαλλική έκδοση του ρωσικού πρακτορείου υποστηρίζει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου διορίστηκε από την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από ένα χρόνο κι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το εν λόγω αξίωμα.

Share this post