Ο Βύρωνας τιμά τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή Λόρδο Βύρωνα(1824-2024)
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον Βύρωνα της Αθήνας, καθώς ο τοπικός Δήμος -πρώτος, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 συνοικισμός προσφύγων από την Σμύρνη και την Μικρά Ασία- τιμά τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή Λόρδο Βύρωνα, που φέρει το όνομά του. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Προτομή του Λόρδου Βύρωνα στην πλατεία Αγίου Λαζάρου).
Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου στις 19.30 εκδήλωση με τίτλο «1824-2024, 200 χρόνια Λόρδος Βύρων». Η εκδήλωση θα γίνει στο πάρκο , που φέρει το όνομα του Κύπριου ήρωα Καραολή & Δημητρίου (έναντι Δημαρχείου).
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Λένα Καλλέργη.
Έλληνες και ξένοι ποιητές του «Κύκλου Ποιητών» θα απαγγείλουν ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα, δίνοντας την ευκαιρία στους Βυρωνιώτες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο το έργο του ποιητή.
Μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων ποιητών θα ερμηνεύσει η Ιωάννα Σαατσάκη με την ορχήστρά της (Περικλής Παπαδόπουλος στην κιθάρα, Μανώλης Αγγελάκης στο πιάνο και Χάρης Πετσίνης στο μπουζούκι).
Από τον «Κύκλο Ποιητών» συμμετέχουν:
Adrea Applebee, John Tripoulas, Don Schofield, Stephanos Papadopoulos, Ginger F. Zaimis, Κωνσταντίνος Μπούρας, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Ρήγας Καππάτος, Έλσα Κορνέτη, Άγγελος Κούρος, Βασίλης Λαδάς, Αλέξιος Μάινας, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Χάρης Μελιτάς, Ευτυχία Παναγιώτου, Άννα Πετροπούλου, Ντίνος Σιώτης, Αλεξάνδρα Σκαμάγκα, Τζένη Φουντέα Σκλαβούνου.
*Σημερινή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει ότι, λόγω της επιδείνωσης του καιρού το απόγευμα , όπως προβλέπει η ΕΜΥ, η προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση «1824-2024, 200 χρόνια Λόρδος Βύρων» για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου στο πάρκο Καραολή & Δημητρίου (έναντι Δημαρχείου) και ώρα 19.30, αντί του πάρκου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα (απέναντι από το πάρκο, Αδάνων 3).
Ο Απόστολος Κ. Κοκόλιας, Ιστορικός, Συγγραφέας, Νομικός , γράφει ότι ο Δήμος πήρε το ονομά του από το μεγάλο φιλέλληνα επαναστάτη ποιητή Τζώρτζ Γκόρντον Μπάιρον, το γνωστό Λόρδο Βύρωνα, τον Απρίλιο του 1924, στην επέτειο των 100 χρόνων από την εθελοντική του θυσία στο Μεσολόγγι.
Έτσι, φέτος ο Δήμος Βύρωνα, η πόλη της προσφυγιάς , της εθνικής αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων γιορτάζει και την 100η επέτειο της σύστασής του.
Στο κτίριο αυτό , που βρίσκεται στην συμβολή της λεωφόρου Κύπρου με την οδό Ευαγγελικής Σχολής, στεγαζόταν το Δημαρχείο. Τα τελευταία χρόνια αναπαλαιώθηκε και σε αυτό λειτουργεί μουσείο με κειμήλια προσφύγων και εκθέματα από την ιστορία του Δήμου.
Ένα από τα λίγα προσφυγικά σπίτια, που σώζονται ακόμη στον Βύρωνα
Σύμφωνα με τον Απόστολο Κ. Κοκόλια στα χρόνια της φασιστικής κατοχής “ο Βύρωνας υπήρξε πρωτοπόρος στην Εθνική αντίσταση. Εκατοντάδες Βυρωνιώτες έδωσαν τότε τη ζωή τους σ’ αυτό τον αγώνα. Από τις κορυφαίες στιγμές αυτής της εποποιίας είναι γνωστό το «μπλόκο» της 7ης Αυγούστου 1944, όταν οι Ναζί δολοφόνησαν 12 νέους άνδρες, έντεκα Έλληνες και έναν Ιταλό αντιφασίστα. Άλλοι 1.000 περίπου συνελήφθησαν ως όμηροι και τελικά περίπου 600 εστάλησαν σε καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδα της Γερμανίας. Αρκετοί απ’ αυτούς δεν επέστρεψαν ζωντανοί στην πατρίδα.
Στην λεωφόρο Χρυσοστόμου Σμύρνης η μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των δώδεκα εκτελεστέντων από τους Ναζί στο “μπλόκο” του 1944. Στην ίδια λεωφόρο(ΦΩΤΟ ΚΑΤΩ) το μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Μετά την απελευθέρωση το Δεκέμβρη του 1944, στη «Μάχη της Αθήνας», ο Βύρωνας βρέθηκε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, πρωταγωνιστής, μαζί με την Καισαριανή, σ’ ένα «θέατρο παραλόγου».
Μετά τη λήξη και του εμφυλίου πολέμου άρχισαν στο Δήμο κάποιες προσπάθειες ανασυγκρότησης. Το 1955 ιδρύθηκε το πρώτο εξατάξιο Γυμνάσιο. Λειτούργησε αρχικά ως παράρτημα του Ζ΄ Γυμνασίου Παγκρατίου. Στεγάστηκε στο κτίριο του 4ουΔημ. Σχολείου (Χαραλαμπόπουλου) και στη συνέχεια στο κτίριο της Σχολής Παταριά, στην οδό Ατταλείας. Από το 1957 έγινε αυτοτελές Γυμνάσιο Βύρωνος και από το 1962 στεγάσθηκε σε δικό του κτίριο στο Άλσος της Ανάληψης.
Η πρώτη παιδική χαρά εγκαινιάσθηκε το 1961 στο Άλσος της Αγίας Τριάδας επί Δημάρχου Αχ. Γεωργούτσου. Και το πρώτο Κ.Α.Π.Η. λειτούργησε το 1978 στο πολυιατρείο επί Δημάρχου Θεόφιλου Φατσέα.
Από το 1957-8 άρχισε ο μαζικός εποικισμός του Καρέα αρχικά από πρόσφυγες Αρμένιους, Ελληνορουμάνους και Ελληνοπόντιους. Συνεχίσθηκε με το χτίσιμο πολλών δεκάδων πολυκατοικιών κατά τις δεκαετίες 80-90, πράγμα που είχε ήδη συμβεί και στο κέντρο του Βύρωνα.
Η συνολική έκταση του Δήμου είναι σήμερα περίπου 9.000 στρέμματα και οι κάτοικοί του υπολογίζονται σε περίπου 110-120 χιλιάδες.
Η πολιτιστική δραστηριότητα στο Βύρωνα υπήρξε κατά περιόδους υψηλής ποιότητας. Τροφοδοτείται -και όχι μόνο συμβολικά- από το ίδιο του το όνομα, αφιερωμένο στη μνήμη μιας από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, από την κληρονομιά που άφησε με το σύντομο, αλλά ηχηρό πέρασμα της η θρυλική πια καλλιτεχνική μορφή της Ισιδώρας Ντάνκαν και από σειρά άλλες αξέχαστες μορφές της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού, που έζησαν και φιλοξενήθηκαν στα προσφυγικά φτωχόσπιτα, όπως η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Δημ. Ψαθάς κ.α. “. Πριν δύο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.