Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε “μετ’επαίνων” τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε “μετ’επαίνων” τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε σήμερα το έργο του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και του πρότεινε να παραμένει στην “ομάδα” του, λίγα λεπτά προτού το υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει την αποχώρηση του δημοφιλούς αρχηγού του γενικού επιτελείου.

“Μιλήσαμε για τις αλλαγές που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Συζητήσαμε για το ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια ανανεωμένη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Η ώρα της ανανέωσης, είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να μείνει στην ομάδα”, έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε στο βραδινό διάγγελμά του να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησής του όλοι οι δεσμευμένοι από τη Δύση ρωσικοί πόροι, σχεδόν δυο χρόνια μετά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.

Είναι καιρός να «καταφερθούν οι μέγιστες συστημικές ζημίες στη Ρωσία», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «τους δεσμευμένους ρωσικούς πόρους, τόσο του τρομοκρατικού κράτους όσο και των προσώπων που συνδέονται με αυτό».

Εξάλλου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι :«Τα πάντα πρέπει να κατασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα έναντι του τρόμου. Είναι δίκαιο να προβαίνεις σε αντίποινα εναντίον του τρομοκράτη. Είναι δίκαιο να καταστρέφεις τρομοκράτες. Είναι δίκαιο να κάνεις το τρομοκρατικό κράτος να πληρώσει για τις ενέργειές του».

Πρόσθεσε πως συζήτησε για το ζήτημα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο χθες Τετάρτη.

«Χρειαζόμαστε ενωμένη και ισχυρή απόφαση. Απόφαση που θα αποδείξει ότι τηρούμε μαζί το διεθνές δίκαιο και περιφρονούμε απόλυτα το τρομοκρατικό κράτος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχεδιασμούς για να διαθέσει καταρχήν στο Κίεβο ποσά που έχουν προκύψει από δεσμευμένους πόρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αποταμιευμένους στο εξωτερικό —ιδίως τόκους—, εν είδει πρώτου βήματος προς την κατεύθυνση αυτή. Το ποσό υπολογίζεται πως ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Πηγή: skai.gr

Share this post