Ο Βιδινίου Δανιήλ νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας

Ο Βιδινίου Δανιήλ νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας

Ο μέχρι χθες Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ(ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου)  είναι από το μεσημέρι νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας. Στην εκλογή, που έγινε σήμερα (30.6.2024), μετά  τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Μητροπολίτης Βράτσας Γρηγόριος συγκέντρωσε 64 ψήφους, ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ 51 ψήφους και ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ 19 ψήφους. Τέσσερα από τα ψηφοδέλτια αποδείχθηκαν άκυρα. Ανακόνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας Βουλγαρίας αναφέρει:”Η ψηφοφορία διεξήχθη με την ακόλουθη σειρά: πρώτα ψήφισαν τον Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βράτσας Γρηγόριο και το Προεδρείο της Συνόδου, στη συνέχεια – τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου κατά αρχαιότητα, τους Επισκόπους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά αρχαιότητα και τους πατριαρχικούς εκλέκτορες εκπροσώπους των επαρχιών με τη σειρά που καθορίζεται από την αρχαιότητα των μητροπολιτών τους, τους εκπροσώπους των τριών σταυροπηγίων – Ρίλα, Μονή Μπάτσκοβο και Τρογιάν, καθώς και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των θεολογικών σχολών: των Θεολογικών Σχολών Σόφιας και Φιλιππούπολης, της Θεολογικής Ακαδημίας της Φιλιππούπολης, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τάρνοβο.

(ΦΩΤΟ: Vesela Ignatova)

Μετά την υπογραφή του καταλόγου, οι αντιπρόσωποι του Δ ́ Πατριαρχικού Εκλεκτορικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έλαβαν ψηφοδέλτιο επικυρωμένο με τις υπογραφές των πέντε μελών του εκλογικού γραφείου και σφραγισμένο, εισήλθαν στη σκοτεινή αίθουσα ψηφοφορίας και υπέδειξαν τον εκλεκτό τους και η ψηφοφορία διεξήχθη με την περίφραξη του αριθμού ενός εκ των τριών υποψηφίων για τον πατριαρχικό θρόνο. Μετά την αλλαγή της ψηφοφορίας, άνοιξε η κάλπη και καταμετρήθηκαν 138 ψήφοι. Μετά το άνοιγμα των φακέλων και των ψηφοδελτίων, διαπιστώθηκε ότι 64 από τις ψήφους ήταν για τον Μητροπολίτη Βράτσας Γρηγόριο, 51 ψήφοι ήταν για τον Μητροπολίτη Βιδινίου Δανιήλ και 19 ψήφοι ήταν για τον Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ. Σύμφωνα με το καταστατικό της BOC, δεδομένου ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν έλαβε πλειοψηφία των 2/3 των ψήφων, διεξήχθη δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.

Σε μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη ψηφοφορία, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 69 ψήφους για τον Βούλγαρο Πατριάρχη και Μητροπολίτη Σόφιας, εξελέγη ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ. Ο Μητροπολίτης Βράτσας Γρηγόριος έλαβε 66 ψήφους. Τρία από τα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

 

O Οικουμενικός Πατριάρχης

Νωρίτερα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον  Καθεδρικό Ναό της Σόφιας , την «Αγία Κυριακή», στην οποία παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ἐφθασε χθες βράδυ στην  Σόφια, ύστερα από πρόσκληση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, προκειμένου να παραστεί σήμερα στην Ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της. 

Ο Παναγιώτατος αφίχθη χθες το βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας, προερχόμενος από το Άκτιο, και τον υποδέχθηκε ο τοποτηρητής Σεβ. Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος, καθώς και ο Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βουλγαρία.
Σήμερα, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους, συμπροσευχήθηκαν κατά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής.
Ο Παναγιώτατος ευλόγησε τους πιστούς, και ακολούθως τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού. Την Εκκλησία Κύπρου εκπροσώπησε ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου
_____

ΦΩΤΟ: Vesela Ignatova

Ομιλία του νεοεκλεγέντος Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ στην ενθρόνισή του (bg-patriarshia.bg)

 

Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Μητροπολίτου Σόφιας καὶ Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κ. Δανιὴλ (Σόφια, 30 Ἰουνίου 2024) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Share this post