Ο Βαρθολομαίος τίμησε τους νεκρούς του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας 1932 – 1933 και των θυμάτων του Μαϊντάν.

Ο Βαρθολομαίος τίμησε τους νεκρούς του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας 1932 – 1933 και των θυμάτων του Μαϊντάν.

Επίσημη Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ των «Χρυσών Τρούλων» στο Κίεβο (Βίντεο)

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα  η δοξολογία για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο. Στην δοξολογία παρευρέθηκαν οι αρχιερείς της Ουκρανικής Εκκλησίας, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πλήθος ιερέων και πιστών. Η Δοξολογία τελέστηκε στην  στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ των «Χρυσών Τρούλων» στο Κίεβο.

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία ενδιαφέρεται για την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και για την πρόοδο και την ευημερία ολόκληρου του ουκρανικού λαού.

«Αισθανόμεθα οικείον τον τόπον και τον λαόν, ουχί διότι και άλλοτε επεσκέφθημεν την μακαρίαν αυτήν γην, αλλά διότι ο Άγιος προκάτοχος της ημετέρας Μετριότητος, Μέγας εν Πατριάρχαις Φώτιος, ήταν εκείνος όστις το πρώτον και καρποφόρως έρριψε τον σπόρον του Ευαγγελίου ενταύθα και ασφαλώς, διότι η Μητρόπολις Κιέβου, παρά τα περί του αντιθέτου μετά σπουδής διαθρυλούμενα και διαδιδόμενα, υπήρξεν αναπόσπαστον κανονικόν έδαφος και Μητρόπολις του καθ’ ημάς Πανιέρου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου καίτοι αι ιστορικαί συγκυρίαι και αι εγκόσμιοι επιδιώξεις τινών απέκοψαν βιαίως και προς καιρόν μόνον αυτήν εκ της φυσικής της πνευματικής Μητρός» είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος στην ομιλία του. 

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιος, στην προσφώνηση του , μεταξύ άλλων, ανέφερε : “Πριν από τριάντα χρόνια, σε αυτό το μέρος, όπου βρισκόμαστε τώρα, υπήρχαν ερείπια – οι ήσυχοι μάρτυρες της δίωξης της Εκκλησίας του ασεβούς κομμουνιστικού κράτους. Αλλά ιδού  ξαναχτίστηκε αυτός ο χρυσός-θολωτός καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ, η ιστορία του οποίου χρονολογείται περισσότερο από εννέα αιώνες – έτσι αναβίωσαν η Ουκρανία και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πριν από 400 χρόνια, εδώ βρισκόταν το κέντρο της Μητρόπολης Κιέβου, της οποίας  σε μια δύσκολη περίοδο διαχωρισμού και διωγμών ηγείτο  ο ιερός προκάτοχός μας , ο Μητροπολίτης Ιώβ Μπορέτσκι. Και τώρα είναι εδώ που βρίσκεται το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – αρχαία στην προέλευσή της, αλλά η νεότερη σε χρόνο ένταξης στα δίπτυχα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχαμε την πνευματική χαρά να μας δεχτείτε στη μικρή σας πατρίδα, στο νησί της Ίμβρου, να επισκεφθούμε  το σπίτι των γονιών σας – και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δεχτούμε την Αγιότητά σας στο σπίτι μας.

Αύριο, μαζί στη Θεία Λειτουργία της Αγίας Σοφίας, θα εξυψώσουμε τα ευγνώμονα αισθήματα  μας προς τον Θεό και θα βεβαιώσουμε την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού, όπως συμβαίνει κάθε φορά που γίνεται μια Αναίμακτη Θυσία. 

Για πρώτη φορά από τότε που παραχωρήθηκε ο Τόμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται σε εμάς ως Εκκλησία  Αυτοκέφαλη,  αναγνωρισμένη και εδραιωμένη στην ισότητα με άλλες Αδελφές Εκκλησίες. Είθε η επίσκεψή σας να είναι πλούσια σε καλούς καρπούς και για Παναγιότητα  Σας  πνευματικά χαρούμενη!”

Προηγουμένως  ο Παναγιώτατος τίμησε τη μνήμη των νεκρών του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας 1932 – 1933, καθώς και των θυμάτων κατά τη διάρκεια του Μαϊντάν, των στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την Ουκρανία στον αδήλωτο αλλά πραγματικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της χώρας . 

 Μετά την Δοξολογία ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση  με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, στον Μητροπολιτικό Οίκο στο Κίεβο, που βρίσκεται στην Ι. Μόνη Αρχαγγέλου Μιχαήλ των «Χρυσών Τρούλων».

 

Ακολούθησε συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Συνοδείας Του, με ιεράρχες της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Προκαθήμενο κ. Επιφάνιο.

Ο Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος  ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψη και τη συνεχή υποστήριξη, που παρέχει η Μητέρα Εκκλησία στην αυτοκέφαλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας και στο λαό μας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι ο λαός της Ουκρανίας έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοδιοικούσα Εκκλησία και ο Οικουμενικός Θρόνος έχει εκπληρώσει το καθήκον του. Ταυτόχρονα, η χορήγηση αυτοκεφάλου ήταν μια απολύτως δίκαιη απόφαση.
“Επί του παρόντος, οι προσευχές μας αποσκοπούν στην ειρήνη και εδραίωση όλων των Ορθοδόξων στην Ουκρανία και στην πρόοδο και περαιτέρω αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας”, δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

********************************************

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουκρανία , Βασίλης Μπορνόβας , ο οποίος πριν από πολλά χρόνια διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Παρακάθισαν ο Μητροπολίτης Ουκρανίας Επιφάνιος, Αρχιερείς, ο πρέσβης της Κύπρου , Λούης Τηλεμάχου και άλλοι επίσημοι.

 

Share this post