Ο Βαρθολομαίος απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Βαρθολομαίος απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία

Όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, λέει ότι “ο πόλεμος είναι τρέλα”. Προτρέπει την Εκκλησία να δεσμευτεί στο δρόμο της ειρήνης

Κωνσταντινούπολη (AsiaNews) – Του Νίκου Τζωΐτη *

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε  όλα τα μέρη να ακολουθήσουν το δρόμο του διαλόγου για την επίτευξη «ειρήνης, σταθερότητας και δικαιοσύνης» στην Ουκρανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως έκανε την έκκλησή του στην ευσπλαχνία του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρουσία διαφόρων προξενικών αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Ουκρανία.

Ο Βαρθολομαίος κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους πολιτικούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης να αποφύγουν ρητορικές δηλώσεις. Η χρήση βίας δεν είναι η απάντηση και μπορεί μόνο να προκαλέσει “πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο”.

Πρέπει να αναληφθεί δράση για να αποφευχθεί η βλάβη του ουκρανικού λαού και πέραν αυτής. Ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα μπορούσε να μετατραπεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτή τη στιγμή στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο, το οποίο σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση προβλέπει εορτασμούς του Πάσχα, οι Χριστιανοί πρέπει να προσεύχονται με ζήλο και καρδιά για να διατηρήσουν την ειρήνη.

Ο Πατριάρχης  τόνισε ότι πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά στην «πιθανότητα ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, που θα προκύψει από την κλιμάκωση της βίαιης ρητορικής και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, [και ο οποίος] θα πρέπει να αντιταχθεί κατηγορηματικά. Ζητούμε διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη στην περιοχή.

“Η ειρήνη είναι θέμα επιλογής και πρέπει να την μοιραστούν όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο γεωπολιτικό πλαίσιο. Το καθήκον όλων μας είναι να προσευχόμαστε και να συμβάλλουμε ενεργά στην ειρηνική επίλυση των καταστάσεων συγκρούσεων και στον άνευ όρων σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Οι ανθρώπινες συγκρούσεις μπορεί κάλλιστα να είναι αναπόφευκτες σε αυτόν τον πεσμένο και διαλυμένο κόσμο. αλλά ο πόλεμος και η βία είναι σίγουρα αντίθετοι με κάθε ίνα της ύπαρξης μας.”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ειρήνη. Επικαλούμενος τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, είπε επίσης, “δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη”.

“Ο πόλεμος μπορεί να φαίνεται γλυκός μόνο σε όσους δεν τον έχουν βιώσει. Πράγματι, αν επιτρέψουμε στις καρδιές και το μυαλό μας να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς φόβο ή πάθος, σίγουρα δεν θα μιλήσουν υπέρ του πολέμου, αλλά θα επαινέσουν κατηγορηματικά την ειρήνη.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει λύση για διατήρηση και εξασφάλιση ειρήνης εκτός του δρόμου διαλόγου, ο οποίος καταργεί τις συνθήκες που οδηγούν σε βία και πόλεμο.

“Η ειρήνη προέρχεται από αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία”. Εν μέσω «αυξανόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά τις ανθρώπινες υποθέσεις, ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα συμφιλίωσης και ειρήνης, αγάπης και δικαιοσύνης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.

“Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ώστε να δοθεί τέλος στη σύγκρουση και να επιτραπεί σε όλους τους Ουκρανούς να ζήσουν αρμονικά. Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντίθετα, μπορούν μόνο να υποσχεθούν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο”.

Ο Βαρθολομαίος ανέφερε επίσης τον «αγαπημένο μας αδελφό» Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πρόσφατα είπε: «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος είναι τρέλα».

“Όλοι οι λειτουργοί της Εκκλησίας, όλοι οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών παραδόσεων, όλοι όσοι είναι σε θέση εξουσίας, όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, ο καθένας από εμάς, θα πρέπει να ζητήσει ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης των λέξεων και σημαίνει ότι το βάρος βαρύνει έντονα και δυσοίωνα το κεφάλι του ουκρανικού λαού”.

Για τον Βαρθολομαίο: «Η σιωπή και η αδιαφορία δεν είναι επιλογή. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς συνεχή επαγρύπνηση. Ως εκ τούτου, είμαστε όλοι «καταδικασμένοι» στην ειρήνη, που σημαίνει, προορισμένοι στον μόνιμο αγώνα για την καθιέρωση και την άμυνά της.»

ΠΗΓΗ: asianews.it/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

ΦΩΤΟ : Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλοντεμίρ Ζελένσκι

Share this post