Ο Β. Βασιλικός υποψήφιος με ΣΥΡΙΖΑ

Ο Β. Βασιλικός υποψήφιος με ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ .

Δεν θα κατέλθει στις εκλογές ο Νίκος Κοτζιάς, τα “έσπασε” με τον Τσίπρα

Ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος με στοιχεία της UNESCO είναι ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Βασιλικός διεκδικεί είσοδο στην Βουλή των Ελλήνων. Το 2015 ήταν στο ψηφοδέλτιο της εκλογικής συνεργασίας «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά».
Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη (τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).
Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Είναι νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη. Το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος του απένειμε για το σύνολο του έργου του το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.

Ο Κοτζιάς

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος , Νίκος Κοτζιάς , δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς επήλθε ρήξη μεταξύ Κουμουνδούρου και της κίνησης «Πράττω» του πρώτου.

Η Πολιτική Γραμματεία της κίνησης καλεί ταυτόχρονα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ¨ΠΡΑΤΤΩ¨ να ψηφίσουν δημοκρατικά, πατριωτικά, προοδευτικά και αριστερά, σύμφωνα με τη συνείδηση τους.
«Το ΠΡΑΤΤΩ από τις 17 Ιανουαρίου του 2019 διατύπωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Πρόταση που δεν απαντήθηκε επί μήνες, παρά μόνο μετά από μια νέα συνάντηση στις 3.6.19. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του ΠΡΑΤΤΩ, σ’ αυτές ασφαλώς και δεν συμπεριλαμβανόταν ο πρόεδρός του. Αυτή η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην κοινή δράση και τις μάχες που έδωσαν οι δύο πλευρές τα τελευταία οκτώ χρόνια», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Πολιτική Γραμματεία
εχθρότητα απέναντί μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς διέψευσε τις φήμες εκλογικής συνεργασίας του με το «ΜέΡΑ 25» του Γιάνη Βαρουφάκη. Σε επικοινωνία που είχε με τον «Αθήνα 9,84» και σε σχετική ερώτηση απάντησε αρνητικά, μιλώντας μάλιστα για «αθλιότητες». Για το θέμα ερωτήθηκε και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος επίσης διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας συνεργασίας.
Εξάλλου, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Τερενς Κουίκ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, σε επικαιροποιημένη λίστα των υποψηφίων ανά την επικράτεια που απέστειλε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Τερενς Κουίκ και μάλιστα στον βόρειο τομέα Αθηνών
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ ο οποίος παρέμεινε πιστός στον Α. Τσίπρα και μετά το διαζύγιο του με τον Πάνο Καμένο, ” ανταμείφθηκε “, όπως φαίνεται, με μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση MARC

Προβάδισμα άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό της εφημερίδας ¨Πρώτο Θέμα.¨ Η ΝΔ αγγίζει την αυτοδυναμία.


Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τον ιστότοπο skai.gr, με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανέρχεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ φτάνει το 35,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, η ΧΑ με 3,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και η Ένωση Κεντρώων με 1%. “Άλλο κόμμα”, επιλέγει το 4%, στο 11,2% οι αναποφάσιστοι.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 34,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6%, το ΚΙΝΑΛ 7,1%, το ΚΚΕ 4,9%, η Χρυσή Αυγή 3,5%, το ΜέΡΑ25 3,4%, η Ελληνική Λύση 3%, η Ένωση Κεντρώων 1%. “Άλλο κόμμα”, επιλέγει το 3,8%. Στο 1,3% το άκυρο/λευκό, στο 10,8% οι αναποφάσιστοι. Το 2,2% απαντά πως δεν θα ψηφίσει.
Ως προς την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ: 35% έως 40,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 25% έως 30%, ΚΙΝΑΛ: 6,5% έως 9,5%, ΚΚΕ: 4,3% έως 6,7%, ΧΑ: 3,3% έως 5 ,7%, ΜέΡΑ25: 3,3% έως 5,7%, Ελληνική Λύση: 2,5% έως 4,5%, άλλο κόμμα: 7% έως 10%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει συσπείρωση 86% σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση 90%.
Με βάση το σενάριο για επτακομματική Βουλή που έχει επεξεργαστεί η MARC, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κατακτά την αυτοδυναμία με 154 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 75 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 22, το ΚΚΕ με 15, η Χρυσή Αυγή και το ΜέΡΑ25 από 12 και η Ελληνική Λύση με 10.
Το 32,4% απαντά πως θέλει αυτοδυναμία της ΝΔ, το 15,8% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 18,7% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11% αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή το 6,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Share this post