Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΕΣΠΩΝ

 

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα έφερε το σημερινό πολιτικό διαζύγιο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα , και του προέδρου των ΑΝΕΛ και μέχρι χθες υπουργού Άμυνας , Πάνου Καμμένου.
Πριν από την συνάντηση ο κ. Καμμένος ανάρτησε tw με την ελληνική σημαία και πήγε στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου κοινώνησε.


Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Βουλή την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του. «Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, κατά τη συνεργασία τους, έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και κατάφεραν να στηρίξουν τους πιο αδύναμους, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής.
Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, όπως είπε, συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, από τον οποίο, είχε ζητήσει «καθαρές κουβέντες».
O Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2019.

«Στις κρίσιμες στιγμές ο καθένας μας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα, δεν το έκανα το ’15, δεν θα το κάνω ούτε τώρα: θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσω τις τομές που απαιτούνται. Και ο καθείς τις ευθύνες του», τόνισε.
Επίσης, δήλωσε ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον «δεν θα κάνει πίσω» και ανακοίνωσε ότι στην θέση του Πάνου Καμμένου τοποθετείται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή του ως «μήνυμα» από την πλευρά του «ότι δεν θα διακινδυνεύσω την πορεία που έχουμε χαράξει».

Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «Οι ΑΝΕΛ δεν μετρώνται από τον αριθμό των βουλευτών, αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο».
Επίσης, ο κ. Καμμένος έκανε σαφές ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γιατί, είπε, αυτή ουσιαστικά συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ», δήλωσε.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα. «Τον καλώ (τον πρωθυπουργό) δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί άλλη μια και εμείς θα δεχτούμε το αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ , εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με την Συμφωνία. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συνθηκολόγηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε και να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία», είπε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε αιχμές και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν ο Μητσοτάκης βγει τώρα και δηλώσει ότι δέχεται λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία, ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ τον όρο Μακεδονία και ότι θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με νόμο, του υπογράφω την πρόταση μομφής. Αλλά τις τελευταίες μέρες μάλλον ανάβει λαμπάδες για να μην πέσει στα χέρια του η Συμφωνία», είπε ο κ. Καμμένος.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ήταν αναμενόμενο να προχωρήσουν χθες στην τελική λύση για την συγκυβέρνηση, μετά από μία εβδομάδα αντιπαραθέσεων και έντονου παρασκηνίου. Η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία είχε αναβληθεί την Παρασκευή, λόγω εξελίξεων στα Σκόπια, αλλά και των παρασκηνιακών διεργασιών, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις.
Τον Πάνο Καμμένο αναμένεται να ακολουθήσει και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η οποία μαζί με τον Κώστα Κατσίκη θεωρούνται οι πιο πιστοί βουλευτές στον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Θέμα υπάρχει με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος επανέλαβε χθες την θέση του να μην ψηφίσει την συμφωνία, ενώ η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Η Χρυσοβελώνη δεν είναι βέβαια βουλευτής. Βουλευτής είναι όμως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία δεν φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει ένα ομολογουμένως επιτυχές έργο στο υπουργείο της. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών , Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας της.
«Για να μη λέγονται ανακρίβειες: Στον ανασχηματισμό Νοεμβρίου 2016, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν με είχε προτείνει στη λίστα των 6 για την κυβέρνηση. Με προσωπική απόφαση και επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκα υφυπουργός Εξωτερικών. Γι’ αυτό οι ΑΝΕΛ βρέθηκαν από 6, με 7 στο Υπ. Συμβούλιο», έγραψε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τέρενς Κουίκ.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ
ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Τσίπρα χρειάζεται έξι βουλευτές , πέραν των 145 της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ . Σύνολο 151. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μέγαρο Μαξίμου άρχισαν το μέτρημα των έξι. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της είναι βέβαιο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να έχει χάσει τρεις δικούς του βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αποσυνδέοντας, όμως, τη στάση του για τη στήριξη της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται, όμως, ακόμα ένας βουλευτής από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Ζουράρις, που θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι την Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, συζητείται το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πρόσφατα: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται.
Άλλη μία ψήφο ίσως είναι αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να στηρίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για 152 βουλευτές. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

«Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Με σκληρή δήλωση σχολίασε η Φώφη Γεννηματά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση τονίζοντας: «Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν» και ζήτησε άμεσα εκλογές.
«Το παζάρι των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη Βουλή , ανεξάρτητα απ’ τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί αντιλαϊκή – μνημονιακή πολιτική, ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟϊκούς επικίνδυνους σχεδιασμούς», κατέληξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Το «Ποτάμι» δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έκανε γνωστό ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση του στο twitter.
«Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής» σημείωσε.
Η πΓΔΜ
Τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή παραμένει αφοσιωμένη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έλαβε, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία
Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του προέδρου της Βουλής, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ’όλης της ύλης.

Share this post