Ο Τσιόδρας στη Βουλή των Ελλήνων : Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις (βίντεο)

Ο Τσιόδρας στη Βουλή των Ελλήνων : Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις (βίντεο)

*Άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».

*Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το εμβόλιο AstraZeneca

*Θάνατοι, νοσηλευόμενμοι και κρούσματα στην Κύπρο

Iδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική λόγω και των μεταλλάξεων του ιού εμφανίστηκε ο καθηγητής   λοιμωξιολογίας , Σωτήρης Τσιόδρας,  μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,  ζητώντας επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα, το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,

Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά

Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση

Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown

Ανατολική Αττική: 62% αύξηση

7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Ο καθηγητής,  τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ είπε ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.

 

Αυξητική τάση στις νοσηλείες

Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%. Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».

Ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού

Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».

Κορονοϊός και παιδιά

«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που ‘έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Περιοχές που επικρατεί η παραλλαγή του ιού

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα. Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

 

 

Εμβόλιο COVID-19 (ChAdOx1-S [ανασυνδυασμένο])

Το εμβόλιο AstraZeneca by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2021:

–       Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 203.

–       126 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 39 σε σοβαρή κατάσταση.

–       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 28,659 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

–       139 (ποσοστό θετικότητας: 0,49%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 31,263.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

–       Γυναίκα, ηλικίας 79 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 203, εκ των οποίων:

–       136 άντρες (67%), και

–       67 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 126 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 39 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 39 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 23 είναι διασωληνωμένοι, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 12 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 28,659 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1,716 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 26,943 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 139 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 43 κρούσματα από 238 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • 18 κρούσματα από 779 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 11 κρούσματα από 324 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 2 κρούσματα από 238 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
  • 65 κρούσματα από 26,943 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • 137 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

 

Επεκτείνονται χρονικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την αυξημένη μεταδοτικότητα και την επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, τα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε παράταση των αυστηρών περιορισμών που εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

Την ίδια ώρα, το ECDC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν πολιτικές διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα, παράλληλα με τα όποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ώστε η επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα να είναι συνεχής.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κύπρος, ως ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που προχωρά σε αποκλιμάκωση των μέτρων, εφαρμόζει πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με rapidtest αντιγόνου όλων των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής άρσης των περιορισμών. Στόχος της δράσης αυτής είναι να διασφαλιστεί ότι η επανεκκίνηση θα γίνει ομαλά και με ασφάλεια. Την ίδια ώρα, διενεργεί πρόγραμμα υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ελέγχου με rapidtestαντιγόνου στο προσωπικό επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, προφυλάσσοντας μέσω συνεχούς επιτήρησης τους εργασιακούς χώρους και διασφαλίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον βαθμό κινδύνου διασποράς του ιού στους διάφορους χώρους/δραστηριότητες, οι χώρες της ΕΕ εστιάζουν την εθνική τους στρατηγική στην εφαρμογή περιορισμών ή/και την αναστολή λειτουργίας χώρων αυξημένου κινδύνου μετάδοσης της νόσου, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Όπως παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα, οι χώροι εστίασης θεωρούνται υψηλού κινδύνου ως προς τη μετάδοση του ιού, εξαιτίας της κοινωνικοποίησης των πολιτών. Σε λειτουργία παραμένουν σε μόνο μία χώρα (Σλοβενία), ενώ σε 15 κράτη τα υποστατικά εστίασης είναι κλειστά, στις πλείστες περιπτώσεις από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Σε 10 κράτη, οι χώροι εστίασης λειτουργούν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στο ωράριο, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, κτλ.

Σε 17 χώρες, τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά από την επιβολή του καθολικού lockdown, δηλαδή από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Σε έξι χώρες τα γυμναστήρια είναι ανοικτά, ενώ σε άλλα τρία κράτη λειτουργούν με περιορισμούς. Τα γυμναστήρια θεωρούνται υψηλού κινδύνου χώροι για μετάδοση του ιού, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ και το ECDC, αφού, λόγω της φύσης της δραστηριότητας, δεν είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους αθλούμενους.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη από τα ευρωπαϊκά κράτη. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε χώρους όπου ενθαρρύνεται η κοινωνική συνάθροιση (κοινόχρηστοι χώροι εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, χώροι εστίασης εντός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, κινηματογράφοι, χώροι ψυχαγωγίας/λούναπαρκ, κοκ), τόσο ο ΠΟΥ όσο και το ECDC τις κατατάσσουν -ιδιαίτερα τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα- στους χώρους με αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού. Για τον σκοπό αυτό, οι συστάσεις είναι όπως η επαναλειτουργία τους γίνεται ελεγχόμενα και προσεκτικά, εφαρμόζοντας μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αποτρέπουν τη μη απαραίτητη παρουσία πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους και, κατ’ επέκταση, θα περιορίζουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.

Χώρα

Χώροι εστίασης

Γυμναστήρια

Λιανικό εμπόριο

Αυστρία

x

x

x

Βέλγιο

x

x

Βουλγαρία

x

x

Γαλλία

x

x

Γερμανία

x

x

x

Δανία

x

Ανοικτά

Ανοικτά

Ελλάδα

x

x

Ανοικτά

Εσθονία

Ανοικτά

Ιρλανδία

x

x

x

Ισπανία

Ν/Α

Ν/Α

Ν/Α

Ιταλία

x

Ανοικτά

Κροατία

x

Ανοικτά

Κύπρος

x

x

x

Λετονία

x

Λιθουανία

x

x

Λουξεμβούργο

x

x

Ανοικτά

Μάλτα

Ολλανδία

x

x

Ουγγαρία

x

x

Πολωνία

x

x

x

Πορτογαλία

Ανοικτά

Ρουμανία

Ανοικτά

Σλοβακία

x

Σλοβενία

Ανοικτά

Ανοικτά

Σουηδία

Ανοικτά

Ανοικτά

Τσεχία

x

x

x

Φιλανδία

Ανοικτά

Ανοικτά

x: Κλειστά                     √: Ανοικτά με περιορισμούς                    Ν/Α: Δεν υπάρχουν στοιχεία

 

Ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από τρίτες χώρες (Κίνα, Ρωσία)

Η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) αποτελεί την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία μέσω της κεντρικής διαδικασίας γνωμοδοτεί για την αδειοδότηση στα κράτη μέλη της ΕΕ, φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19.

Η CHMP έχει αξιολογήσει κλινικά και μη κλινικά δεδομένα για εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ή/και αναπτύσσονται κατά της COVID-19, από διάφορες εταιρείες και έχει επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης και αδειοδότησής τους. Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (ένα στις 21/12/2020 και ένα στις 06/01/2021), ενώ έχουν υπογραφεί συμβόλαια αγοράς εμβολίων από εταιρείες που βρίσκονται στα τελικά στάδια ανάπτυξης εμβολίου.

Η διεξοδική αξιολόγηση από πλευράς της CHMP εξασφαλίζει στους πολίτες της ΕΕ ότι τα εμβόλια COVID-19 πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ και θέτει σε εφαρμογή τις διασφαλίσεις, τους ελέγχους και τις υποχρεώσεις για την υποστήριξη εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικασία που έχει αναπτυχθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινή προμήθεια εμβολίων για όλες τις χώρες υποβοηθά τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, με περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα. Η Κύπρος συμμετέχει εξ αρχής με εκπρόσωπό της στην Τεχνική Επιτροπή (Steering Committee) για την κοινή διαπραγμάτευση και προμήθεια των εμβολίων, γεγονός που επέτρεψε να έχει στη διάθεσή της εμβόλια κατά της νόσου ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Η εν λόγω διαδικασία διασφαλίζει την αρχή της αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την αρχή της ισονομίας, αφού όλα τα κράτη αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο, στο ίδιο κόστος, χωρίς να ευνοούνται οι χώρες με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη.

Αναφορικά δε με τα εμβόλια COVID-19 που ενδεχομένως να αναπτύσσονται και να  χρησιμοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία, και για τα οποία δεν έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν επαρκή και διαφανή επιστημονικά δεδομένα, που να τεκμηριώνουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Επομένως, στο παρόν στάδιο, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν δύνανται να προβούν σε οποιεσδήποτε συστάσεις ή εισηγήσεις για αυτά τα προϊόντα, καθώς η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει τεκμηριωθεί.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες καθώς και τα άλλα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Υγείας παρακολουθούν από την αρχή τις εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση της COVID-19, συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες αξιολογήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και είναι ενήμερες για όλα τα νέα δεδομένα και τις οδηγίες που εκδίδονται. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την ανάπτυξη νέων εμβολίων και είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τον προγραμματισμό του ανάλογα με τις εξελίξεις.

Share this post