Ο Τραμπ παραπέμθηκε στην Γερουσία για δίκη

Ο Τραμπ παραπέμθηκε στην Γερουσία για δίκη

Σε δίκη παραπέμφθηκε από την αμερικανική βουλή ο Ντόναλντ Τραμπ. Στον πρόεδρο των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία

Στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας – με στόχο να πληγεί ο βασικό του πολιτικός αντίπαλος Τζο Μπάιντεν, 230 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, 197 εναντίον και ένα μέλος του Σώματος δήλωσε παρόν.
Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία – αυτήν της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου, 229 βουλευτές υπερψήφισαν την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, 198 καταψήφισαν και ένας βουλευτής δήλωσε παρών. Και στις δύο ψηφοφορίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι βουλευτές συσπειρώθηκαν πίσω από την κομματική γραμμή, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει συγκρουστεί σφόδρα με τον Αμερικανό πρόεδρο.


Η Πελόσι έκαμε λόγω για θλιβερή ημέρα για Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των απερίσκεπτων ενεργειών του προέδρου Τραμπ, οι οποίες όπως είπε, ανάγκασαν την Αμερικανική βουλή να προωθήσει την παραπομπή του σε δίκη.

Η Νάνσι Πελόσι, δήλωσε υπερήφανη και εμπνευσμένη από τον πατριωτισμό των Δημοκρατικών Βουλευτών, υπογραμμίζονται ότι ουδέποτε ζήτησε έστω και από έναν να στηρίξει την παραπομπή Τραμπ σε δίκη ενώπιον της Γεσουσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει αθώος και σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: «Μπορείτε να πιστέψετε ότι θα αποπεμφθώ σήμερα από την άκρα αριστερά, από τους Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα. Δεν έκανα τίποτα κακό. Ένα τρομερό πράγμα. Διαβάστε τις απομαγνητοφωνήσεις. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά σε άλλο πρόεδρο. Προσευχηθείτε».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η μόνη που έχει την εξουσία να απαγγείλει κατηγορίες κατά ενός εν ενεργεία προέδρου, και η Γερουσία είναι ο μοναδική αρμόδια για να επικυρώνει τις εν λόγω κατηγορίες. Για την αποπομπή του προέδρου χρειάζονται τα 2/3 της Γερουσίας.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφεται από την εκπρόσωπό της Στέφανι Γκρίσαμ, τονίζεται ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ότι μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας.
Στο δελτίο Τύπου προστίθεται πως «ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».

 Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.

Η έκθεση με τις κατηγορίες
Στην έκθεση των 300 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν η Επιτροπή Πληροφοριών της -ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς- Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, ενώ υπονοείται ότι ο Πομπέο βρισκόταν μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είτε γνώριζαν είτε εμπλέκονταν σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια ξένη δύναμη. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει χαρακτηρίσει την έρευνα αυτή σε βάρος του “απάτη”.
Πιο συγκεκριμένα, στην σε βάρος του Τραμπ επίσημη έκθεση συγκεντρώθηκαν “κατάφωρες αποδείξεις, ότι ο πρόεδρος, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του”.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος “χρησιμοποίησε τις εξουσίες του” και “έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του”, ενώ στη συνέχεια “παρεμπόδισε” τις έρευνες. Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις ακροάσεις της, καθώς θα εξέταζε τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Σώματος.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι αποτέλεσε τη “δραματική κορύφωση” μιας πολύμηνης εκστρατείας που είχε ως στόχο να αποσπάσει “προσωπικά πολιτικά οφέλη”.

Η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να παυθεί, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί , όπως έγινε με τον  Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον  Μπιλ Κλίντον το 1998. 

 

Share this post