¨Ο Τραμπ κατάφερε να μιλήσει στον κόσμο”

¨Ο Τραμπ κατάφερε να μιλήσει στον κόσμο”

Του Ντιρκ Μίλερ 

Ως διπλωμάτης καριέρας ο Κόρνμπλουμ είχε υπηρετήσει σε πολλά και διαφορετικά πόστα στη Γερμανία. Συμμετείχε σε εμπιστευτικές αποστολές, αλλά και στις ζυμώσεις για την επανένωση. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος γερμανικών επιχειρήσεων, μιλάει εξαιρετικά γερμανικά και είναι ένας από τους πιο περιζήτητους αναλυτές για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο Κόρνμπλουμ εξηγεί την επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος κατάφερε να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα, βάζοντας στο τραπέζι θέματα που είχε αποκρύψει επιμελώς η προηγούμενη προεδρία, αλλά και η Χίλαρυ Κλίντον, αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές του 2016.
“Ειδικά η Χίλαρι Κλίντον είχε κρύψει θέματα κάτω από το τραπέζι” λέει ο Αμερικανός διπλωμάτης. “Κάποιοι έλεγαν, ως ανέκδοτο εκείνη την εποχή, ότι ετοιμάζεται να στεφθεί βασίλισσα της Αμερικής. Ενώ ο Τραμπ, με τον άγαρμπο τρόπο του, μιλούσε ξεκάθαρα, έκανε επίθεση στους πάντες και κάπου κατάφερε να μιλήσει στον κόσμο. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε…”
“Ταύτιση με ένα συναίσθημα”

Για πολλά χρόνια ο Τζων Κόρνμπλουμ είχε υπηρετήσει σε καίριες θέσεις στη Γερμανία.


Η ανάλυση του Τζων Κόρνμπλουμ για τον Τραμπ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο ίδιος δηλώνει υποστηρικτής των Δημοκρατικών, άρα τοποθετεί εαυτόν στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Κατά την άποψή του ο σημερινός πρόεδρος κατάφερε να ταυτιστεί με ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που αισθάνονταν ξεχασμένοι από την πολιτική μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Τραμπ. “Υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί να μη ζει μέσα στη φτώχεια, θεωρεί όμως ότι οι πολιτικοί τους έχουν ξεχάσει, ότι ενδιαφέρονται πιο πολύ για το εξωτερικό ή για τη βιομηχανία, αλλά πάντως όχι για εκείνους. Και αποτελεί ειρωνεία ότι ταυτίζεται με αυτό το συναίσθημα ένας γιος εκατομμυριούχου, που έχει ζήσει λίγο πολύ με τα λεφτά του μπαμπά του. Αλλά ναι, κατάφερε να ταυτιστεί, όπως το κάνουν μερικοί και στην Ευρώπη, να δώσει δηλαδή σε αυτούς τους ανθρώπους την αίσθηση ότι τους στηρίζει, ότι θα κάνει την Αμερική πιο μεγάλη. Make America great again…”
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί που ακολουθούν την ίδια τακτική ανήκουν στη συντηρητική παράταξη. Η εξήγηση του Τζων Κόρνμπλουμ: “Δίνουν απλές απαντήσεις. Το αποκαλούμενο προοδευτικό στρατόπεδο της πολιτικής είχε αποκοιμηθεί, θεωρούσε ότι όλα μπορούν να λυθούν με καταστατικά και προγραμματικές διακηρύξεις, αλλά ξέχασε ότι ο κόσμος θέλει και το συναίσθημα στην πολιτική, θέλει να πειστεί, κάπου θέλει και να καθοδηγηθεί”.

Διχάζει τους αναλυτές η διαδικασία για ενδεχόμενη αποπομπή του προέδρου Τραμπ
Οι Δημοκρατικοί απαντούν σε πολιτικό επίπεδο και αρχίζουν τη διαδικασία για την αποπομπή (impeachment) του σημερινού προέδρου, αν και γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων μάλλον δεν θα τους επιτρέψουν να τον εκδιώξουν από τον Λευκό Οίκο. Μήπως πρόκειται για διαδικασία άνευ νοήματος, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να ενισχύσει πολιτικά τον Τραμπ; “Όχι, δεν θα το έλεγα αυτό”, τονίζει ο Τζων Κόρνμπλουμ. “Εδώ που βρίσκομαι εγώ, στην αμερικανική ύπαιθρο, αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης και ο Τραμπ το γνωρίζει αυτό, έτσι εξηγείται και η νευρική αντίδρασή του. Το νόημα του impeachment δεν είναι απαραίτητα να εκπέσει του αξιώματος- αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί δεν το επιτρέπει η σημερινή πλειοψηφία-, αλλά και να εστιάσει η δημόσια συζήτηση στα σφάλματά του, στην κριτική που έχει προκαλέσει. Τώρα, αν αυτό αποβεί θετικό για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, όταν μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει ένας υποψήφιος με ευρύτερη απήχηση…”
ΠΗΓΗ: DW

Share this post