Ο τουρκικός τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο τουρκικός τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Του Μηνά Βασιλειάδη

Το κλίμα της συνάντησης Ερντογάν – Παυλόπουλου και Ερντογάν – Τσίπρα αποτυπώθηκε την επομένη της συνάντησής τους στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων. Είτε «μισογεμάτο», είτε «μισοάδειο», το «ποτήρι» βρήκε θέση στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας και όχι μόνο, ως πρώτο θέμα, πλην ορισμένων, για τις οποίες πρώτη είδηση αποτέλεσε η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Παραθέτουμε τους σημαντικότερους τίτλους των σημερινών εφημερίδων:

Hürriyet: Πολεμική για τη Λωζάννη. Την ιστορική επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα επισφράγισε ο διάλογος με Τσίπρα και Παυλόπουλο για τη Λωζάννη. – [Ερντογάν:] ”Ω Τραμπ! Τι νομίζεις ότι κάνεις”. [Γιλντιρίμ:] ”Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες”. Οργισμένη Παρασκευή [ενν. τις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη].
Hürriyet (αγγλόφωνη έκδοση): Πρωθυπουργός: Η κίνηση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ απασφάλισε την περόνη. “Η πλειοψηφία του τουρκικού λαού αντιπαθεί τώρα τις ΗΠΑ” είπε ο Γιλντιρίμ και προειδοποίησε για συνέπειες στην απόφασή του. – Ο Ερντογάν, από την Αθήνα, ξεκινά καυγά σχετικά με συνθήκη-κλειδί. – Η ΕΕ μηνύει τρία μέλη της για τον αριθμό προσφύγων. – Επιχειρηματίες και βιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.
Cumhuriyet: Σειρά στη Λωζάννη! Ο Ερντογάν ξεκίνησε [την επίσκεψη] αλλάζοντας την ημερήσια διάταξη. Συνομιλίες με ένταση. [Ερντογάν:] ”Η Λωζάννη είναι τίτλος ιδιοκτησίας για την Τουρκία”. Ο Ερντογάν ξεκίνησε την επίσκεψή του με ένταση θέτοντας μπροστά στις κάμερες το θέμα της Λωζάννης. Ο Παυλόπουλος είπε “σας μιλώ τόσο ως καθηγητής Δικαίου όσο και ως πολιτικός, δεν είναι δυνατόν να επικαιροποιηθεί μια συνθήκη ή τα άρθρα της”. – Νέα προειδοποίηση για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το TÜSİAD [σ.σ. ένωση τούρκων επιχειρηματιών και βιομηχάνων): ”Θέλουμε Ελευθερία”. – Λαμβάνει διαστάσεις η ”φωτιά της Ιερουσαλήμ” – Ομολογία Ρεζά Ζαρράμπ για [τα χρήματα] στις κούτες παπουτσιών. – Άρχισε η δίκη Ντεμίρτας. ”Με συνέλαβαν με πολιτικά κίνητρα”.
HaberTürk: Ρυθμίσεις Λωζάννης. Στην πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια στην Ελλάδα ο Ερντογάν απάντησε σκληρά στα όσα ανέφεραν Τσίπρας – Παυλόπουλος για τη Λωζάννη . ”Η Λωζάννη δεν εφαρμόζεται”. Τηλεφωνική διπλωματία για την Ιερουσαλήμ. – Η απόφαση Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν ξεσήκωσε μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Γιλντιρίμ: ”Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες”. – Κατάσχεση του γιοτ και του αεροσκάφους του Ζαρράμπ.
Sabah: Μαθήματα ιστορίας και ανθρωπιάς από τον Ερντογάν. Κριτική στη φράση ”η Λωζάννη δεν επικαιροποιείται” του Παυλόπουλου: ”Η Λωζάννη φτιάχτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν εφαρμόζεται”. – Ο Αμπάς καλεί σε ένοπλη αντίσταση και ιντιφάντα. [παρακάτω:] Ο λαός της Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνος του. ”Τραμπ, τι νομίζεις ότι κάνεις”;
Sabah (αγγλόφωνη έκδοση): Τουρκία, Ελλάδα αποφασισμένες να χτίσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παρά τις διαφορές. – Βροχή οι δηλώσεις που καταδικάζουν το φιάσκο του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. [Γιλντιρίμ:] ”Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες”. – Νοτιοκορεατικές εταιρείες εκφράζουν την επιθυμία να συμμετέχουν στα μεγάλα πρότζεκτ της Τουρκίας.
Milliyet: Γκρίνια για τη Λωζάννη. Δίνοντας ‘μάθημα Λωζάννης’ σε Τσίπρα και Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν εφιστά την προσοχή στη Δυτική Θράκη. “Επιστρέψτε τους φετουλλαχτσίδες”. [ενν. τους οκτώ συλληφθέντες τούρκους στρατιωτικούς] – ”Ω Τραμπ! Τι νομίζεις ότι κάνεις;” – Πρωτοβουλία για ιντιφάντα.
Akşam: Ρυθμίσεις Λωζάννης στην Αθήνα. Ιστορική απάντηση από Ερντογάν σε Παυλόπουλο, Τσίπρα. Σκληρή απάντηση στην διοίκηση της Αθήνας από τον Ερντογάν κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μετά από 65 χρόνια στην Αθήνα: ”Υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία της Λωζάννης που δεν είναι σαφή. Η Λωζάννη δεν εφαρμόζεται. Δεν μπορούμε να εκλέξουμε μουφτή”. ”Δεν θα μπορούσατε να ξαναμπείτε στο ΝΑΤΟ” [χωρίς τη βοήθειά μας. (Ενν. το 1980)]- Έκκληση για τρίτη ιντιφάντα.
Bir Gün: Σιγή ιχθύος στη Μέση Ανατολή για την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ χτυπά ξανά, οι οπαδοί του ‘αμερικανισμού’ σιωπηροί και μαζεμένοι. – Πάλι δεν δόθηκε εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο Ντεμίρτας. – Στην [πρώτη] επίσημη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια δημιούργησε εντάσεις. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, πριν προλάβει καλά καλά να σκουπίσει τα πόδια του στην είσοδο, ο Ερντογάν αμφισβήτησε τη Λωζάννη. Η Ελλάδα απάντησε ότι δεν υπάρχουν σημεία που χρήζουν αμφισβήτησης.
Türkiye: Σε εξέλιξη το μεγάλο σχέδιο του Ισραήλ: Πρώτα η Ιερουσαλήμ, μετά η Συρία. Κάτω από κάθε πέτρα που σηκώνεις βρίσκεται το Ισραήλ. Το ύπουλο σχέδιο 100 ετών προχωρά βήμα-βήμα. Στόχος [του Ισραήλ] μετά την ανακοίνωση ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα, να ”καταπιεί” τη Συρία. Βοήθεια Πούτιν για την Ιερουσαλήμ. – Ρύθμιση Λωζάννης στην Ελλάδα. Η ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα επισφραγίστηκε από την έκκληση για ρύθμιση της Λωζάννης. Ο Παυλόπουλος ωχρίασε. – CHP και HDP προχωρούν παράλληλα.
Yeni Şafak: Και… ιντιφάντα! Σβήσαν τα φώτα του [τεμένους αλ] Ακσά. ”Ω Τραμπ: Τι νομίζεις ότι κάνεις”. – Εκατέρωθεν ‘ρέστα’ για τη Λωζάννη, στην πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια. Ιστορική απάντηση στη φράση του Παυλόπουλου, ”δεν υπάρχει πλευρά της Λωζάννης που να χρήζει επανεξέτασης”.
Star: ΩΡΑ ΠΟΓΚΡΟΜ για την Ιερουσαλήμ. Οργισμένη Παρασκευή. Τέλος στον ρόλο των ΗΠΑ [ως ειρηνευτή]. Στο πόδι ο ισλαμικός κόσμος. – Μαθήματα Λωζάννης στην Αθήνα. Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε μάθημα ιστορίας τόσο στον ομόλογό του όσο και στον Τσίπρα: “Ας μην ‘φυλακίζουμε’ τη Λωζάννη στο Αιγαίο. Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν έχει δικαιώματα; Στα 94 χρόνια που πέρασαν ο κόσμος επαναδομήθηκε”.
Karar: Έκπληξη Λωζάννης [από Ερντογάν] στην Αθήνα. Κατά την ιστορική του επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος Ερντογάν έβγαλε από τον χαρτοφύλακά του τη Λωζάννη. ”Πρέπει να επικαιροποιηθεί. Πρέπει να μελετηθεί η εφαρμοσιμότητά της” είπε ο Ερντογάν. “Δεν προβλέπονται ρυθμίσεις” απάντησε ο Τσίπρας. – Κανείς δεν πρόσεξε τη σπίθα που άναψε ο Τραμπ πριν ένα χρόνο. Μέσα σε 24 ώρες ξέσπασαν εντάσεις στη Δυτική Όχθη.
Posta: Το είπε μπροστά τους. Αφού οι Έλληνες ηγέτες είπαν ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η Λωζάννη, ο Ερντογάν είπε: “Υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της”. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να εκλέξουν τον μουφτή τους. Το μέσο κατακεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι €18 χιλ αλλά στη Θράκη είναι €2,2 χιλ. Υπάρχουν διακρίσεις”. – Η ΕΕ προειδοποιεί τον Τραμπ: Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία δήλωσαν ότι “αυτή η απόφαση [σ.σ. για την Ιερουσαλήμ] θα μας φέρει σε σκοτεινούς καιρούς”.
Aydınlık: Ξανά ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνιοι απαντούν στην απόφαση για την Ιερουσαλήμ με τρίτη ιντιφάντα.

Share this post