Ο θεολογικός λόγος της προσφώνησης του Αθηνών Ιερώνυμου Β’ και του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μίλησε για τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ταυτίζει τον θάνατο με την αμαρτία, ενώ ο Χριστός ως αρχηγός της ζωής παρέχει την αιώνια ζωή, και ο Πάπας απάντησε με τη φράση του Αποστόλου Παύλου «χάρις και ειρήνη από Θεού».
ΑΘΗΝΑ-Του Νίκου Τζωΐτη
Σε κλίμα χριστιανικής αδελφικής αγάπης έγινε το απόγευμα η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄, στην έδρα του δεύτερου επί της οδού Αγίας Φιλοθέης , στην Αθήνα.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τη συνοδεία Καρδιναλίων, έφθασε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών , όπου ο κ. Ιερώνυμος τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους του ταξιδιού του και η ατμόσφαιρα της Ελλάδας να του δώσει δύναμη. Ο Πάπας Φραγκίσκος ασπάστηκε το χέρι και το εγκόλπιο του Ιερωνύμου, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή και ανέφερε ότι θυμάται και την πρώτη τους συνάντηση στη Λέσβο, το 2016.
Οι δύο Προκαθήμενοι, αφού συνομίλησαν κατ’ ιδίαν για μισή ώρα, στη συνέχεια πήγαν στην Αίθουσα του Θρόνου της Αρχιεπισκοπής. Εκεί ο Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ προσφώνησε τον Πάπα , ο οποίος αντιφώνησε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, «που ταυτίζει τον θάνατο με την αμαρτία, ενώ ο Χριστός ως αρχηγός της ζωής παρέχει την αιώνια ζωή».
Επίσης, μίλησε για το μεταναστευτικό και για το πώς η Εκκλησία Ελλάδος αγκάλιασε τους , ενώ επαίνεσε τη μεγάλη προσφορά του Πάπα προς τους πρόσφυγες. Ωστόσο, τόνισε ότι «πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στη μεγάλη αυτή πρόκληση».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πραγματικά, χαίρομαι για την ευαισθησία σας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Αναγνωρίζω την μεγάλη προσφορά σας στην ενσωμάτωση και υποδοχή τόσων προσφύγων κατά τα τελευταία έτη. Όμως αισθάνομαι ταυτοχρόνως την ανάγκη να επισημάνω μαζί με σας ότι οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Εάν η παγκόσμια κοινότητα, οι ηγέτες των ισχυρών κρατών, οι διεθνείς οργανισμοί δεν λάβουν τολμηρές αποφάσεις, η συνεχώς απειλούμενη παρουσία των απροστάτευτων προσφύγων γυναικών και των παιδιών θα συνεχίζεται αυξανόμενη παγκοσμίως. Τα αυτονόητα δικαιώματα στην παιδεία, τη θρησκευτική ελευθερία, την ισότητα, θα συνεχίσουν να υποσκάπτονται. Αρκετά πια με τα όμορφα λόγια. Οι συνάνθρωποί μας στο Αφγανιστάν θα αναγκαστούν να φύγουν και να εργαλειοποιηθούν από γειτονικές χώρες με πρακτικές όπως η Τουρκία».
Στην αντιφώνησή του, ο Ποντίφικας ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών, για πράξεις και επιλογές προερχόμενες -όπως είπε- μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ, «μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία», πρόσθεσε. Μάλιστα, επισήμανε ότι με ντροπή αναγνωρίζει τα παραπάνω και αισθάνεται «την ανάγκη να ανανεώσει την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς».
Εξάλλου, σημαντική ήταν η αναφορά του στο Άγιο Πνεύμα, το οποίο, όπως τόνισε, «μας καλεί σήμερα περισσότερο παρά στο παρελθόν να επουλώσουμε τις πληγές της ανθρωπότητος με το έλαιο της αγάπης». Αναφορά έκανε και σε σύγγραμμα του σύγχρονου Ορθόδουξου θεολόγου , Ιωάνη Ζηζιούλα ( σημ: Γέρων Μητροπολίτης Περγάμου- Οικουμενικό Πατριαρχείο).
Στη συνάντηση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, Φαναρίου Αγαθάγγελος και ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, καθώς και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.
ΦΩΤΟ: vaticannews
*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της αντιφώνησης του Πάπα
Αθηνών Ιερώνυμος Β’ : «Εξ αρχής της εκκλησιαστικής σας πορείας διακονείτε τον άνθρωπο μιμούμενος τον Κύριό… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
Πάπας Φραγκίσκος : « Το Άγιο Πνεύμα είναι πρώτιστα έλαιον κοινωνίας» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης
Aπό την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών.
ΦΩΤΟ: vaticannews
Στον Ναό ο Πάπας μίλησε προς Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. «Να συνεχίσετε το έργο στο ιστορικό σας εργαστήριο της πίστεως», τόνισε.