Ο Τατάρ είναι Τατάρ, εμείς τι κάναμε;

Ο Τατάρ είναι Τατάρ, εμείς τι κάναμε;

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ θα επισκεφθούν σήμερα από κοινού το Εργαστήριο της ΔΕΑ, σε μία συμβολική κίνηση στήριξης του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.*

Μία συνάντηση η οποία, αν και αφορά ένα μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα που «καίει» και τις δυο κοινότητες και θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη και να είχε γίνει προ καιρού, χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και πολλές διαβουλεύσεις για να διευθετηθεί.

Και αυτό δείχνει ότι οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν, στους πέντε μήνες που συνυπάρχουν στην ηγεσία των δύο κοινοτήτων, να χτίσουν, αν μη τι άλλο, κάποιες γέφυρες μεταξύ τους και μία στοιχειώδη επικοινωνία, έστω και επί θεμάτων που δεν αφορούν την ουσία του Κυπριακού.

Σε αυτό συνηγορεί και το ότι όλο αυτό το διάστημα δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν και μία ουσιαστική συνάντηση γνωριμίας μεταξύ τους, πέραν εκείνης της άτυπης που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν καν ακόμη αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αν οι δύο ηγέτες δεν μπορέσουν να δημιουργήσουν μία εποικοδομητική σχέση μεταξύ τους και αν δεν εμπνεύσουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, πώς θα μπορέσουν, όταν και αν, έλθει εκείνη η ώρα να συζητήσουν για τα καυτά και επίμαχα ζητήματα του Κυπριακού;

Το ότι ο Ερσίν Τατάρ με την όλη στάση του και τις επαναλαμβανόμενες αδιάλλακτες και προκλητικές τοποθετήσεις του δεν διευκολύνει την όλη κατάσταση, το γνωρίζουμε και το αναγνωρίζουμε. Είναι αποδεδειγμένο όμως ότι ο Τατάρ δεν ενεργεί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αλλά ως εντολοδόχος της Άγκυρας και δεν επιδιώκει τη λύση του Κυπριακού προς όφελος των Κυπρίων, αλλά προς όφελος και κατά τρόπον που να εξυπηρετούνται τα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο και την περιοχή.

Και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όμως, τι έκανε όλο αυτό το διάστημα που να υποχρεώσει τον Τατάρ να διαφοροποιηθεί; Απολύτως τίποτα! Αντίθετα, δείχνει να βολεύεται και να διευκολύνεται που έχει απέναντί του έναν τέτοιο Τατάρ. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι άλλο Τατάρ και άλλο Τουρκοκύπριοι, ότι ο Τατάρ σύντομα ίσως να μην υπάρχει και ότι εκεί στην απέναντι όχθη υπάρχουν ακόμη δυνάμεις και μάζα που επιδιώκει και ποθεί την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

Προεκλογικά ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι έχει ιδέες και προτάσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων προς την πλευρά μας. Έμεινε όμως και σε αυτό στα λόγια. Πέντε ολόκληρους μήνες δεν έλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία που να απευθύνεται προς τους Τουρκοκύπριους και κανένα έμπρακτο μήνυμα έστειλε για μία νέα προσέγγιση απέναντι τους. Και η άτεγκτη στάση του Τατάρ, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Υπάρχουν πολλά μονομερή μέτρα και κινήσεις που μπορούσε να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να χρειάζεται την «άδεια» ή τη συναίνεση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Συνεχίζει όμως να «στρουθοκαμηλίζει» και σε αυτό, όπως και επί της ουσίας του Κυπριακού, δείχνοντας ότι απλά ροκανίζει τον χρόνο, παίζοντας, απογοητευτικά, μόνο άμυνα.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε σήμερα , 28  Ιουλίου 2023, στην στήλη της εφημερίδας “η άποψη” και απηχεί της θέσεις της

Share this post