Ο Τατάρ δίνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο UBP

Ο Τατάρ δίνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο UBP

ΕΚΤΟΣ “ΒΟΥΛΗΣ” ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ!

Τρία από τα οκτώ κόμματα της «ΤΔΒΚ», μεταξύ αυτών και το κόμμα TKP-YG (Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις) του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί,  δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εκλογικό μέτρο για να εισέλθουν στην «βουλή». Σημειώνεται  επίσης ότι οι χθεσινές «εκλογές» ήταν αυτές, στις οποίες σημειώθηκε η χαμηλότερη προσέλευση στην κάλπη στην πολιτική ιστορία της «ΤΔΒΚ». Η συμμετοχή ήταν 58.23%.  Έτσι , κερδισμένοι είναι το UBP, το CTP, που αύξησε την δύναμη του, και η αποχή.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Diyalog , Ρεσάτ Ακάρ επισημαίνει πως «το γεγονός ότι το UBP κατετάγη πρώτο και μπορεί να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση συνασπισμού με μικρή στήριξη από ένα άλλο κόμμα είναι   αποτέλεσμα της πολιτικής των αριστερών κομμάτων, εκτός του CTP».

Κατά τον Ρεσάτ Ακάρ «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν αποδίδουν κέρδος στην ΤΔΒΚ οι δηλώσεις κατά της Τουρκίας και δεν θα αποδώσουν και στο εξής.  Ο τουρκοκυπριακός λαός γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια ΤΔΒΚ χωρίς την Τουρκία και οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα συνεχίζουν να ψηφίσουν το UBP γι’ αυτό τον λόγο. Ο λαός τηρεί μια στάση υπέρ των ισχυρών σχέσεων με την Τουρκία. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μήνυμα από τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα […]»

Το αποτέλεσμα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών έγινε αποδεκτή από τον λαό, υποστήριξε  ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι από αύριο  , Τρίτη,  θα ξεκινήσει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και ύστερα από αυτές τις συναντήσεις, « μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Φαΐζ Σουτσούογλου, ηγέτη του UBP ,  που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές».

Σχολιάζοντας τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, την απέδωσε στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί, που δεν συμμετείχαν λόγω της πανδημίας και της παραλλαγής Όμικρον, του κρύου καιρού και του γεγονότος ότι πολλοί εγγεγραμμένοι στους  καταλόγους ζουν στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του UBP  δήλωσε ότι «θα έχει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης» με όλα τα κόμματα που εισήλθαν στη βουλή, ακόμα και το CTP».

Η πρόεδρος του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των ψήφων.  

Εθνικής Ενότητας (UBP) 39,61% 24
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) 31, 91% 18
του Λαού (HP) 6,69% 3
Δημοκρατικό (DP) 7,42% 3
Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) 4,42 0
της Αναγέννησης (YDP) 6,44% 2
TKP-YG (Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις 1,54 0
Δρόμος Ανεξαρτησίας 1,96 0
Ανεξάρτητοι

 

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», δυο έμπειροι Τ/κ αναλυτές ανέλυσαν  στο ΚΥΠΕ τα νέα δεδομένα στην τ/κ πολιτική σκηνή. Η λέκτορας Ντιλέκ Λατίφ, πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος στο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής μοιράζεται τη δική της άποψη για το ποσοστό της αποχής και τη νίκη της τ/κ Δεξιάς. Επίσης, αναφέρεται στο μέλλον του τ/κ μετώπου της λύσης. Ο δημοσιογράφος Αϊτούγ Τουρκκάν αναλύει τον νέο συσχετισμό των τ/κ πολιτικών δυνάμεων και μιλάει για τους κερδισμένους και ηττημένους στη νέα αναμέτρηση.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Η κ. Λατίφ, αναλύοντας τα αποτελέσματα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» υπογραμμίζει τη σημασία του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής. «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της αποχής στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία των Τ/κ», επισημαίνει η Τ/κ επιστήμονας. Η κ. Λατίφ σχετίζει το υψηλό ποσοστό αποχής με σειρά αρνητικών εξελίξεων που επηρεάζουν το τελευταίο διάστημα την τ/κ κοινότητα, όπως η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η κρίση των καυσίμων, οι διαιωνιζόμενες διακοπές ρεύματος και η ραγδαία αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών.

«Δυο γείτονες μου, με εισοδήματα της κατηγορίας του βασικού μισθού, λίγο πριν τις εκλογές μού επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι «[οι πολιτικοί] να πράξουν όπως νομίζουν και ας μας αφήσουν ήσυχους». Άνθρωποι όπως αυτοί οι γείτονες μου, δηλαδή όσοι δεν ανήκουν στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, δηλώνουν ότι δεν έχουν ελπίδες για τη βελτίωση της όλης κατάστασης», συμπληρώνει η κ. Λατίφ σχετικά με το νέο ποσοστό αποχής.

Εστιάζοντας στη νίκη της τ/κ Δεξιάς, η κ. Λατίφ τοποθετεί στο επίκεντρο της επιτυχίας του Κόμματος της Εθνικής Ενότητας (UBP) την επικράτηση στους κόλπους της τ/κ κοινότητας, κατά το προηγούμενο διάστημα, της άποψης ότι «οι Τ/κ χρειάζονται ένα κόμμα που θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία».

Η Τ/κ επιστήμονας προσθέτει ότι μαζί με το UBP, ως νικητής από την “κάλπη” βγήκε και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP). Σύμφωνα με την κ. Λατίφ σε αυτήν την εξέλιξη σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η επιστροφή «δανεικών ψήφων» από το Κόμμα του Λαού  (HP) στο (CTP).

Τι χρειάζεται το τ/κ μέτωπο της λύσης;

Στο μέτωπο της τ/κ Αριστεράς, η κ. Λατίφ χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο και το ποσοστό του Κόμματος του Δρόμου της Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ), το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά σε μια «εκλογική» αναμέτρηση. Το συγκεκριμένο κόμμα επωφελήθηκε από τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργατών. «[Παρά το αξιοσημείωτο ποσοστό του ΚΔΑ] θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική μερίδα της εργατιάς δεν ψήφισε αυτό το κόμμα επειδή έχει χάσει την ελπίδα του για την βελτίωση της συνολικής εικόνας στο άμεσο μέλλον», προσθέτει η κ. Λατίφ.

Τέλος, στρέφοντας την προσοχή της στην επόμενη ημέρα, η κ. Λατίφ υπογραμμίζει δυο σημαντικά σημεία. Πρώτον, επισημαίνει ότι η τ/κ κοινότητα θα συνεχίσει την πολιτική πορεία της με «κυβερνήσεις» συνεργασίας, οι οποίες στο παρελθόν απέτυχαν να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τ/κ κοινότητα. Δεύτερον, με την μείωση του αριθμού των τ/κ κομμάτων στην «βουλή», τα οποία υποστηρίζουν την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, από δυο σε ένα, στο στρατόπεδο της τ/κ Αριστεράς γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για την ένωση των δυνάμεων της λύσης και Αριστεράς. Για την κ. Λατίφ αυτός ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την δράση της κοινωνίας των πολιτών και φυσικά την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

«Ευκολότερο το έργο του Σουτζούογλου»

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Αϊτούγ Τουρκκάν συμφωνεί με την κ. Λατίφ στο γεγονός ότι από τη χθεσινή αναμέτρηση με αξιοσημείωτα πολιτικά κέρδη βγήκαν δυο κόμματα, το UBP  και το CTP. Σύμφωνα με τον ίδιον, την στιγμή που ενισχύονται τα ποσοστά των δυο μεγαλύτερων τ/κ κομμάτων, οι μικρότεροι τ/κ πολιτικοί σχηματισμοί μετρούν ζημιές ή στην καλύτερη περίπτωση διατηρούν τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκκάν, στην νέα περίοδο, το έργο του αρχηγού του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου είναι ευκολότερο. Και αυτό διότι, στη νέα «κυβέρνηση», ο κ. Σουτζούογλου έχει  τρεις επιλογές, τη συνεργασία με ένα από τα τρία μικρότερα κόμματα της τ/κ Δεξιάς, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα του Λαού (HP) ή το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP).

Οι εκπλήξεις και το στρατόπεδο των ηττημένων

Σε ό,τι αφορά τις «εκπλήξεις» στη χθεσινή αναμέτρηση, ο Τ/κ δημοσιογράφος αναφέρεται στον αποκλεισμό του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TKP-YG) από τη νέα «βουλή». Ο κ. Αϊτούγ σχετίζει αυτήν την εξέλιξη με τον περιορισμένο αριθμό «μεικτών ψήφων» και το γεγονός ότι υποστηρικτές των μικρότερων τ/κ αριστερών σχηματισμών υποστήριξαν το CTP για να εμποδίσουν την αυτοδυναμία του UBP . Ο κ. Αϊτούγ χαρακτηρίζει επίσης, ως «έκπληξη» και την απόδοση του Κόμματος του Δρόμου της Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ), του οποίου το ποσοστό πλησίασε το 2%.

Σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο των ηττημένων, ο κ. Αϊτούγ σημειώνει ότι το DP  δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του, το κίνημα των εποίκων YDP διατήρησε τις δυνάμεις του και το HP) γνώρισε συντριπτική ήττα.

 

 

 

Share this post