Ο Τατάρ αποδέχτηκε πρόταση Αναστασιάδη για συνάντηση

Ο Τατάρ αποδέχτηκε πρόταση Αναστασιάδη για συνάντηση

Αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες,  να συναντηθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης επικοινώνησε χθες  τηλεφωνικώς με τον κ. Ερσίν Τατάρ για να εκφράσει τις ευχές του για την ανάδειξη του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως ανέφερε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος , «ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε προς τον κ. Τατάρ να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για μια πρώτη γνωριμία και επαφή, κάτι που ο κ. Τατάρ απεδέχθη».  Στην συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. των ΗΕ στην Κύπρο,  Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεση των δύο ηγετών για συνάντηση και η οποία ανέλαβε να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις προς αυτό τον σκοπό, στο οίκημα των ΗΕ στη Λευκωσία.

Επίσης, ο Ν. Αναστασιάδης  επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον απερχόμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη,  Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίον ευχαρίστησε για τη μέχρι σήμερα συνεργασία που είχαν. Τον  διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν σε επαφή και σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνδρομή του σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ο Μ.  Ακιντζί  ανέφερε ότι «θα είναι πάντοτε στη διάθεση των δύο ηγετών στις προσπάθειες τους , καθώς επίσης και για επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προκοπής στην πατρίδα μας».

Ο πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε τον νέο Τουκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα, με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ερντογάν  είπε στον Ερσίν Τατάρ ότι «οι Τ/Κ απέδειξαν για άλλη μια φορά την δημοκρατική τους ωριμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι το όνειρο του Ερσίν Τατάρ για το μέλλον και η ισχυρή ηγετική του φυσιογνωμία κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές που πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι πιστεύει ακράδαντα πως « ο Ερσίν Τατάρ κατά την προεδρία του θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα της ΤΔΒΚ  με επιτυχία και θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τη συνεργασία τους για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.  Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ  θα σνεχίζουν και τις προσπάθειές τους για επίλυση του Κυπριακού».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερσίν Τατάρ είχε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι,  ο οποίος, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, φέρεται να εξέφρασε την ευχή ότι «η εκλογή του θα είναι η αρχή για καλύτερες μέρες συνεργασίας για το μέλλον μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ».

Τον κ. Τατάρ συνεχάρησαν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, και άλλα μέλη της κυβέρνησης.  

Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες το ΚΥΠΕ η Κομισιόν ζητά από τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ξεκινήσει διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο . Σύμφωνα με γραπτή δήλωση η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβιαν Λούνελα επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι η εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει πλέον ολοκληρωθεί με τον κ. Τατάρ να λαμβάνει την πλειοψηφία των ψήφων. Είναι πλέον κρίσιμο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Η ΕΕ αναμένει από τον κ. Τατάρ να ξεκινήσει διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο και με αίσθηση του επείγοντος, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης και επανένωσης του νησιού».

Στην δήλωση σημειώνεται  ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

 

 

 

Share this post