Ο Ταμασού υποδεικνύει στον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει σύναξη Προκαθημένων

Ο Ταμασού υποδεικνύει στον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει σύναξη Προκαθημένων

“Η απόφαση  του Πατριαρχείου Μόσχας για δημιουργία Εξαρχίας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελεί ξεκάθαρη παρενέργεια του Ουκρανικού Ζητήματος, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται  με απρόβλεπτες συνέπειες”, λέει ο Μητροπολίτης Ησαΐας.

Mια μέρα , μετά την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ Τηλεφωνική συνομιλία Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ με Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατριάρχη Αλεξανδρείας – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)    για το εκκλησιαστικό “πραξικόπημα” του Πατριαρχείου Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, με την ίδρυση αποσχιστικής δομής στην Αφρική, ο Μητροπολίτης Ταμασού και  Ορεινής, Ησαΐας, εμφανίζεται  έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση του ζτήματος .

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι “η απόφαση  του Πατριαρχείου Μόσχας για δημιουργία Εξαρχίας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελεί ξεκάθαρη παρενέργεια του Ουκρανικού Ζητήματος, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται  με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται  ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας θεωρεί ότι «είναι επιβεβλημένη  επειγόντως η  Σύναξη των Προκαθημένων μας, προϊσταμένου, βεβαίως,  του Πρώτου μεταξύ ίσων της Ορθοδοξίας μας, Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου, ο οποίος έχει και την ευθύνη της σύγκλησης μιας τέτοιας Σύναξης, όπως έκανε και παλαιότερα, πριν το 2018, όπου και λύνονταν εκεί έστω και με δυσκολία πολλά προβλήματα. Όποια και αν είναι η απόφαση τους, αυτή θα  πρέπει να γίνει σεβαστή έτσι, ώστε όλοι μας ενωμένοι να συνεχίσουμε την εμπέδωση και διάδοση του αγιαστικού και ειρηνευτικού μηνύματος της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας   ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού, μετά την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την επικοινωνία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας , «έσπευσε αναρμοδίως να εκδώσει την ανακοίνωση του , προφανώς και ως επίδειξη ηγετικού ρόλου».

*Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

«Σε νέα αχαρτογράφητα νερά έντασης η Ορθοδοξία» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Yπενθυμίζεται ότι η  Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας , στις 29 Δεκεμβρίου, αποφάσισε να δεχθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, « 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής και να δημιουργήσει την πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής αποτελούμενη από επισκοπές Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής».

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι πρόκειται για «τιμωριτικό μέτρο» κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας , επειδή αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία Ουκρανίας και επειδή ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ συλλειτούργησε τον περασμένο Αύγουστο , στην Ίμβρο,  με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο.

Σύμφωνα με πηγές από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας  η Μόσχα από καιρό ήταν σε επαφή κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που  είχε αποβάλει για διάφορους λόγους η Ορθόδοξη Ιεραποστολή των κατά τόπους Μητροπόλεων.

 

Share this post