Ο συντηρητισμός στραγγαλίζει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ο συντηρητισμός στραγγαλίζει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Του Γιώργου Κουμουλλή*

Πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 17 του μήνα, αναμενόταν στην Ολομέλεια της Βουλής να υπερψηφιζότανε η πρόταση νόμου του προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία. Αυτή η υπερψήφιση θεωρείτο -εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε- βεβαία αφού μόνο το ΕΛΑΜ και δύο ακροδεξιοί βουλευτές διέκειντο αρνητικά (προφανώς καθ υπόδειξη κάποιων ιεραρχών) έναντι του νομοσχεδίου. Όλως ξαφνικά και απροσδόκητα, το ΔΗΚΟ ανέκρουσε πρύμναν και ζήτησε την αναβολή του θέματος. Ενδεχομένως ο σκοπός του ΔΗΚΟ είναι, σε συνεργασία με το συντηρητικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο, να ματαιώσει οριστικά την εισαγωγή αυτού του μέτρου. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοπέμτου «Ψάχνουν δικαιολογίες για να μην το ψηφίσουν». Η τύχη του νομοσχεδίου πιθανόν να κριθεί στη συνεδρία της ολομέλειας του σώματος την ερχόμενη βδομάδα.

Η συμπεριφορά του ΔΗΚΟ πιστοποιεί, για ακόμα μια φορά, πόσο βαθιά είναι ο συντηρητισμός αυτού του κόμματος. Το 1998 ήταν το μόνο κόμμα (δεν υπήρχε ΕΛΑΜ τότε) που καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας με ένα πάθος που θα ζήλευαν ακόμα κι αυτοί οι Ταλιμπάν. Παρόλο που ο τότε Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου (που ήταν προϋπόθεση για να γίνουμε μέλος της ΕΕ) οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Τάσσο Παπαδόπουλο ψήφισαν εναντίον υπό τις επευφημίες των εκκλησιαστικών και ακροδεξιών κύκλων. Η αναφορά του ΔΗΚΟ ως κεντρώου κόμματος μόνο θυμηδία προκαλεί, εκτός βέβαια και αν διασαφηνισθεί ότι το κόμμα, ιδεολογικά, κείται στο κέντρο της Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Ο βίος και η πολιτεία του κόμματος κράζει δυνατά και διαπεραστικά ότι το κόμμα αυτό είναι σπλάχνο της κυπριακής πατριαρχικής και συντηρητικής κοινωνίας.

Το θέμα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία είναι και θέμα κοινής λογικής . Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής. Τα παιδιά και οι νέοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αξιόπιστες, επιστημονικές και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, οι συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί στη Κύπρο διαδίδουν παραποιημένες ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με το μάθημα σεξουαλικής αγωγής. Παρουσιάζουν τη σεξουαλική εκπαίδευση ως «σεξουαλοποίηση» παιδιών σε νεαρή ηλικία ή «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας». Η παραπληροφόρηση σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο του μαθήματος διαδίδεται σκόπιμα για να τρομάξει τους γονείς.

Υπάρχει, όμως, και μια ομάδα πολέμιων της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που υποστηρίζουν το δικαίωμα των γονέων να εξαιρεθούν τα παιδιά τους από την υποχρεωτική σεξουαλική εκπαίδευση. Ωστόσο, τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δεν δίνουν το δικαίωμα στους γονείς να αποσύρουν τα παιδιά από μαθήματα σεξουαλικής αγωγής όταν οι σχετικές πληροφορίες μεταφέρονται με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο. Γι΄αυτό, θεωρείται ευθύνη της Πολιτείας να πείσει τους γονείς ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι απαραίτητη. Τα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από άλλες πηγές, ιδίως από το διαδίκτυο και των ΜΚΔ που μπορεί μεν να είναι χρήσιμες και κατάλληλες πηγές πληροφόρησης, αλλά μπορούν επίσης να μεταφέρουν μια στρεβλή εικόνα της σεξουαλικότητας και να στερούνται πληροφόρησης όσον αφορά π.χ. τις συναισθηματικές πτυχές και την αγάπη ή να έχουν ανακριβείς πληροφορίες, για παράδειγμα όσον αφορά την αντισύλληψη ή την ομοφυλοφιλία.

Αξίζει να τονιστεί ότι η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία έρχεται ως συμπλήρωμα και όχι ως αντικατάσταση αυτού που μπορεί να μοιράζονται οι γονείς στο σπίτι. Ωστόσο, δεν μπορεί να αφεθεί αποκλειστικά στις οικογένειες. Σε ποιον άλλο τομέα της επιστήμης παραχωρούμε την εκπαίδευση των παιδιών μας αποκλειστικά στο διαδίκτυο ή στις οικογένειες;

Είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η προκατάληψη της κυπριακής κοινωνίας γύρω από την σεξουαλική αγωγή καθώς είναι πολύ συντηρητική συγκρίνοντας την με άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν ξενίζει που βλέπουμε στο λογαριασμό του κ. Θεοπέμπτου στο Twitter τους ‘υπέρμαχους της ορθοδοξίας και του ελληνισμού’ να εκτοξεύουν ακατανόμαστες βρισιές κατά του βουλευτή. Όλος αυτός ο συρφετός σεληνιάζεται στο άκουσμα ‘σεξουαλική αγωγή’ και όπως έγραψε ο «Πολίτης» την π. Τετάρτη θεωρεί «ανωμαλία όσων οι ίδιοι έμαθαν από φίλους και πορνοσελίδες».

Το τι είναι συντηρητισμός που στραγγαλίζει την πρόοδο την περιγράφει ένας πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, ο Benjamin Disraeli στο κλασσικό μυθιστόρημα του ‘’Coningsbay’’ (1844). Έγραφε, λοιπόν, ο Disraeli: ‘’Ο Συντηρητισμός απορρίπτει τα κεκτημένα δικαιώματα, φοβάται τις ιδεολογικές αρχές, απαγορεύει την πρόοδο. Έχοντας αποβάλει κάθε σεβασμό για το παρελθόν, δεν προσφέρει καμιά διόρθωση για το παρόν, και δεν κάνει καμιά πρόταση για το μέλλον» Και παρακάτω δια παραβολής: «Αυτός ο συντηρητισμός μού φαίνεται ένα στείρο πράγμα- μια ατυχής διασταύρωση, ο ημίονος της πολιτικής που δεν γεννά τίποτα’’. Όμως και οι υπερατλαντικοί ομόλογοι του ήταν καυστικοί για τον συντηρητισμό. Ο Ρούσβελτ σε ραδιοφωνικό μήνυμα του το 1939 τόνιζε: ‘’Ο συντηρητικός είναι ένας άνθρωπος με δύο υγιέστατα πόδια που, ωστόσο, δεν έχει μάθει ποτέ να περπατάει».

Αλλά γιατί να μην αναφέρουμε και τον ‘δικό’ μας Ισοκράτη που μας έλεγε: «Ξέρετε πώς και οι τέχνες και όλα τα άλλα προοδεύουν όχι από εκείνους που μένουν προσκολλημένοι στα καθιερωμένα, αλλά από εκείνους που διορθώνουν και τολμούν πάντα να κινούν κάτι από τα κακώς κείμενα» (Ευαγόρας, 7).

Και ποια είναι τα ‘κακώς’ κείμενα το ξέρουμε όλοι….

*Γιώργος Κουμουλλής Οικονομολόγος, κοινωνικός επιστήμονας/ Ta ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις των συγγραφέων τους/ Πηγή:Εφημερίδα Πολίτης

Share this post