Ο Στ. Στεφάνου (ΑΚΕΛ) , ο Δ. Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και ο δημοσιογράφος Θ. Φωτίου σχολιάζουν το προεκλογικό σκηνικό

Ο Στ. Στεφάνου (ΑΚΕΛ) , ο Δ. Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και ο δημοσιογράφος Θ. Φωτίου σχολιάζουν το προεκλογικό σκηνικό

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Φωτίου -διευθυντής σύνταξης περιοδικών του Φιλελεύθερου- σχολιάζει το προεκλογικό σκηνικό, μετά την έγκριση, από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, τής ανεξάρτητης υποψηφιότητας τού Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ακόμα… δεν έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, αναλύει το που οφείλεται η υψηλή δημοτικότητα τού ανεξάρτητου υποψήφιου Προέδρου -ακόμα είναι μέλος του ΔΗΣΥ- Νίκου Χριστοδουλίδη, το μέχρι που μπορεί να φθάσει ο υποψήφιος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τα… μαγικά του, καθώς και ποιο ρόλο επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βλέπει τρεις στενούς τους συνεργάτες να είναι οι κύριοι υποψήφιοι στις Προεδρικές του 2023.

*Ακούστε την παρέμβαση τού Θανάση Φωτίου στην «Πρωινή Επιθεώρηση», που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6. Ο Θανάσης Φωτίου συνομιλεί με την Κατερίνα Ηλάδη

Stream ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 06 – 06 – 2022 ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΤΙΟΥ by ΠΟΛΙΤΗΣ 107,6 _ Listen online for free on SoundCloud

Στην ίδια εκπομπή μίλησαν ο γ.γ.του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητίου

 

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, αφού εμείς δεν περιμένουμε να συμφωνεί σε όλα με εμάς, αλλιώς θα πηγαίναμε με κομματικό υποψήφιο».

Αυτό δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» στον Πολίτη 107.6 & 97.6.

Η χθεσινή έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη επικύρωσε την στήριξη του κόμματος της αριστεράς προς το πρόσωπο του τέως διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Μαυρογιάννης, η εξαγγελία της υποψηφιότητας του αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Όσον αφορά το περιεχόμενο της εξαγγελίας αυτής ο γγ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτό είναι θέμα του ιδίου του υποψηφίου, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει κάνει μαζί του ήδη μια συζήτηση για τα βασικά ζητήματα.

Σε διαπίστωση που του έγινε ότι ο κόσμος του ΑΚΕΛ στήριξε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη χωρίς να ακούσει τις θέσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κόσμος στηρίχθηκε σε αυτά που ενημερώθηκε από την ηγεσία, και πως η ηγεσία έχει ευθύνη έναντι της βάσης.

Όσον αφορά το Κυπριακό και την κριτική που δέχεται το ΑΚΕΛ, ότι ουσιαστικά διαφωνεί με τον υποψήφιο που θα στηρίξει στο σημαντικότερο ζήτημα του τόπου, ο γγ του κόμματος είπε ότι συναντιούνται με τον Μαυρογιάννη στο πιο βασικό, που είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν όταν και εφόσον εκλεγεί, ώστε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο. Ο κ. Στεφάνου επισήμανε τα εξής τρία σημεία στα οποία υπάρχει ομοφωνία μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Ανδρέα Μαυρογιάννη:

  • Να παραμείνει στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα
  • Να αξιοποιηθεί όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο του παρελθόντος (συγκλίσεις) και να επιδιωχθεί η συνέχιση της συζήτησης από το σημείο που διακόπηκε στον Κραν Μοντανά.
  • Να εκμεταλλευτεί το ενεργειακό ζήτημα, το οποίο ενδιαφέρει και την Τουρκία, βάζοντας στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις.

Ακούστε την παρέμβαση του γγ του ΑΚΕΛ στον Πολίτη 107.6 & 97.6:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διασφαλίζει την συνέχιση της σταθερότητας, της σιγουριάς και της προοπτικής ανάπτυξης της χώρας». Αυτό δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εξηγώντας γιατί ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί και στις επόμενες προεδρικές εκλογές το κόμμα της δεξιάς και τον πρόεδρο του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Δημητρίου θεωρεί επίσης ότι είναι πλεονέκτημα για τον Αβέρωφ, ότι ο κόσμος τον γνωρίζει. 

Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σχολίασε το χθεσινό πρώτο μέρος της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην εφημερίδα Πολίτης, και είπε ότι το κόμμα ιδρύθηκε για να είναι απέναντι σε Μακαριακές μεθόδους και νοοτροπίες, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πάμε σε νοοτροπίες του παρελθόντος, οι οποίες δεν άφησαν την Κύπρο να ανθίσει». Είτε αυτές ήταν «Μακαριακές», είτε άλλες, διαχωρίζοντας πάντως τις «Μακαριακές» από τις «Γιωρκατζικές».

Ο Δημήτρης Δημητρίου κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί για το χθεσινό tweet του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «παντελώς ατυχείς» τις δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για τον Μακάριο, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να σεβαστεί την μνήμη του, και ανάρτησε μια φωτογραφία με απόσπασμα ομιλίας του προέδρου του ΔΗΣΥ στο μνημόσυνο του το 2016. Στο απόσπασμα αυτό, ο Αβέρωφ αναφέρθηκε στην «ιστορική πορεία και το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου», και τόνισε την «σπάνια και χαρισματική» προσωπικότητα του, που είναι «από αυτές που δεν πλάθονται από την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά που την σχηματίζουν και την καθορίζουν οι ίδιοι». Ο κ. Δημητρίου απάντησε ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ το 2016 και αυτό που είπε χθες, είναι και τα δύο σωστά και δεν σημαίνει ότι αν υπάρχει το ένα δεν μπορεί να υπάρχει το άλλο.

Σχετικά με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού σε ένα ποσό μικρότερο των χιλίων ευρώ, ο Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι με αυτό τον τρόπο 35-40 χιλιάδες άτομα θα αυξήσουν τις απολαβές τους.

Ακούστε την παρέμβαση του Δημήτρη Δημητρίου στον Πολίτη 107.6 & 97.6:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×

Share this post