Ο Σιμσέκ φέρεται να ζήτησε από την TÜİK να ανακοινώσει ‘τα σωστά στοιχεία’ για τον πληθωρισμό

Ο Σιμσέκ φέρεται να ζήτησε από την TÜİK να ανακοινώσει ‘τα σωστά στοιχεία’ για τον πληθωρισμό

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Δημοσιογράφος αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού διατύπωσε   ισχυρισμό που, εάν ευσταθεί, δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο ‘στρίβει’ το τιμόνι της οικονομικής πολιτικής προς την ειλικρίνεια.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ‘Tele1’, ο Μουσταφά Μπάλμπαϊ είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK) Ερχάν Τσετίνκαγια και του είπε «ανακοινώστε αληθινά στοιχεία, δεν μπορώ να καταρτίσω πρόγραμμα».

Για τα παραπάνω ήρθε πάντως διάψευση, αλλά όχι από τον Υπουργό. Το ‘Κέντρο Μάχης Εναντίον της Παραπληροφόρησης’, μία υπηρεσία που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί ως παράρτημα της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, ανακοίνωσε ότι «δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι ‘‘ο Υπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ τηλεφώνησε στην Στατιστική Υπηρεσία και είπε ‘‘ανακοινώστε τα πραγματικά στοιχεία’’». Ακολουθεί η υπόδειξη, «να μη δίνετε αξία σε ειδήσεις χειραγώγησης οι οποίες δίνονται υπό τον τίτλο ‘παρασκηνιακή ενημέρωση’ και στοχοποιούν τη φήμη αρχών και θεσμών».

Μέχρι χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δεν είχε αναρτήσει διάψευση μέσω Twitter. Ωστόσο, ο Υπουργός είχε πει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού 47,83%, όπως ανακοινώθηκε από την TÜİK για τον Ιούλιο, είναι σύμφωνος με τις προσδοκίες των αγορών.

Το TÜİK έχει γίνει αποδέκτης κριτικής καθώς ανεξάρτητοι φορείς τοποθετούν τον πληθωρισμό αρκετά υψηλότερα από ό,τι ανακοινώνεται. Επίσης, το ποσοστό πληθωρισμού που ανακοινώνει η TÜİK λαμβάνεται υπ’ όψιν ως συντελεστής των αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κλπ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε στις 28 Ιουλίου τρεις υποδιοικητές στην κεντρική τράπεζα, απόφαση που ισχυροποίησε τα διεθνή κρατικά ομόλογα και ενίσχυσε τις προσδοκίες στο εξωτερικό, για υιοθέτηση της λεγόμενης ‘ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής’.

Μάλιστα το πρακτορείο Reuters παρουσίασε τα μίνι βιογραφικά των τριών υποδιοικητών στο διεθνές κοινό, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα:

Ο Φατίχ Καράχαν, με διδακτορικό στα οικονομικά του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης για σχεδόν μια δεκαετία και πιο πρόσφατα εργάστηκε για την Amazon ως κύριος οικονομολόγος.

Ο Οσμάν Τζεβντέτ Άκτσαϊ είναι οικονομολόγος που εργαζόταν στην τράπεζα ‘Yapı Kredi’ και έχει διδακτορικό από το City University της Νέας Υόρκης.

Τέλος η Χατιτζέ Καραχάν, με διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, είναι ακαδημαϊκός και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν.

 

Share this post