Ο Σεβασμιώτατος Ονούφριος δεν θεωρείται πλέον ως κανονικός Μητροπολίτης του Κιέβου, αλλά ως ιεράρχης που παροικεί εν Κιέβω

Ο Σεβασμιώτατος Ονούφριος δεν θεωρείται πλέον ως κανονικός Μητροπολίτης του Κιέβου, αλλά ως ιεράρχης που παροικεί εν Κιέβω

Το κανονικό καθεστώς της υπό τον Ονούφριο ρωσικής εκκλησιαστικής παρουσίας στην Ουκρανία σύμφωνα με την επίσημη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Λόγω της διασποράς χειριστικών και αναξιόπιστων πληροφοριών σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πραγματική κανονική κατάσταση της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Κέντρο Θρησκευτικής Ασφάλειας» και συντάκτες της διαδικτυακής πύλης Cerkvarium απευθύνθηκαν με σχετικά ερωτήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δημοσιεύουμε το κείμενο των ερωτημάτων, καθώς και αυτούσια την απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, τόσο στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο όσο και σε ανεπίσημη ελληνική μετάφραση.

 Η επιστολή των Dmytro Horyevoy και Tatyana Derkach προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ανεπίσημη ελληνική μετάφραση):

Προς

Τον Παναγιώτατο

Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης

και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς

μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Παναγιώτατε!

Σεβασμιώτατοι!

Ευχαριστούμε ειλικρινά τη Μητέρα Εκκλησία που έδωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τον πολυαναμενόμενο και πολύπαθο Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Προς μεγάλη θλίψη των πιστών της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αυτό δεν οδήγησε ακόμη στην ενοποίηση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία λόγω της κατηγορηματικής άρνησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας να προσέλθει σε διάλογο. 

Την ίδια ώρα, η Εκκλησία υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας, η οποία αυτοαποκαλείται «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτόν της ως τη μόνη κανονική, ως δήθεν εντελώς ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο της Μόσχας, ως σχεδόν τάχα Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία. Αυτό παραπλανά έναν μεγάλο αριθμό πιστών και εμποδίζει την ένωση. 

Ζητούμε από την Παναγιότητά Σας και από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να εξηγήσετε σε όλους τους πιστούς στην Ουκρανία: 

  1. Ποιο είναι το κανονικό καθεστώς τηςυπό την ηγεσία του Μητροπολίτη ΟνουφρίουΟρθόδοξης Εκκλησίας;
  2. Το επίσημο όνομα αυτής της Εκκλησίας αντικατοπτρίζει την πραγματική κανονικήτηςκατάσταση;
  3. Η παραμόρφωση της κανονικής κατάστασης στη σχέση μεταξύ τηςΕκκλησίας και τουΚράτους συνάδει με την εκκλησιαστική παράδοση; 

Εγκαρδίως

Dmytro Horyevoy και Tatyana Derkach

Συνιδρυτές του Δημόσιου Οργανισμού

Κέντρο Θρησκευτικής Ασφάλειας

Συντάκτες της διαδικτυακής πύλης Cerkvarium

 

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τους ανωτέρω (ανεπίσημη ελληνική μετάφραση):

 

Στον κύριο Dmytro Horyevoy και στην κυρία Tatyana Derkach, ιδρυτές της ΜΚΟ «Κέντρο Θρησκευτικής Ασφάλειας» και εκδότες του Cerkvarium, αγαπημένα τέκνα της ημετέρας Μετριότητος. Χάρις και ειρήνη παρά Θεού.

Σε απάντηση της από 20ής Ιουλίου 2020, με αριθμ. πρωτ. 7, επιστολής σας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου 2018, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Μητέρα Εκκλησία της Μητρόπολης του Κιέβου, ανακάλεσε το Πατριαρχικό και Συνοδικό Γράμμα Εκδόσεως του 1686. Αυτό το Γράμμα παρείχε, «τρόπω συγκαταβατικώ», στον Πατριάρχη της Μόσχας το δικαίωμα να χειροτονεί μόνο τον Μητροπολίτη του Κιέβου, ο οποίος θα έπρεπε να εκλέγεται από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της επαρχίας του και να μνημονεύει κατά τη Θεία Λειτουργία «εν πρώτοις» του Οικουμενικού Πατριάρχου, «ως όντος πηγή και αρχή αυτού, και υπερκειμένου πάντων των πανταχού παροικιών τε και επαρχιών», διακηρύσσοντας και επιβεβαιώνοντας την κανονική του εξάρτηση από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Την ίδια ημέρα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να αποδεχτεί τις εκκλήτους προσφυγές των Φιλαρέτου Ντενισένκο, Μακαρίου Μαλέτιτς και των ακολούθων τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε σχίσμα όχι για δογματικούς λόγους, αποκαθιστώντας κανονικά τους ιεράρχες και τους κληρικούς στις τάξεις τους και αποκαθιστώντας τους πιστούς στην κοινωνία με την Εκκλησία, και να προχωρήσει στη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Στη συνέχεια, μια Ενωτική Κληρικολαϊκή Συνέλευση (Σύνοδος) συγκλήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Κίεβο στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Όλοι οι Ορθόδοξοι ιεράρχες στην Ουκρανία έλαβαν πρόσκληση σε αυτήν την Ενωτική Σύνοδο μέσω των πατριαρχικών γραμμάτων μας. Δυστυχώς, οι Ουκρανοί ιεράρχες, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας, εκτός από δύο, αγνόησαν το γράμμα της πρόσκλησής μας και δεν συμμετείχαν στην Ενωτική Σύνοδο, στην οποία αναμένονταν. Αυτή η Σύνοδος εξέλεξε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο ως τον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και ενέκρινε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος συντάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Νοέμβριο του 2018. Στη συνέχεια, παραδόθηκε ο Τόμος που διακήρυξε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας στα χέρια του Μητροπολίτη Επιφάνιου από τη Μετριότητά μας στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι στις 6 Ιανουαρίου 2019. 

Έκτοτε, η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην επικράτεια του Ουκρανικού Κράτους και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως ο κανονικός της Προκαθήμενος. Σύμφωνα με την κανονική αρχή της εδαφικότητας, η οποία είναι εγγενής και αποτελεί μόνιμο δεδομένο της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας, καμία άλλη Εκκλησία δεν μπορεί να είναι παρούσα στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ωστόσο, σε πνεύμα ποιμαντικής ευαισθησίας, ανεχόμαστε προσωρινά την ύπαρξη των υπό τη Ρωσία ουκρανών ιεραρχών, όχι ως τοπικών κυριάρχων επισκόπων, αλλά απλώς ως ιεραρχών τιτουλάριων ή παροικούντων εν Ουκρανία, σύμφωνα με τον κανόνα Η΄ της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, ελπίζοντας ότι, Θεού θέλοντος, σύντομα θα ενωθούν με την τοπική Εκκλησία. Γι’ αυτό το λόγο, ο Σεβασμιώτατος Ονούφριος δεν θεωρείται πλέον ως κανονικός Μητροπολίτης του Κιέβου, αλλά ως ιεράρχης που παροικεί εν Κιέβω, όπως έχει δημοσιευθεί στην Επετηρίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το έτος 2020. 

Με αυτές τις σκέψεις, προσευχόμαστε το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, ο οποίος με τη Θεία Χάρη θεραπεύει τα ασθενή και αναπληρώνει τα ελλείποντα, να φέρει στην ενότητα όλους τους ιεράρχες, τους κληρικούς και τους ανθρώπους που αγαπούν τον Θεό στην Ουκρανία, και επιδαψιλεύουμε με χαρά σε όλους εσάς τις Πατριαρχικές ευλογίες μας, επικαλούμενοι σε εσάς τη Χάρη και το άπειρο έλεος του Θεού.

Οικουμενικό Πατριαρχείο, 6 Οκτωβρίου 2020

Πνευματικά δικός σας,

 

† ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης

και Οικουμενικός Πατριάρχης

*Στην φωτογραφία ο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος (δ) και ο παροικών στο Κίεβο Μητροπολίτης της Μόσχας Ονούφιος (α)

 

Πηγήcerkvarium.org

Share this post