Ο Σεργκέι Σουροβίκιν ή “Στρατηγός Αρμαγεδώννας”, Γενικός Διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν ή “Στρατηγός Αρμαγεδώννας”, Γενικός Διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Ο Ρώσος στρατηγός, Σεργκέι Σουροβίκιν αναλαμβάνει γενικός διοικητής όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Υπ.Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με το Russia Today. Μέχρι σήμερα ηγείτο των ρωσικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία ”Νότος” που επιχειρούσαν στην περιοχή του Ντονμπάς.

Μάλιστα στα τέλη Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν εξοντώσει μια σημαντική ουκρανική δύναμη που περικυκλώθηκε στην περιοχή Γκόρσκογιε, στο Λουχάνσκ.

Ο 55χρονος Σοροβίκιν, από το 2017 είναι αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ είναι γνωστός στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ως ”Στρατηγός Αρμαγεδδώνας” λόγω των αδίστακτης, σκληρής, ανορθόδοξης προσέγγισής του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Guardian αναφέρεται σε αυτόν ως ”ο διαβόητος” στρατηγός και θυμάται πως έγινε γνωστός, για λάθος λόγους, το 1991 επειδή έδωσε την εντολή για το άνοιγμα πυρ κατά διαδηλωτών υπέρ της Δημοκρατίας αλλά και πως έχει κατηγορηθεί για υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε παράνομο εμπόριο όπλων.

Επίσης, ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε ”αμφιλεγόμενες” τακτικές, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων βομβαρδισμών εναντίον αντικυβερνητικών μαχητών. Ωστόσο, του απονεμήθηκε μετάλλιο (”Ήρωας της Ρωσίας”) για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Το 2004 ηγήθηκε μια μεραρχίας στην Τσετσενία.

Μεταξύ των Ρώσων που καλωσόρισαν τον διορισμό του Σουροβίκιν ήταν και ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο διαβόητος ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner και ένθερμος επικριτής της στρατιωτικής ηγεσίας.

″Ο Σουροβίκιν είναι ο πιο ικανός διοικητής του ρωσικού στρατο”», είπε σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η Concord, μια εταιρεία με την οποία συνδέεται.

Είναι μια ”θρυλική φιγούρα, γεννήθηκε για να υπηρετήσει πιστά την πατρίδα του…Έχοντας λάβει διαταγή [το 1991], ο Σουροβίκιν ήταν εκείνος ο αξιωματικός που χωρίς δισταγμό μπήκε στο τανκ του και προχώρησε για να σώσει τη χώρα του

Επίσης όμως, ίσως είναι και μια απάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν και στην κριτική που δέχεται το Κρεμλίνο από εθνικιστές που κατηγορούν τον στρατό για κακές επιδόσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και μη καταφυγή σε σκληρές τακτικές για να αναγκάσει την κυβέρνηση του Κιέβου να υποταχθεί.

Ανακοινώθηκε δε λίγες ώρες, αφού τη Μόσχα υπέστή ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα με την έκρηξη στην Γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία που προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος αυτής και ως συνέπεια εκτιμάται πως θα δυσκολέψει τον ανεφοδιασμό ρωσικών στρατευμάτων στην Νότια Ουκρανία, αφού αποτελούσε στην βασική ”οδό” μεταφοράς πολεμικού υλικού και ανθρώπινου δυναμικού.

Share this post