Ο Σεφέρης με τζιπ στο Ιερό του Διός της Μικράς Ασίας

Ο Σεφέρης με τζιπ στο Ιερό του Διός της Μικράς Ασίας

Το 1950, ο Σεφέρης ταξιδεύσε  με τζιπ στα αρχαία Μύλασα της Μικράς Ασίας,  εκεί που ο σπουδαίος Σουηδός αρχαιολόγος και φίλος του Άξελ Πέρσον ανέσκαπτε τον ιερό χώρο του Διός Λαβρανδίου, ελπίζοντας να αποκωδικοποιήσει τη μινωική γραφή.

<b>Διάλεξη </b>Ανασκαφές σε ιερό του Διός της Μικρά Ασία | tovima.gr

Οι ανασκαφές αυτές άρχισαν το 1948 από ένα μεγάλο αρχαιολόγο τον Άλεξ Πέρσον του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, ο οποίος στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην Ασίνη, στα Δενδρά και σε άλλες τοποθεσίες της Αργολίδας.

Το ιερό του Διός Λαβρανδίου βρίσκεται στο εσωτερικό της Καρίας κοντά στη σύγχρονη πόλη Μίλας (η αρχαία Μύλασσα) και στην αρχαιότητα ήταν το σημαντικότερο της περιοχής, πόσο μάλλον που ο βασιλιάς Μαύσωλος της Αλικαρνασσού και η οικογένειά του, το είχαν κοσμήσει με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Σήμερα ο χώρος είναι μοναδικός, καθώς το ιερό βρίσκεται μέσα στο φυσικό του περιβάλλον ενώ ορισμένα από τα κτίρια σώζονται σχέδον σε 10 μέτρα ύψος. Ο δρόμος από την πόλη Μίλας προς το ιερό ακολουθεί την κατεύθυνση του αρχαίου ιερού δρόμου και κατά μήκος του _ και από τις δύο πλευρές _μπορεί κανείς να δεί τάφους και κρήνες. Εκτός από το ιερό του Διός έχουν αποκαλυφθεί επίσης αρχαία εστιατόρια και στοές αλλά και ρωμαϊκά και χριστιανικά μνημεία, όπως λουτρά και βασιλικές. Κι αυτό γιατί η θέση διατήρησε τη σημασία της στη Ρωμαϊκή και ακολούθως στη Βυζαντινή εποχή.  Η Καρία γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή του  Εκάτομνος , ο οποίος   ήταν ο ιδρυτής της ομώνυμης δυναστείας .  Έκανε τη γενέτειρά του Μύλασα πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της σατραπείας του.Ενθάρρυνε τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην επικράτειά του, όπως αποδεικνύουν οι ελληνικές επιγραφές και τα νομίσματα που έφεραν το όνομά του. Επίσης θεωρείται πιθανό ότι χρηματοδότησε οικοδομικά προγράμματα εξωραϊσμού των ιερών στα Λάβρανδα  και στο Σίνυρι, ξεκινώντας έτσι την παράδοση των ευεργεσιών της εκατομνιδικής δυναστείας σε σημαντικές πόλεις και ιερά της Καρίας.

*Παρακολουθείστε την ραδιοφωνική εκπομπή για το ταξίδι του Σεφέρη στα αρχαία Μύλασα της Μικράς Ασίας  και στο στο Ιερό του Διός

https://www.lifo.gr/podcasts/meres/me-tzip-sto-iero-toy-dios-tis-mikras-asias

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΩ: Ο ιερός χώρος του Διός Λαβρανδίου (commons.wikimedia.org)

Share this post