Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Έντονοι εσωκομματικοί κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο 25 Μαΐου, στις 16:00, θα ορκιστεί ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να «ακούγονται» τα πρώτα ονόματα που θα αναλάβουν τα ηνία στα υπουργεία «κλειδιά» της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Κατά πληροφορίες,  υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης, για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του πρέσβη ε.α, Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ, Δημήτρη Παρασκευόπουλου.

Στο υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Στο Παιδείας ακούστηκε το όνομα της Μαρίας (Μάρας) Νικολαΐδου Καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράμμισε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Στις 4 Νοεμβρίου 2019 ορίστηκε Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία όπως ορίζεται στο Σύνταγμα

Αποφοίτησε με άριστα το 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο «GETTING RESULTS» στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο «GETTING RESULTS» σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

 

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα των Αθηνών “Το Βήμα” η μεγάλη ήττα, που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, φαίνεται πως έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου, με πρωτοκλασάτα στελέχη να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν «εμφύλιο» εντός του κόμματος, καθώς πλέον επικρατούν διαφορετικές γνώμες και «γραμμές» για την επόμενη μέρα, ακόμα και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, η οποία σχολίασε ότι οι δηλώσεις Παπαδημούλη είναι αηδιαστικές: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Μάλιστα, κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή, πως παρ’ ότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση.

Στο ίδιο κλίμα, ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας τις εν λόγω δηλώσεις, ανέφερε ότι «ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

«Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Και προσέθεσε πως η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Θέμα ηγεσίας θέτει εμμέσως ο Ανδρέας Ξανθός

Ερωτηθείς αν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, απάντησε πως «νομίζω πως όλα θα τεθούν στο τραπέζι».

Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου. Ωστόσο, «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω» τόνισε.

Από την πλευρά του, o Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου,ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη σε εκλογικά ποσοστά μετά από μια τετραετή θητεία, που ήταν πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης.Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες.

Και όλα αυτά την στιγμή που αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Share this post