Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάμπτει την αναφορά του γ.γ. του ΟΗΕ σε εκλογές στην Βόρεια Κύπρο
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου , Παναγιώτη Σεντώνα, ” χαιρετίζει το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα να επαναρχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού”. Ωστόσο, στην δήλωση παρακάμπτεται η αναφορά του António Guterres the elections in Northern Cyprus ( δύο φορές μέσα σε 145 λέξεις) στην απάντηση του σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ.
Το αγγλικό κείμενο αναφέρει:
Question: Mr. Secretary‑General, in your late Cyprus report, you have stressed the need for a conducive environment to resume negotiations. Could you elaborate? What do you expect from the two communities, Turkey and the other guarantors and possibly other key players in the area?
Secretary-General: There was a consensus that we should wait for the elections in Northern Cyprus before moving on with the diplomatic initiatives that we have envisaged. As soon as they take place, it’s my intention to convene again the five key partners, the guarantors and the two communities and to also restart a dialogue with the leaders of the two communities in the follow‑up of the dinner that I had with them in Berlin a few months ago.
It is my deep belief that, in between, it’s very important to develop confidence‑building measures and to avoid any unilateral actions that could undermine the future success of these negotiations, and I’m totally committed as soon as the opportunity is created ‑‑ and, as I said, there is a consensus to wait for the elections in the northern Cyprus ‑‑ I’m totally committed to revitalize the political process.
*Στην ελληνική μετάφραση της απάντησης του γ.γ. του ΟΗΕ, που δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση, παραμένει η λέξη εκλογές, αλλά το βόρεια Κύπρος είναι εντός εισαγωγικών.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση, αλλά και την αποφασιστικότητα του όπως, μετά τις εκλογικές διεργασίες για ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, επαναρχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως ο ίδιος τονίζει, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Βερολίνο. Χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ ζητά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Τέτοιες ενέργειες είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των Βαρωσίων. Όσον αφορά την έκκληση του ΓΓ για ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελευταία επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν, επανέλαβε την πρόταση του για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής από Κύπριους και διεθνείς εμπειρογνώμονες για ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον Φεβρουάριο του 2019 υπέβαλε πρόταση με 21 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συνεπώς, παραμένει έτοιμος να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προς την ανάπτυξη και υιοθέτηση τέτοιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
*Στην απάντηση του ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρεται σε δύο κοινότητες και ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Επίσης, ενώ επιλέγει την λέξη εκλογές, δεν κάνει αναφορά σε “ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη”. Αναφορικά με τις – κατά την κυβερνητική δήλωση- παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας ο António Guterres απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία και προτίμησε την ουδέτερη διατύπωση“It is my deep belief that, in between, it’s very important to develop confidence‑building measures and to avoid any unilateral actions that could undermine the future success of these negotiations” (“Πιστεύω ακράδαντα ότι στο μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την μελλοντική επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων”).
Σε ερώτηση ,” πάνω σε ποιο κλίμα μπορεί να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων”, ο κ. Σεντώνας απάντησε : «ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο. Και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερματιστούν οι απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην ΑΟΖ και με τα όσα αναφέρει κατά καιρούς για το θέμα των Βαρωσίων. Οπότε, ναι χρειάζεται η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος, διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές”. Επίσης, σημείωσε ότι το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συζήτησε την προηγούμενη περίοδο σε σειρά επαφών του. Χθες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Σύνοδο των MED7, μαζί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, “οπότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχε δηλώσει την ετοιμότητα του για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά”.
Σε ερώτηση, “αν η θέση της Λευκωσίας παραμένει θετική για πενταμερή παρά τις προκλήσεις, αλλά αρνητική για ουσιαστικό διάλογο χωρίς τερματισμό των προκλήσεων πρώτα”, ο κ. Σεντώνας δήλωσε: «αυτό που είχε συμφωνηθεί είναι η σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη του δρόμου για επανέναρξη του διαλόγου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας , Τζιουζέπε Κόντε. Γραπτή δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, αναφέρει:
“Στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με τις απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις με τους δύο ηγέτες αναφορικά με την επερχόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου και συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου αποτελεσματικά η ΕΕ να συμβάλει στην άρση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αναφορικά με τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου”.
O ΔΥΣΥ
´Ερχονται εξελίξεις στο κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση πενταμερούς.
Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με νομικούς για το ζήτημα της Αμμοχώστου, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε “υψηλή διπλωματική κινητικότητα που καταγράφεται για το Κυπριακό”.
ΤΟ ΑΚΕΛ
Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την πρόθεσή του για σύγκληση πενταμερούς συνάντησης, ” αμέσως μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας”, σημειώνει το ΑΚΕΛ και τονίζει: “Είναι αυτονόητο βέβαια ότι για να έχουν νόημα οι όποιες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες”.
Η ΕΔΕΚ
“Η επιμονή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε Πενταμερή και όχι σε Διεθνή Διάσκεψη, υποβαθμίζει την ουσία του κυπριακού προβλήματος από διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης σε καθαρά δικοινοτικό” , τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
ΤΟ ΔΗΚΟ
Την ελπίδα να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η όποια πρωτοβουλία είναι θετική.
Είναι αφέλεια όμως είπε, να νομίζουμε ότι θα πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη για διαδικαστικά θέματα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Τουρκία θα θέσει επί τάπητος θέματα ουσίας.
Τα άλλα κόμματα
Η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασε λύπη και δυσαρέσκεια για το ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες επιμένει σε σύγκληση πενταμερούς. Σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος – μέλος του ΟΗΕ ως εμπλεκόμενο μέρος.
Αθλιότητα χαρακτήρισε την αναφορά Γκουτέρες σε εκλογές στη βόρεια Κύπρο η Αλληλεγγύη, που επέκρινε επίσης την αναφορά του σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το Ε.ΛΑ.Μ. κατήγγειλε τις δηλώσεις Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι για την καθιέρωση και νομιμοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης, που υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία φταίνε τα τραγικά και παιδαριώδη λάθη της Κυβέρνησης, ενώ δεν είναι άμοιρα ευθυνών ούτε τα υπόλοιπα κόμματα.
Θετικά αποτίμησε την ετοιμότητα του Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη η ΔΗΠΑ. Σημείωσε όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ίδιος και η διεθνής κοινότητα, να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία.