Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί γιατί επέλεξε ως σύμβουλο στις διαπραγματεύσεις τον τ. πρέσβη Τάσο Τζιωνή

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί γιατί επέλεξε ως σύμβουλο στις διαπραγματεύσεις τον τ. πρέσβη Τάσο Τζιωνή

“Τον επέλεξα , γιατί γνωρίζω τις ιδέες, τις αντιλήψεις, και πιστεύω ότι μέσα από τον προβληματισμό για τροφή προς σκέψη δίδεται καλύτερη ευκαιρία αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε”.

Σαφή απάντηση , η οποία θέτει τα πράγματα στην ορθή τους βάση , έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην κριτική του  προέδρου του ΔΗΣΥ και του γ.γ.  του ΑΚΕΛ για την συμπερίληψη στην διαπραγματευτική  ομάδα για το Κυπριακό του τέως  πρέσβη,  Τάσου Τζιωνή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε:  «με ενδιαφέρουν οι διαφορές, για αυτό και συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα, όχι μόνο όσοι είναι μιας σχολής ,αλλά όσοι μπορεί μέσα από τον προβληματισμό τους να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε κίνδυνο. Δεν νομίζω ότι τα σχόλια που άκουσα είναι ότι θα πρέπει ο κ. Τζιωνής να αποπεμφθεί από τη διαπραγματευτική ομάδα. Τον επέλεξα γιατί γνωρίζω τις ιδέες, τις αντιλήψεις, και πιστεύω ότι μέσα από τον προβληματισμό για τροφή προς σκέψη δίδεται καλύτερη ευκαιρία αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε».

Σε ερώτηση ,  αν ασπάζεται τις ιδέες του κ. Τζιωνή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε : «ασπάζομαι τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη,  που στόχο έχει να συμβάλει στην πενταμερή όπως συνέβαλε και στο Κραν Μοντανά για να υπάρξει η πρόοδος που υπήρξε. Ένα εύχομαι μόνο, να υπάρχει πραγματικά καλή θέληση από την Τουρκία να αλλάξει προσανατολισμούς και θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε εκείνο το κοινό έδαφος που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση».

*Σημειώνεται ότι η κριτική των κυρίων Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού δεν πρέπει να είναι άσχετη με την συνέντευξη του πρέσβυ Τάσου Τζιωνή την Κυριακή, 14.3. 2021, στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

Πρέσβης Τάσος Τζιωνής: Η πολιτική ισότητα του του ψηφίσματος του Σ.Α. 716 δεν έχει σχέση με την κυριαρχική ισότητα

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της πολιτικής ισότητας, δήλωσε :  «την έχουμε ήδη αποδεχθεί από το 1991, την έχω επαναλάβει στο Κραν Μοντανά, όπως ακριβώς καθορίζεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 716 του 1991  και συνεπώς δεν τίθεται θέμα να με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ κάτι που ήδη έχω αποδεχθεί».

Σε άλλη ερώτηση,  αν ήταν ενήμερος για το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε στον Αστρομερίτη, ο κ. Αναστασιάδης  είπε: «βεβαίως, και στόχο έχει όχι να διαχωρίσει ή να καθορίσει σύνορα. Είναι ένας φράκτης παρεμπόδισης επέκτασης μιας στρατηγικής της Τουρκίας που σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώθηκε δια αερομεταφοράς, όπως στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην Κύπρο μεθοδεύεται μέσα από τις ροές που προσπαθούν με κάθε τρόπο από τη μια να αλλοιώσουν τον δημογραφικό χαρακτήρα, από την άλλη να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα, αλλά το χείριστο και πιο επικίνδυνο, να λάβετε υπόψη ότι από τις ροές που φτάνουν καθημερινά μόνο 5 ή 6% αποτελούν είτε μητέρες είτε παιδιά, οι υπόλοιποι είναι στρατευσίμου ηλικίας, Σύριοι στην καταγωγή οι πλείστοι. Αυτό ας ληφθεί καλά υπόψη από όσους νομίζουν ότι τάχα ο φράκτης αποτελεί σύνορο. Είναι μια περιοχή κατάπαυσης του πυρός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, ο πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι κάτοικοι αντιδρούν. “Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα που προκαλούνται θα βελτιωθούν, θα διορθωθούν. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ανακόψουμε, στον βαθμό που μπορούμε ή να αποτρέψουμε, τη στρατηγική της Τουρκίας και δεν είναι μόνο μέσα από τον φράκτη, αλλά μέσα και από τα διαβήματα που γίνονται στην ΕΕ ότι επιτέλους πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και της Κύπρου, πέραν των υπολοίπων μεσογειακών χωρών.Να λάβετε υπόψη ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου φθάνουν σήμερα το 4% του πληθυσμού της Κύπρου όταν στις υπόλοιπες των χωρών, ακόμα και της πρώτης γραμμής, δεν υπερβαίνουν το 1%, και δεν υπολογίζω τους παράνομους που έχουν διεισδύσει και δεν αιτούνται πολιτικού ασύλου”, σημείωσε.

Κάποια στιγμή, επεσήμανε, ” πρέπει να κατανοήσουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα τους πρόσφυγες και παρέχουμε τη μεγίστη δυνατή βοήθεια, όμως δεν είναι τους συγκεκριμένους πολίτες που έχουν ανάγκη στους οποίους θέλουμε να παρεμποδίσουμε την είσοδο, είναι την υλοποίηση μιας στρατηγικής εξόφθαλμης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε ερώτηση , τι επιδιώκει η Λευκωσία από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης  είπε: “είναι ξεκάθαρη θέση της Ευρώπης ότι επιθυει και θέλει να είναι παρούσα (στη Γενεύη) δοθέντος ότι αφορά ένα ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που και σήμερα και στο μέλλον θα είναι ευρωπαϊκό. Συνεπώς έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τη μορφή της λύσης, έτσι ώστε να είναι λειτουργική και η ΕΕ. Ένας δεύτερος στόχος μας είναι βεβαίως να μην είναι μόνο στο καλάθι τα οφέλη, αλλά και εκείνα τα μέτρα, τα μαστίγια, όπως αποκαλούνται, έτσι ώστε να παρακολουθείται η συνέπεια με τη οποία η Τουρκία, αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως απέχουσα από προκληκτικές ενέργειες»”

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης έκανε τις δηλώσεις  στην Πλατεία Ελευθερίας,  στο πλαίσιο περιοδείας του σε αναπτυξιακά έργα και στη συνέχεια μετέβη στη συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Αναφερόμενος στα έργα δήλωσε: ” με τη συμβολή από πλευράς Κυβέρνησης ενός ποσού 273 εκ. ευρώ για έργα για τον δήμο Λευκωσίας έχουμε συμβάλει,  ώστε σήμερα η Πλατεία Ελευθερίας, η κατασκευή της οποίας μπορεί να καθυστέρησε όχι εξαιτίας των δημοτικών Αρχών, των γνωστών περιπετειών που είχε, θα είναι ένα σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο σε συνδυασμό με τις οδούς Στασικράτου, Ευαγόρου, Μακαρίου, σε συνδυασμό με το Θέατρο, με το Μουσείο, με το ΓΣΠ. Πιστεύω ότι θα δώσουν μια άλλη όψη σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα . Η πλατεία ένα πραγματικά κόσμημα συνδέει την παλιά Λευκωσία με ένα σύγχρονο τρόπο με τη σύγχρονη Λευκωσία”.

Share this post