Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σαρλ Μισιέλ για την Αμμόχωστο. Βίντεο από την περίκλειστη περιοχή

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σαρλ Μισιέλ για την Αμμόχωστο. Βίντεο από την περίκλειστη περιοχή

*Αύριο ανοίγει τμήμα στην παραλιακή ζώνη της περίκλειστης περιοχής .

*Μητσοτάκης: Κατάφωρη η παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ στα Βαρώσια

*Διεθνής ενημερωτική εκστρατεία από τον ΔΗΣΥ

Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσε απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ. Η ενημέρωση έγινε στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. 

Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Μισιέλ για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επεσήμανε την ανάγκη  συμμόρφωσης της με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα , ο πρόεδρος Αναστασιάδης πληροφόρησε τον κ. Μισιέλ ότι  θα εγείρει το  ζήτημα των παραβιάσεων της Τουρκίας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 15 Οκτωβρίου.

Αύριο ή την Παρασκευή η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαίωση  των ψηφισμάτων του, καταδίκη της Τουρκίας και ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια ,  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και πρόσθεσε ότι  έχει ζητηθεί το θέμα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη  του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι προγραμματισμένο για την Δευτέρα. 

 

Ο χάρτης της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, η οποία έχει έκταση 6, 4 τετραγωνικά χλμ. Η περιοχή διακρίνεται με την πλατιά ροζ γραμμή.

Την έχει χαράξει ο κ. Μιχάλης  Σαββίδης, ο οποίος μας παραχώρησε τον χάρτη. Τον ευχαριστούμε θερμά.

(σ.σ:  Το συρματόπλεγμα της περίκλειστης περιοχής αρχίζει από το οδόφραγμα της Δερύνειας, ακολουθεί ολόκληρη τη λεωφόρο Δερύνειας μέχρι την εκκλησία της Αγίας Ζώνης και διερχόμενο από τις οδούς Αγαμέμνονος, Προμηθέως και Λοχαγού Καποτά καταλήγει στην εκκλησία των Μαρωνιτών. Από εκεί κατευθύνεται προς το ξενοδοχείο Savoy -Πλατεία Νίκης- διέρχεται δια της οδού Αγίας Ελένης και καταλήγει στους Αλευρόμυλους στο τέρμα της οδού. Κατευθύνεται στη συνέχεια προς το παγοποιείο, κοντά στο συγκρότημα NAAFI, διέρχεται και εφάπτεται του δυτικού και νότιου περιτοιχίσματος του σταδίου του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας και στη συνέχεια ακολουθώντας την παραλιακή γραμμή ανατολικά των ξενοδοχείων Salaminia, Florida και Aspelia, καταλήγει στο μικρό ακρωτήριο γνωστό ως “Γλώσσα”. Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο διαθέτει πέντε παρατηρητήρια, τα οποία καθημερινά διεξάγουν περιπολίες σε προκαθορισμένες διαδρομές. Οι κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν εντός της περιφραγμένης πόλης 12 επανδρωμένα παρατηρητήρια, ενώ από πολλά σπίτια παρακολουθούν στρατιώτες με πολιτική περιβολή). 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και θα καθορίσουν περαιτέρω δράση, στο πλαίσιο της διπλής προσέγγισης, που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.

Συνδέοντας τις εξελίξεις με τις αποφάσεις για τις κυρώσεις ή την ενεργοποίηση της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας, ο κύριος Στάνο τόνισε ότι «η θέση του Υπάτου Εκπροσώπου και των κρατών μελών ήταν πολύ σαφής, τόσο στη δήλωση χθες (προχθές) βράδυ όσο και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα».

Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Η βρετανική Κυβέρνηση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί δημοσίως επί της απόφασης για άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων. Πηγή του Foreign Office δήλωσε στο ΡΙΚ ότι για την ώρα δεν θα γίνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση, αν και, όπως ανέφερε, το ζήτημα είναι υπό εξέταση.

Για «αχρείαστο και προκλητικό βήμα που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας την εξαγγελία για άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων. Κάλεσε όλα τα μέρη σε διάλογο, τονίζοντας ότι η Γερμανία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.

 «Ανεπίτρεπτες» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις αποφάσεις, που ανακοινώθηκαν προχθές στην Άγκυρα.  Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «οι δηλώσεις για το άνοιγμα τμήματος της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, προκαλούν σοβαρή ανησυχία».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό». 

*Αεροφωτογραφία της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, η οποία περικλείεται εδώ  από την κίτρινη γραμμή

 

Αύριο  στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τμήμα 1,5 χλμ στην παραλία της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων αναμένεται  Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην λεωφόρο και στις οδούς Δημοκρατίας και Κένεντι. Το τουρκικό δίκτυο CNNTURK εισήλθε το μεσημέρι στο εσωτερικό της κλειστής περιοχής, από όπου  μετέδωσε ζωντανά εικόνες .

Το ρεπορτάζ παρουσίασε τις προετοιμασίες, που γίνονται στην για αύριο . Επίσης, αναφέρθηκε στα κατεστραμμένα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή, η οποία είναι ακατοίκητη από το 1974.

*Το ρεπορτάζ στον σύνδεσμο

https://www.cnnturk.com/video/dunya/son-dakika-haberler-cnn-turk-kapali-marasta-yarinki-acilis-oncesi-son-hazirliklar-yapiliyor

Καμπάνια ενημέρωσης από τον ΔΗΣΥ

Καμπάνια ενημέρωσης εντός και εκτός της Κύπρου ξεκινά ο ΔΗΣΥ μετά και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε  τηλεδιάσκεψη και ενημέρωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή κ. Μάνφρεντ Βέμπερ και  συναντήσεις με όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κύπρο, με φορείς και Οργανωμένα Σύνολα της Αμμοχώστου αλλά και νομικούς. «Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Ήδη το κυβερνών κόμμα προχώρησε σε δημιουργία ενημερωτικού βίντεο για την Αμμόχωστο, που στάλθηκε σε όλους τους Ευρωβουλευτές, τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγούς κομμάτων, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους Πρέσβεις, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο  και στον εγχώριο  και διεθνή Τύπο.

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε φέρει στην πρώτη γραμμή τη διεθνοποίηση και προβολή του ζητήματος της Αμμοχώστου και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και συνεχίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, για μια δίκαιη επίλυση του εθνικού μας θέματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση  του ΔΗΣΥ.

 

Share this post