Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την αναμενόμενη κυκλοφορία εμβολίων για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την αναμενόμενη κυκλοφορία εμβολίων για τον κορονοϊό

Τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των χωρών -μελών της Ε.Ε. για αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Την ετοιμότητα της Κύπρου να εργαστεί προς την κατεύθυνση του καθορισμού κοινών προτύπων ως προς τη χρήση των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση του κορονοϊού , κατέστησε σαφή ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος  συμμετείχε απόψε σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συντονισμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει όλα τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης τελεσφόρησης των συζητήσεων, με στόχο (α) τον καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου χρήσης για τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid antigen tests), (β) την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που θα προκύψουν μετά την έγκριση και κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ιδίως όσον αφορά στον εφοδιασμό και την αποθήκευση των εμβολίων και (γ) την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας,  ώστε τα κράτη- μέλη να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε άρση των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί μέχρι την εορταστική περίοδο.

Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης   χαιρέτισε την αναμενομένη κυκλοφορία πολλά υποσχόμενων εμβολίων, που θα διανεμηθούν σε ικανοποιητικούς αριθμούς σε όλα τα κράτη μέλη, και υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης μίας συντονισμένης προσέγγισης στρατηγικών εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα αποδειχθεί καθοριστική για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Επίσης, εξέφρασε  την προσδοκία ότι τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται πλέον παντού θα μπορέσουν να αποδώσουν, προκειμένου να μετριαστεί η περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομιών και αποφευχθεί η δημιουργία πρόσθετης αβεβαιότητας για τους πολίτες.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα  πως η κατάσταση προσεχώς θα είναι τέτοια, που να επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικός εορτασμός των Χριστουγέννων στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για όλους.

Χωρίς αποτέλεσμα η συζήτηση για το ΠΔΠ

Εξάλλου, στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης έγκρισης της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της επόμενης επταετίας, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την έγκαιρη εκταμίευση προς τα κράτη- μέλη των πόρων  που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ κάλεσε τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου να παραθέσει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, που διεξάγει με το Κοινοβούλιο και τα κράτη- μέλη και τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Τοποθετήθηκαν η Άγκελα Μέρκελ, ο Σάρλ Μισέλ, ο Σλοβένος Γιάνες Γιάνσα, ο Ούγγρος Ορμπάν και ο Πολωνός Μοραβιέκσι , από τους οποίους οι δύο τελευταίοι έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα έγκρισης,  λόγω της άρνησής τους να δεχθούν το μηχανισμό διασύνδεσης του ΠΔΠ με την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ  η συζήτηση έκλεισε χωρίς να διαφαίνεται διάθεση συμφωνίας από πλευράς Ουγγαρίας και Πολωνίας.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post