Ο πρόεδρος Αναστασιάδης… αντιπαρήλθε το Ταμείο Αλληλεγγύης για τους “κουρεμένους”

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης… αντιπαρήλθε το Ταμείο Αλληλεγγύης για τους “κουρεμένους”

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε μεν, δεν απάντησε δε για το Ταμείο Αλληλεγγύης για τους “κουρεμένους” του 2013. Από τότε πέρασαν εννέα χρόνια και άλλα πέντε από την ψήφιση του σχετικού Νόμου το 2019.

Τον πρόεδρο Αναστασιάδη ανέμεναν χθες βράδυ οι δημοσιογράφοι στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, όπου έγινε η επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Θεσμού Επιτρόπου Διοικήσεως. Ο πρόεδρος καλησπέρησε τους δημοσιογράφους και ζήτησε-προφανώς επειδή το πρόγραμμα του τον πίεζε- να του αναφέρουν προηγουμένως ποιές ερωτήσεις ήθελαν να θέσουν. Ο ageliaforos.com είπε στον πρόεδρο ότι η ερώτηση αφορούσε το  Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους του 2013. Ακούγοντας ποιό θα ήταν το θέμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αίθουσα της εκδήλωσης.

Για την ιστορία του “πονεμένου” ζητήματος , και κυρίως για τους συμπολίτες μας που έχασαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2013 τα χρήματα τους , αναφέρουμε συνοπτικά:

Το 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  ενημέρωσε  τους “κουρεμένους” ότι θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2019 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος από τη Βουλή και συστάθηκε ειδική επιτροπή.

Στις 8/07/2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής , γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ο οποίος φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία κωλυσιεργία. Η συγκεκριμένη Επιτροπή, είπε, αρμοδιότητα της οποίας είναι να καταρτίσει τα σχετικά κριτήρια, τους δικαιούχους και το ύψος της αποζημίωσης, έκανε κάποιες συναντήσεις και έχουν καθοριστεί τα έντυπα, τα οποία θα συμπληρώνουν επηρεαζόμενα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Σκοπός η Επιτροπή να σχηματίσει την εικόνα για το μέγεθος του ποσού που μπορεί να δοθεί, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι στο Ταμείο “υπάρχουν σήμερα 80 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και πως κάθε χρόνο εμβάζονται 25 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ,  Άδωνις Παπακωνσταντίνου,  είπε ότι ακόμα και τα μαθηματικά για το ύψος του ποσού, που περιέγραψε ο κ. Παντελή, δεν βγαίνουν.

«Η απόφαση από το Υπουργικό πάρθηκε Νοέμβριο του 2017, όταν μας κάλεσε ο Πρόεδρος για να μας το ανακοινώσει επανανεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και μέχρι να γίνει νόμος πήρε 18 μήνες, συγκεκριμένα στις 5/7/2019. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε στις 15/7/2019, η δεύτερη στις έξι 6/9/2019, η τρίτη 21/11/2019, όπου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί υποεπιτροπή για να ασχοληθεί με τα θέματα των αιτήσεων, η τέταρτη στις 10/6/2020, δηλαδή 7 μήνες μετά και η πέμπτη στις 30/10/2020, δηλαδή 4 μήνες μετά την προηγούμενη συνεδρίαση», είπε θέλοντας να αναδείξει ότι τα πράγματα δεν προχωρούν καθόλου”, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος είπε, πως παρά το ότι είναι μέλος της Επιτροπής δεν γνωρίζει τίποτα για τις αιτήσεις που ανέφερε ο κ. Παντελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι “κουρεμένοι” της Λαϊκής ανέρχονται περίπου στις 14 χιλιάδες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν  ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι ανέθεσαν τις υποθέσεις τους σε δικηγόρους. Επίσης, υπάρχουν  πολλοί  Ρώσοι,   από τους οποίους  αρκετοί εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ε.Ε. Τα μέλη του ΣΥΚΑΛΑ είναι περί τις επτά χιλιάδες συμπολίτες μας  , μεταξύ των οποίων και Κύπριοι της διασποράς. 

Εξάλλου, χθες βράδυ μέλη των συνδέσμων κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων  πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό  «Omega», λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου διακαναλικού debate. 

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν  να συζητηθεί το θέμα που τους απασχολεί κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας.

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησαν για λίγο με τους διαμαρτυρόμενους.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του «Omega» με το που είδε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξέσπασε σε φωνές.

 

 

 

 

Share this post