Ο Πριγκόζιν με την μεσολάβηση του Λουκασένκο τα βρήκε με τον Πούτιν

Ο Πριγκόζιν με την μεσολάβηση του Λουκασένκο τα βρήκε με τον Πούτιν

Προς αποκλιμάκωση της κρίσης οδηγεί η απόφαση του ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να διατάξει τους μισθοφόρους του, οι οποίοι κατευθύνονταν απειλητικά προς τη Μόσχα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία».

Κρεμλίνο: “Ευγνώμων” ο Πούτιν στον Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του

Κρεμλίνο: Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν

Ρωσία: Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ εγκαταλείπουν το Ροστόφ

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ενημέρωσε τον Πούτιν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Πριγκόζιν

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο δηλώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν να σταματήσει η προώθηση στρατευμάτων της Βάγκνερ

Ζελένσκι: Υπάρχει χάος στη Ρωσία, αποσύρετε τα στρατεύματά σας

Ισχυρές δυνάμεις της Wagner, της οποίας ηγείται ο μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είχαν ήδη προωθηθεί σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας νωρίτερα θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ.

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post