Ο πρέσβης της Ελλάδος παρέδωσε στον Υπουργό Παιδείας αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821

Ο πρέσβης της Ελλάδος παρέδωσε στον Υπουργό Παιδείας αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821

Σε σεμνή τελετή στην πρεσβεία της Ελλάδος, στην Λευκωσία, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος παρέδωσε στον υπουργό ΠΠΑ, Πρόδρομο Προδρόμου, αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821.

Ο πρέσβυς της Ελλάδος, αφού αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος με την Κυπριακή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, συνεχάρη τον υπουργό Παιδείας και κατ’ επέκταση όλη την Κυβέρνηση  για την πρωτοβουλία να χρησιμοποιήσει το λάβαρο των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 σαν έμπνευση για τους μαθητές όλης της Κύπρου σε όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο κ. Λαλάκος ανέφερε, τέλος, ότι η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών είναι μια διαρκής υπόμνηση της ενότητας του ελληνικού έθνους στους αγώνες που έδωσε, και των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο κ. Προδρόμου δήλωσε:  «Η άρρηκτη ενότητα του Ελληνισμού και η ταύτιση της μοίρας του Ελληνισμού της Κύπρου με τον υπόλοιπο Ελληνισμό από τα βάθη των αιώνων επαληθεύθηκε τότε, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εθνική επανάσταση, η εξέγερση του γένους το 1821.

Το μερτικό της Κύπρου σε εκείνο τον μεγάλο ξεσηκωμό ήταν βεβαίως τα όσα έγιναν εδώ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1821 με τη μαρτυρική θυσία, όχι μόνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αλλά και εκατοντάδων άλλων προκρίτων και ιεραρχών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν προληπτικά από τους Τούρκους στην Κύπρο.

ΦΩΤΟ: Χρήστος Αβρααμίδης

Στο μερτικό της Κύπρου συγκαταλέγεται, επίσης, και ο αγώνας που έδωσαν δεκάδες Κύπριοι αγωνιστές, πολεμώντας στην Ελλάδα. Αυτό μαρτυρά η τιμητική στήλη στο Μεσολόγγι – υπήρξαν εκεί και πολέμησαν Κύπριοι- αυτό μαθαίνουμε και από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη που μιλάει για τον γενναίο πολεμιστή Κυπραίο.

Η σημαία αυτή που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραδώσει αντίγραφό της  ο κ. Λαλάκος, είναι η σημαία με την οποία πολέμησαν οι Κύπριοι αγωνιστές το ’21. Αντίγραφό της θα δοθεί σε όλα τα  σχολεία και με αυτόν τον τρόπο, με αυτόν τον υψηλό συμβολισμό, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία των 200χρόνων παλιγγενεσίας του Ελληνισμού, αλλά και να υπομνήσουμε το πόσο δεμένη είναι η Κύπρος με την μοίρα του υπόλοιπου Ελληνισμού».

 

Αποτελέσματα του Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα  τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, ο οποίος  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) και τις Τεχνικές και Επαγγελματικές σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δοκιμίων, η κριτική επιτροπή αποφάσισε για την απονομή των  βραβείων και των τιμητικών επαίνων ως ακολούθως: 

 

  Όνομα Μαθητή/Μαθήτριας και Τμήμα Όνομα Σχολείου

 

1ο Βραβείο Σαμούτης Ραφαήλ, Γ΄21 Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας
2ο Βραβείο Παναγή Γεωργία, Γ΄31 Λύκειο Κολοσσίου, Λεμεσός
3ο Βραβείο Τσιτσεκλή Αμαλία, Γ΄ 33α Λύκειο Κύκκου Β΄, Λευκωσία
 
1ος Έπαινος Πουλιάου Νάγια, Γ΄ 32 Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα, Λεμεσός
2ος Έπαινος Αγαθοκλέους Παύλος, Γ΄31 Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λεμεσός
3ος Έπαινος Γαβριηλίδου Κυριακή, Ε΄3 Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων

 

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι:

  1. Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόεδρος (Εκπρόσωπος: Δανάη Γεωργιάδου, Β.Δ., Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων)
  2. Ευρύκλεια Παναγιώτου, Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας, Μέλος
  3. Σπύρος Αντωνέλλος, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Μέλος
  4. Σοφία Ιωάννου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων, Μέλος
  5. Ανδρέας Παναγίδης, Φιλόλογος – πρώην Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Μέλος
  6. Ανδρέας Χατζηθωμάς, Λογοτέχνης, Μέλος
  7. Έλλη Κοτζαμάνη, Δημοσιογράφος, Μέλος

Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, θα επισκεφθούν εν ευθέτω χρόνω το σχολείο του μαθητή που πρώτευσε, Σαμούτη Ραφαήλ, για να τον συγχαρούν. Η επίδοση του α΄ χρηματικού βραβείου, ύψους €800 και ποσού ύψους €600, για τη βιβλιοθήκη του σχολείου του μαθητή που πρώτευσε και η επίδοση των άλλων χρηματικών βραβείων των μαθητριών που εξασφάλισαν το β΄ και γ΄ βραβείο αντίστοιχα (β΄ €600, γ΄ €400) καθώς και των τιμητικών διπλωμάτων των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν με έπαινο (α΄, β΄, γ΄ ) θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στην πρεσβευτική κατοικία, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

 

 

 

Share this post