Ο Πούτιν, οι μπολσβίκοι και η Ουκρανία το 1917 και το 2022

Ο Πούτιν, οι μπολσβίκοι και η Ουκρανία το 1917 και το 2022

“Παρά τις ομοιότητες, ο Πούτιν είναι απίθανο να επαναλάβει την επιτυχία των μπολσεβίκων προκατόχων του στην εγκατάσταση μιας κυβέρνησης μαριονέτας και στην αναγνώρισή της εκτός Ρωσίας, για τουλάχιστον δύο λόγους.

Πρώτον, η ουκρανική δημοκρατία το 1917 δεν είχε κατάλληλο στρατό. Η Ουκρανία το 2022 είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Ενισχύθηκε από τον πολυετή πόλεμο στο Ντονμπάς, όπου η Ρωσία είναι κάτι περισσότερο από χορηγός αλλά λιγότερο από κόμμα, η Ουκρανία έχει ενισχύσει σημαντικά τους θεσμούς ασφαλείας της.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα δυτικών πληροφοριών σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας επέτρεψε στην Ουκρανία να συγκεντρώσει ένα σοβαρό οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών πριν από την εισβολή. Οι αυξανόμενες μονάδες εδαφικής άμυνας και εθελοντισμού διαδραμάτισαν επίσης καίριο ρόλο στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στον εκτροχιασμό του σχεδίου του Κρεμλίνου για το Blitzkrieg.

Δεύτερον, η ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου έχει καταστήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πολύ περισσότερο από εσωτερικό ζήτημα. Ενώ το εγχώριο ακροατήριο στη Ρωσία εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτο, η μετάδοση του πολέμου και των υποτιθέμενων εγκλημάτων πολέμου από ρωσικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος καθιστά αδύνατο για τη διεθνή κοινότητα να μείνει στην άκρη.” Αυτά, γράφει ανάμεσα σε άλλα η Anastasiia Kudlenko  στο “theconversation.com”

*Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο

Ukraine: Putin’s desire to install a puppet government draws from the Bolshevik playbook (theconversation.com)

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους

Share this post