Ο Πούτιν δεν θα πάει στην Τουρκία

Ο Πούτιν δεν θα πάει στην Τουρκία

*Ο Ερντογάν  είχε προαναγγείλει για τις 5 Μαρτίου  συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει άλλα σχέδια για τις 5 Μαρτίου»,  ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και ως εκ τούτου δεν θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Μαρτίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε  το Κρεμλίνο,  ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει προηγουμένως πως μια συνάντηση μεταξύ των δυο αντρών είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
 Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στην Πολιτική Ακαδημία του κόμματός του, ανέφερε πως η κατάσταση στο Ιντλίμπ «κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας», αν και παραδέχτηκε ότι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ. «Το καθεστώς του Άσαντ έχει πολύ μεγάλες απώλειες», υποστήριξε ο Ερντογάν.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν».

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε  πως ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.
Η είδηση, που προέρχεται από τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, μεταδόθηκε την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών υποστήριξαν πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στο Ιντλίμπ.
«Τα δικά τους (τα συριακά) και τα ρωσικά αεροσκάφη σώζουν τις ζωές των συριακών δυνάμεων με την κυριολεκτική έννοια. Τα συριακά και ρωσικά μαχητικά έχουν σταματήσει επανειλημμένως, ξανά και ξανά, τους αντάρτες.
Όμως ο ουρανός πάνω από το Ιντλίμπ είναι επίσης επικίνδυνος. Οι αντάρτες κι οι τούρκοι ειδικοί χρησιμοποιούν τώρα φορητά αντιεροπορικά συστήματα», υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση του δικτύου από το Ιντλίμπ.
Στην ίδια ανταπόκριση τονίζεται πως τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη αναγκάσθηκαν να λάβουν αντίμετρα, μετά τις καταδρομικές επιδρομές τους εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Αν κινηθεί στη Συρία η Τουρκία, όπως δηλώνει ο Ερντογάν, η σύγκρουση με την Μόσχα φαντάζει αναπόφευκτη. Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ήδη καταλάβει τα 18 χωριά νότια του Ιντλίμπ με τη στήριξη της Ρωσικής αεροπορίας και βρίσκονται στα προάστια της πόλης.  Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Σερακίμπ και άλλα δέκα χωριά.
Το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του έχει πάντως ήδη απορρίψει την τετραμερή συνάντηση που πρότειναν Μακρόν και Μέρκελ στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόταση, την οποία είχε αποδεχθεί ο Ερντογάν. Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι η τετραμερής συνάντηση δεν είναι μεταξύ αυτών που εξετάζονται από το Κρεμλίνο. Και σημείωσε ότι η μόνη πιθανή συνάντηση κορυφής είναι αυτή μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.
Μια πιθανή απευθείας σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας θα περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση με απρόβλεπτές συνέπειες για τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά και το προσφυγικό.

Share this post