Ο ΠΟΥ και ΕΜΑ ενέκριναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο ΠΟΥ και ΕΜΑ ενέκριναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Είναι μιας δόσης και κρίνεται  ασφαλές και αποτελεσματικό για οποιονδήποτε άνω των 18 ετών.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε σήμερα την έγκρισή του για το μονοδοσικό εμβόλιο κατά της Covid-19 του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού  του ΟΗΕ.

“Κάθε νέο εργαλείο ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της Covid-19 είναι ένα ακόμα βήμα προς τον έλεγχο της πανδημίας”, σχολίασε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ,  ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο ΠΟΥ έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και αυτό των Astrazeneca-Οξφόρδης, που παρασκευάζεται στην Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Τα εμβόλια αυτά χρειάζονται δύο δόσεις και αυτό της Pfizer δεν μπορεί να αποθηκευτεί παρά μόνο σε εξαιρετικά ψυχρές θερμοκρασίες. Αντίθετα, το εμβόλιο της Johnson μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κλασικό ψυγείο.

Το πράσινο φως που δόθηκε σήμερα επιτρέπει την ένταξη αυτού του εμβολίου στον μηχανισμό Covax που δημιούργησαν η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi), ο ΠΟΥ και ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), ο τομέας έρευνας του μηχανισμού, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί μια δίκαιη διανομή των εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παρασκευαστεί σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Ο δρ Τέντρος δήλωσε ότι ο μηχανισμός Covax ελπίζει να λάβει “το συντομότερο δυνατό” 500 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου. Ο Μπρους λιλουαρντ, σύμβουλος του γενικού διευθυντή, διευκρίνισε ότι ελπίζει για τις πρώτες δόσεις “τον Ιούλιο ή νωρίτερα”.

Το εμβόλιο ενέκρινε και ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) . Όπως μεταδίδει το Politico, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για οποιονδήποτε άνω των 18 ετών.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε να δώσει έγκριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση του εμβολίου. Θα είναι το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται από την Ε.Ε., μετά από αυτά των BioNTech/Pfizer, Moderna και Oxford/AstraZeneca.

Η Επιτροπή έχει ήδη διασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, με την επιλογή για αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων. Ωστόσο, η φαρμακευτική δεν θα παραδώσει τις δόσεις στις χώρες της Ε.Ε. μέχρι τα μέσα με τέλη Απριλίου.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε 67% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον EMA.

Share this post