Ο Πομπέο συνασπίστηκε με τους επικριτές του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Πομπέο συνασπίστηκε με τους επικριτές του Πάπα Φραγκίσκου

Ως σκόπιμη προσβολή εξέλαβε η Αγία Έδρα ανοικτή επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ ,  στην οποία ο Μάικ Πομπέο ανέφερε: «Το Βατικανό διακινδυνεύει την ηθική του υπόσταση, εφόσον ανανεώσει τη συμφωνία με το Πεκίνο για διορισμό αρεστών στην Κίνα καρδιναλίων». Στην επιστολή αυτή , σύμφωνα με έγκυρη ρωμαιοκαθολική πηγή, οφείλεται κατά κύριο λόγο η  άρνηση του Πάπα Φραγκίσκου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ , ο οποίος επισκέφθηκε την Ρώμη.  Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε στη Ρώμη με ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους, που αντιτίθενται στην πολιτική του Πάπα Φραγκίσκου.  

 Toν Πομπέο δέχθηκε ο  καρδινάλιος  Πιέτρο Παρολίν, δεύτερος  στην ιεραρχία της Αγίας Έδρας , ο οποίος ανέφερε  ότι ο Πάπας δεν θα μπορούσε να συναντήσει πολιτικό πρόσωπο σε προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο,  αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστολή Πομπέο αποτελεί έμμεσο μήνυμα προς τους συντηρητικούς ρωμαιοκαθολικούς ψηφοφόρους των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανησυχεί για την κατεύθυνση της Εκκλησίας υπό τον Πάπα Φραγκίσκο και την ανεκτική στάση του απέναντι στο Πεκίνο. 

 Ο Ποντίφικας και ο πρόεδρος Τραμπ, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει σκληρά λόγια στο παρελθόν, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε ζητήματα όπως το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και η απειλή του λαϊκισμού. Η έκκληση του Πομπέο προς τον Πάπα να στηρίξει την ανεξιθρησκία στην Κίνα, ακυρώνοντας τη συμφωνία μεταξύ Βατικανού και Πεκίνου για τον διορισμό «εγκεκριμένων» καρδιναλίων, έγινε με τέτοιο άκομψο τρόπο, που προκάλεσε την έντονη ενόχληση των συμμάχων του Φραγκίσκου και την ικανοποίηση των εχθρών του προοδευτικού Πάπα.

 Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο καρδινάλιος Παρολίν για την απόφαση του Πομπέο να δημοσιεύσει τη γεμάτη νουθεσίες, επιθετική επιστολή του στο υπερσυντηρητικό αμερικανικό καθολικό περιοδικό First Things, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τον Φραγκίσκo «αποτυχημένο Πάπα».

 Ωστόσο, φιλικό περιβάλλον  βρήκε  ο κ. Πομπέο μεταξύ των επικριτών του Φραγκίσκου, τους οποίους είχε προσκαλέσει σε ειδική εκδήλωση η Καλίστα Γκίνγκριτς, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αγία Εδρα και σύζυγος του πάλαι ποτέ προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς.

 

Share this post