Ο Πομπέο στην Ρώμη, αλλά ο Πάπας δεν θα τον δεχθεί

Ο Πομπέο στην Ρώμη, αλλά ο Πάπας δεν θα τον δεχθεί

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναχώρησε από την Κρήτη, χαιρετίζοντας τον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να κερδίσει τις συντηρητικές Καθολικές ψήφους.

Ο Πομπέο δεν θα συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο, γιατί ο ποντίφικας αποφεύγει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα από χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Από την Ρώμη ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης μετέδωσε στην DW:

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στο Βατικανό θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν, αλλά όχι με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν συναντά πολιτικούς από χώρες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική εκστρατεία».  (Στην φωτογραφία ο Πομπέο με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Οκτώβριο του 2019).
Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ο ποντίφικας φέρεται να ενοχλήθηκε έντονα από την «συμβουλή» του Πομπέο να μην ανανεώσει η Αγία Έδρα τη διετή συμφωνία της με την Κίνα, η οποία παρέχει μεγαλύτερες ελευθερίες στους καθολικούς πιστούς. 

Παράλληλα, η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ρώμη συμπίπτει με την στρατηγική κίνηση κινέζικης εταιρίας, η οποία είναι έτοιμη να διαχειριστεί μεγάλο μέρος του λιμένα του Τάραντα, στην Απουλία. Ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης του Δρόμου του Μεταξιού. 

Ο κινεζικός παράγοντας

Οι παρατηρητές στην Ρώμη υπογραμμίζουν ότι τα Πέντε Αστέρια, που μετέχουν στην κυβέρνηση Κόντε μαζί με την Κεντροαριστερά και το μικρό κόμμα του Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία», στηρίζουν δυναμικά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα. 

Ο ιταλός πρωθυπουργός όμως θα προσπαθήσει σίγουρα να τηρήσει κάποιες βασικές ισορροπίες και αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Πομπέο ότι η ιστορική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τίθεται, σε καμία περίπτωση, υπό αμφισβήτηση. Ο Κόντε, όπως υπογραμμίζει ο Τύπος, θα προσθέσει ότι η χώρα του προστατεύει αποτελεσματικά «απόρρητα και ευαίσθητα στοιχεία» που συνδέονται με την εθνική της ασφάλεια. Μια πραγματικότητα η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ή να επηρεασθεί ούτε στο ελάχιστο, από τις όποιες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα.

Όσο για την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία η κυβέρνηση «πεντάστερων» και «δημοκρατικών», επισήμως, κρατά ουδέτερη στάση. Όλα τα μέλη της όμως στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήθελαν να ψηφίσουν χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό τον Τζο Μπάιντεν.

Eπίσης , σήμερα ο Πομπέο θα μιλήσει  σε ένα συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται από την αμερικανική πρεσβεία της Αγίας Έδρας στην ιταλική πρωτεύουσα. 

Ο Πομπέο αναχώρησε για την Ρώμη από την Κρήτη. Στην τελευταία του ανάρτηση στο twitter, ο κ. Πομπέο εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και χαιρέτισε τον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

 

Share this post