Ο πόλεμος της Μόσχας κατά του Οικ. Πατριαρχείου

Ο πόλεμος της Μόσχας κατά του Οικ. Πατριαρχείου

Εδώ και ένα χρόνο το Πατριαρχείο  Μόσχας έχει κηρύξει πλέον ανοικτό πόλεμο κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επικαλούμενο την διαφωνία του στην παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Τους πραγματικούς λόγους αυτού του πολέμου εξηγεί και αναλύει ο γνωστός δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας , Αλέξανδρος Μασσαβέτας, στο λίαν ενδιαφέρον βιβλίο του : «Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ, Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αθήνα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Το βιβλίο , αναφέρει ο συγγραφέας του ” αναδεικνύει ένα ζήτημα καθαρά γεωπολιτικό, παρά την φαινομενικά θρησκευτική του διάσταση: τον πόλεμο που η Μόσχα έχει κηρύξει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”. Η φράση «Μόσχα, η Τρίτη Ρώμη» είναι μέρος των σχολικών μας ακουσμάτων , γράφει και επισημαίνει: ” Λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, πως ο αυτοπροσδιορισμός της Μόσχας ως «Τρίτης Ρώμης» τροφοδοτείται συστηματικά από μία εθνική γραμμή δημιουργίας θρησκευτικών «αποικιών», με προφανή πολιτικά οφέλη”.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα η  από αιώνων ρωσική στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας στον ορθόδοξο κόσμο γνώρισε νέα έξαρση την μετασοβιετική εποχή. Στην Ελλάδα μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια καλοστημένη επιχείρηση «υβριδικού πολέμου», που στοχεύει να στρέψει την ελληνική κοινωνία ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα, σημειώνει ο συγγραφέας, ” η Μόσχα προσπάθησε, με απειλές και πράξεις δολιοφθοράς κατά του πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εμποδίσει την δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί πνευματική της «αποικία». Έχοντας αποτύχει να εκβιάσει τις εξελίξεις, διέκοψε σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και με κάθε άλλη Εκκλησία που αναγνώρισε την θρησκευτική χειραφέτηση της Ουκρανίας”.

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας , μελετώντας την διαμόρφωση της ρωσικής ορθοδοξίας και την κοσμοθεωρία κράτους και Εκκλησίας στην Ρωσία, προσπάθησε  να κατανοήσει  πώς γεννήθηκε η υπερφίαλη «γεωπολιτική της ορθοδοξίας».

“Μόλις σήμερα, με την ορθόδοξη «οικουμένη» να κινδυνεύει να διχοτομηθεί, δείχνει ενδιαφέρον για όλα αυτά η ευρύτερη κοινωνία, πέραν του στενού κύκλου του κλήρου, των εκκλησιαστικών ιστορικών και των διπλωματών” επισημαίνει και θέτει ένα καίριο ερώτημα: ” Οι Ρώσοι παραμένουν δέσμιοι της σαγήνης τους για ένα ένδοξο παρελθόν. Μήπως όμως η ψύχωσή τους με την αυτοκρατορική ιδέα και την ισχύ υπονομεύει τελικά την επιρροή τους στον όλο ορθόδοξο κόσμο; “.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε πριν μερικές μέρες στο καφέ του  βιβλιοπωλείου της Αθήνας ΙΑΝΟΣ, από όπου και το βίντεο:

Share this post