Ο Πατριάρχης στον Άγιο Νικόλαο Βαλέτας στη Μάλτα

Ο Πατριάρχης στον Άγιο Νικόλαο Βαλέτας στη Μάλτα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, στον Μέγα Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον εορτάζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Βαλέτας, τον οποίο παραχώρησε η ΡΚαθολική Αρχιεπισκοπή Μάλτας στην Πατριαρχική Εξαρχία Μελίτης.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μάλτας Charles Jude Scicluna, με κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας, οι Μητροπολίτες Σάρδεων Ευάγγελος και Κρήνης Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Βαλέτα κ. Τασία Αθανασίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, κληρικοί άλλων χριστιανικών κοινοτήτων της νησιωτικής χώρας, και πλήθος ορθοδόξων πιστών, πολλοί εκ των οποίων Έλληνες και Ουκρανοί που ζουν στην Μάλτα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε τα μέλη της ελληνικής παροικίας, και ακολούθως, μιλώντας στα αγγλικά, απευθύνθηκε στο σύνολο του εκκλησιάσματος. Προηγουμένως τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης Μητροπολίτης Κύριλλος.

[Διαβάστε την ομιλία του Πατριάρχου, και την προσφώνηση του Μητροπολίτη Κρήνης εδώ: https://ec-patr.org/response-of-his-all-holiness…/]

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας George William Vella, στο Μέγαρο του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Attard.
Ο Πρόεδρος Vella υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το προσφυγικό, η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και άλλα κοινωνικά ζητήματα μείζονος σημασίας.
Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, καθώς και συνεργάτες του κ. Προέδρου, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της προέπεμψε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι τα προπύλαια του Μεγάρου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Μάλτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του, επισκέφθηκε τον ιστορικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Βαλέτα, όπου τον υποδέχθηκε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος και το πρεσβυτέριο του Ναού.
Ο Πατριάρχης ενημερώθηκε για την ιστορία και τα σπουδαία έργα εκκλησιαστικής τέχνης που φυλάσσονται στο Ναό και τα παρεκκλήσιά του, και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει ιδιαιτέρως τα αριστουργήματα του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Caravaggio.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post