Ο Πατριάρχης Μόσχας καλύπτει τον Πούτιν

Ο Πατριάρχης Μόσχας καλύπτει τον Πούτιν

Οι απόψεις του Κυρίλλου προσφέρουν ισχυρή νομιμοποίηση στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Προέδρου.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος έχει προσδώσει το θεολογικό κάλυμμα στην δολοφονική επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) στην Ουκρανία.

Το κύριο άρθρο της εφημερίας Guardian*, παρατηρεί ότι τον περασμένο μήνα εκατοντάδες Ορθοδόξων Χριστιανών κληρικών, λογίων και απλών ανθρώπων αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκδώσουν μία διακήρυξη, αποκηρύσσοντας τη συνενοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εισβολή Putin στην Ουκρανία.

Στο κείμενό τους, καταδικάζουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο γιατί παρέχει θεολογική κάλυψη σε έναν βάρβαρο και παράνομο πόλεμο.

Γίνεται αναφορά σε ομιλία του Πατριάρχη τον περασμένο μήνα, στην οποία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιαζόταν ως μέρος μιας “μεταφυσικής” πάλης ενάντια σε μία παρηκμασμένη Δύση – έναν πολιτισμό που θεωρείται ότι έχει υποκύψει στον υλισμό, τον ηθικό σχετικισμό, την παγκοσμιοποίηση και την προαγωγή της ομοφυλοφιλίας.

Σε μία χώρα όπου το 71% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι, και ο κ. Putin παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των αξιών της Εκκλησίας, οι απόψεις του Κυρίλλου προσφέρουν ισχυρή νομιμοποίηση στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Προέδρου.

Εν μέσω μιας παγκόσμιας χριστιανικής καταδίκης της ρωσικής εισβολής, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξελίσσεται γρήγορα σε μία Εκκλησία- παρία εντός ενός κράτους-παρία. Γίνεται αναφορά στην αποδοκιμασία της εισβολής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την περασμένη εβδομάδα, ως μιας “θηριώδους” πράξης, και στην υπογραφή ανοιχτής επιστολής-καταδίκης του πολέμου από 280 Ρώσους Ορθοδόξους ιερείς και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο.

Γίνεται αναφορά στη σκλήρυνση της γλώσσας του αρχικά πιο διστακτικού Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος διεμήνυσε στον Πατριάρχη ότι η έννοια του ιερού ή του δίκαιου πολέμου δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την χριστιανική διδασκαλία.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που αντιπροσωπεύει 580 εκατομμύρια Χριστιανών διαφόρων δογμάτων ανά τον κόσμο, έχει χωρίς επιτυχία προτρέψει τον Κύριλλο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον κ. Putin παρεμβαίνοντας για την ειρήνη.

Μία τέτοια κίνηση θα αντιβαίνει το φυσικό ένστικτο προαγωγής της Χριστιανικής ενότητας, αλλά, όπως ακριβώς έχουν επιβληθεί κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες και αυτοί έχουν απομονωθεί με την επίκληση της στήριξης που παρέχουν στον κ. Putin, ο Ορθόδοξος παρίας στη Μόσχα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για την ζεύξη της θεολογίας του στις δολοφονικές φιλοδοξίες ενός δικτάτορα.

ΠΗΓΗ:hellasjournal.com/ Guardian

*Το κείμενο απηχεί τις απόψεις της εφημερίδας Guardian

Share this post