Ο Πάπας κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να βλέπουν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα

Ο Πάπας κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να βλέπουν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα

Ο πάπας Φραγκίσκος, o οποίος επισκέπτεται την Ουγγαρία ,  προειδοποίησε για τους κινδύνους που προέρχονται από την ενίσχυση του εθνικισμού στην Ευρώπη και, απευθυνόμενος στην ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε ότι η υποδοχή μεταναστών μαζί με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο θα ήταν ένδειξη χριστιανικότητας, κατά την ομιλία του ενώπιον της ουγγρικής ηγεσίας στο προεδρικό μέγαρο της Βουδαπέστης.

 Ο πάπας απηύθυνε έκκληση για την απόρριψη των αυτοαναφορικών μορφών του λαϊκισμού και των αυστηρών εθνικιστικών συμφερόντων και ζήτησε την επιστροφή του «ευρωπαϊκού πνεύματος» που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της σύγχρονης μεταπολεμικής Ευρώπης, λέγοντας ότι οι χώρες «οφείλουν να βλέπουν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα».

Στην ομιλία του ενώπιον του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, ο πάπας προειδοποίησε για την τάση εσωστρέφειας και επέμεινε για «την ανάγκη ανοίγματος στους άλλους».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, χαιρετά τον Πάπα.

Το πνεύμα του ουγγρικού Συντάγματος, που καλεί στον σεβασμό των μειονοτήτων, «είναι πραγματικά ευαγγελικό, απορρίπτοντας μια κάποια τάση, που ορισμένες φορές χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις παραδόσεις και ακόμη και την πίστη, εσωστρέφειας», είπε.

Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαφημίζει την προσήλωσή του στη θρησκεία και τη βούλησή του να υπερασπιστεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών.

Θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο πάπας από την πλευρά του δεν σταματά να απευθύνει εκκλήσεις για μεγαλόψυχη υποδοχή και δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι ένα θέμα, το θέμα της υποδοχής (ξένων) που προκαλεί πολλές συζητήσεις στην εποχή μας και είναι βεβαίως σύνθετο. Είναι επείγον, ως Ευρώπη, να εργασθούμε σε δρόμους ασφαλείς και νόμιμους, σε κοινούς μηχανισμούς απέναντι σε ένα ιστορικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με την απόρριψη», είπε.

Θέαση της Βουδαπέστης από ψηλά
ΠΗΓΗ: euronews.gr/ ΦΩΤΟ: vaticannews
O Φραγκίσκος με Ούγγρους νέους . Διαβάστε στον σύνδεσμο

Share this post