Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2025 στην Νίκαια με τον Βαρθολομαίο για την 1700η επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2025 στην Νίκαια με τον Βαρθολομαίο για την 1700η επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

ΡΩΜΗ, Νίκος Τζωΐτης
Σε σημερινή (28 Ιουνίου 2024)  ακρόαση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την αυριανή εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ο Πάπας  Φραγκίσκος τόνισε την σημασία  της 1700η  επετείου (2025)   της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου , η οποία έγινε στην Νίκαια της Βυθινίας και ευχαρίστησε  τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την πρόσκληση να την εορτάσουν από κοινού, στους τόπους όπου έλαβε χώρα. Υπενθυμίζεται  ότι  την πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πάπα Φραγκίσκο για τον κοινό εορτασμό των 17 αιώνων από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της μιας και ενωμένης Εκκλησίας , την είχε αποκαλύψει  ο συνεργάτης μας Νίκος Τζωΐτης το 2014 στο όργανο της καθολικής Εκκλησίας Asia News. (Στην φωτογραφία αριστερά του Πάπα ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ).
 “Είναι απαραίτητο και επείγον να προσευχηθούμε όλοι μαζί για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Οι ηγέτες και τα συγκρουόμενα μέρη να βρουν το δρόμο της ομόνοιας και όλοι να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον ως αδελφούς”. Salvatore Cernuzio έγραψε:” Είναι ένα ταξίδι που ήθελε  να κάνει από καρδιάς ο Πάπας από τότε που τον προσκάλεσε ο αγαπημένος του αδελφός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.  Ο Πάπας Φραγκίσκος μοιράστηκε την προσωπική του επιθυμία στη σημερινή ακρόαση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που έγινε δεκτή σήμερα, 28 Ιουνίου, στο Βατικανό στο πλαίσιο της παραδοσιακής ανταλλαγής για τις γιορτές των προστατών  αγίων της Εκκλησίας της Ρώμης,  Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (μια αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας θα ταξιδέψει αντ’ αυτού στο Φανάρι στις 30 Νοεμβρίου για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα).
Εν μέσω ευγνωμοσύνης και στοργής για τον Βαρθολομαίο, ενθάρρυνσης να προχωρήσουν στον κοινό διάλογο που “δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την ακεραιότητα της πίστης”, έκκλησης για τους Άγιους Τόπους, που έχουν πληγωθεί από τη βία και μνήμης του αείμνηστου θεολόγου Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζιζούλα, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει στο τέλος της ομιλίας του την 1700η επέτειο της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. “Ελπίζω ότι η μνήμη αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος μπορεί να κάνει τη θέληση να μαρτυρήσουν μαζί την πίστη και τη λαχτάρα για μεγαλύτερη κοινωνία να μεγαλώσει σε όλους τους πιστούς στον Χριστό Κύριο” Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι είναι ευτυχής που το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Δικαίστειο για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το πώς θα εορτάσουν από κοινού αυτή την επέτειο: “Εγώ”, πρόσθεσε, “έχω την επιθυμία να πάω εκεί- και ευχαριστώ την Αγιότητά του Βαρθολομαίου που με προσκάλεσε να την εορτάσω κοντά στον τόπο όπου συνεδρίασε η Σύνοδος. Είναι ένα ταξίδι που επιθυμώ να κάνω, από καρδιάς. Να προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους και στα εδάφη του πολέμου. Αυτό θα ήταν μια ακόμη ευκαιρία να εκπληρώσουμε την αποστολή που οι Εκκλησίες καλούνται να επιτελέσουν σήμερα σε μια εποχή που τόσοι πολλοί άνδρες και γυναίκες είναι αιχμάλωτοι του φόβου για το μέλλον”. Δηλαδή, “να διακηρύσσουν τον Ιησού Χριστό την ελπίδα μας πάντοτε, παντού και σε όλους”. Και επίσης να προσευχόμαστε μαζί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πάπας υπενθύμισε τη στιγμή της προσευχής (2014) στους Κήπους του Βατικανού    μαζί με τον Βαρθολομαίο και τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ΄, με τον αείμνηστο Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης, Αμπού Μαζέν, για να επικαλεστούν την ειρήνη στους Αγίους Τόπους, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δέκα χρόνια αργότερα, η τρέχουσα ιστορία μας δείχνει με τραγικό τρόπο την ανάγκη και την επείγουσα ανάγκη να προσευχηθούμε όλοι μαζί για την ειρήνη, ώστε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει, οι αρχηγοί των εθνών και τα συγκρουόμενα μέρη να βρουν το δρόμο τους πίσω στην ομόνοια και όλοι να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον ως αδελφούς. Αυτή είναι μια επίκληση για την ειρήνη, την οποία ο Πάπας επεκτείνει σε όλες τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις: “Ιδιαίτερα στον πόλεμο που διεξάγεται στη μαρτυρική Ουκρανία”.
Πάπας: τερματίστε τον πόλεμο. “Τα κράτη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ ζουν δίπλα-δίπλα.  Ο Φραγκίσκος προήδρευσε σε μια στιγμή προσευχής και μνήμης στους κήπους του Βατικανού για τη 10η επέτειο της “Πρόσκλησης για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους” με τους προέδρους Πέρες και Αμπάς.
Η συνάντηση στην την Ιερουσαλήμ μεταξύ του Παύλου ΣΤ’ και του Αθηναγόρα Με το βλέμμα του ακόμη στην Ιερουσαλήμ, ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει τη συνάντηση πριν από εξήντα χρόνια στην Αγία Πόλη μεταξύ του Παύλου ΣΤ’ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα- την ίδια συνάντηση που έδωσε ώθηση στο “ταξίδι της προσέγγισης και της ειρήνευσης” που συνεχίστηκε έκτοτε και που σήμερα προχωρά “προς την αποκατάσταση της ενότητας στην οποία μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να μας οδηγήσει, αυτής της κοινωνίας μέσα στη νόμιμη διαφορετικότητα”.Μετά από αιώνες αμοιβαίας αποξένωσης, “εκείνη η συνάντηση ήταν ένα σημάδι μεγάλης ελπίδας, η οποία δεν παύει να εμπνέει τις καρδιές και τα μυαλά τόσων πολλών ανδρών και γυναικών που σήμερα λαχταρούν να φτάσουν, με τη βοήθεια του Θεού, στην ημέρα που θα μπορούμε να συμμετέχουμε μαζί στο ευχαριστιακό συμπόσιο. 
Φιλία με τον Βαρθολομαίο Παραμένοντας στο νήμα των αναμνήσεων, ο Πάπας υπενθυμίζει το ταξίδι του Μαΐου 2014 στους Αγίους Τόπους, και εκείνη τη φορά με τον Βαρθολομαίο στο πλευρό του: ακριβώς εκεί, “όπου ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός πέθανε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς”, “επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί προς την ενότητα για την οποία ο Κύριος Χριστός προσευχήθηκε στον Πατέρα, ώστε όλοι να είναι ένα”. Ο Ποντίφικας διατηρεί τη ζωντανή ανάμνηση εκείνου του προσκυνήματος και δήλωσε ευγνώμων που ανέπτυξε μια “αδελφική φιλία” με τον Πατριάρχη από εκείνο το ταξίδι, η οποία διατηρήθηκε με την πάροδο των ετών και “τροφοδοτήθηκε σε πολυάριθμες συναντήσεις, σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένης συνεργασίας μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε θέματα μεγάλης σημασίας για τις Εκκλησίες και για τον κόσμο, όπως η φροντίδα της δημιουργίας, η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ειρήνη”.
Μαζί στο Ιωβηλαίο Η προσοχή του Πάπα στράφηκε στη συνέχεια στο Ιωβηλαίο του 2025, το οποίο θα έχει ως σύνθημα “Προσκυνητές της ελπίδας”. Επίσης, δήλωσε ότι ενθαρρύνει το έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη μελέτη ευαίσθητων ιστορικών και θεολογικών θεμάτων. Ελπίζω ότι οι ποιμένες και οι θεολόγοι που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία θα υπερβούν τις καθαρά ακαδημαϊκές διαμάχες και θα διατεθούν με πειθήνια ακρόαση σε αυτό που το Άγιο Πνεύμα λέει στη ζωή της Εκκλησίας, καθώς και ότι όσα έχουν ήδη μελετηθεί και συμφωνηθεί θα βρουν πλήρη αποδοχή στις κοινότητές μας και στους τόπους εκπαίδευσης. Θα υπάρχει πάντα αντίσταση σε αυτό, παντού, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος”.Στο τέλος της ακρόασης, ο Πάπας αναφέρθηκε και πάλι στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζιούλαλα . Τον χαρακτήρισε πνευματώδη και θυμήθηκε  μια σοφή δήλωση, που είχε ειπώθει “Ξέρω πότε θα είναι η ημέρα της πλήρους ενότητας: θα είναι η  ημέρα της τελικής Κρίσης. Αλλά, εν τω  μεταξύ, πρέπει να πορευόμαστε  να  προσευχόμαστε  και να εργαζόμασταν  από κοινού όλοι μαζί”! 

*Διαβάστε και στον σύνδεσμο

Share this post