Ο Πάπας Φραγκίσκος στο ταπεινό σπίτι του κορυφαίου ιερωμένου του σιιτικού Ισλάμ , Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι
*Ο σιΐτης θρησκευτικός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν, όπως όλοι οι Ιρακινοί με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων τους».
*Ο Πάπας επισκέφθηκε τα ερείπια της αρχαίας Ουρ στο νότιο Ιράκ, η οποία θεωρείται γενέτειρα του Αβραάμ. – Αύριο μεταβαίνει στο Ερμπίλ και στην Μουσούλη.
Δύο θρησκευτικοί ηγέτες, ο Πάπας Φραγκίσκος και Μεγάλος Αγιατολάχ Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani (Αλί αλ-Σιστάνι) , ο κορυφαίος σίιτης μουσουλμάνος στο Ιράκ με εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς, συναντήθηκαν σήμερα στο ταπεινό, νοικιασμένο σπίτι του δεύτερου μέσα στα σοκάκια της πόλης Νατζάφ του Ιράκ.
Η συνάντησή τους έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διάρκεσε σχεδόν μία ώρα. Ο Πάπας τείνει το χέρι στο σιιτικό Ισλάμ, αφού πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει ένα έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού Ισλάμ, τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Άζχαρ, σεΐχη Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.
Ο Σιστάνι, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.
Ο 90χρονος Σιστάνι σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Ο Σιστάνι συμφώνησε να συναντηθεί με τον Πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι, δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.
Η μοναδική φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τους δύο ηγέτες να κάθονται ο ένας απέναντι σχεδόν στον άλλο. Ο ένας ντυμένος στα μαύρα και ο άλλος στα λευκά, σε ένα απέριττο δωμάτιο. Σε μια σπάνια ανακοίνωσή του, ο Αλ Σιστάνι ευχαρίστησε προσωπικά τον πάπα Φραγκίσκο που ήρθε στη Νατζάφ. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων τους».
Με τη θρησκευτική αυτή συνάντηση κορυφής, μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αργεντινός πάπας θέλησε να τείνει το χέρι στο σιιτικό ισλάμ, αλλά και να υποστηρίξει την υπόθεση των χριστιανών του Ιράκ – αποτελούν το 1% του πληθυσμού αυτής της μουσουλμανικής χώρας – που υπογραμμίζουν ότι γίνονται τακτικά θύματα διακρίσεων.
Η πόλη της Νατζάφ
Η πόλη της Νατζάφ βρίσκεται περίπου 160 χλμ νότια της Βαγδάτης, 30 χλμ από την αρχαία Βαβυλώνα και 400 χλμ βόρεια της βιβλικής πόλης Ουρ. Ιδρύθηκε το 791 μ.Χ. από τον Χαλίφη Χαρούν αλ-Ρασίσι, και η ανάπτυξή του πραγματοποιήθηκε κυρίως μετά τον 10ο αιώνα.
Το Najaf είναι το βασικό σιιτικό θρησκευτικό κέντρο του Ιράκ και προορισμός προσκυνήματος για Σιίτες από όλο τον κόσμο. Είναι επίσης το σπίτι του τάφου μιας από τις πιο σεβαστές μορφές του Ισλάμ, του Ali bin Abi Talib, επίσης γνωστού ως Imam ʿAlī, ξαδέλφου και γαμπρού του Μωάμεθ και του πρώτου άνδρα που μετατράπηκε στο Ισλάμ.
Ο τάφος του πρώτου Ιμάμη των Σιιτών, που βρίσκεται μέσα στο Τζαμί του Ιμάμ Αλί, θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη του Ισλάμ, και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης.
Εκτός από τα τζαμιά, τα ιερά και τις θρησκευτικές σχολές, η ιερή πόλη του ιρακινού σιιισμού είναι γνωστή για το νεκροταφείο Wadi al-Salam.
Η κατοικία του Μεγάλου Αγιατολάχ Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani βρίσκεται κοντά στο Ιερό του Ιμάμ Αλί ή στο Τζαμί του Ιμάμ Αλί, το οποίο θεωρείται από τους Σιίτες ως ο τρίτος ιερός χώρος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Το τζαμί καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η τελευταία ανοικοδόμηση, που ξεκίνησε το 1623, ολοκληρώθηκε το 1632.
Ιράκ: Η προσευχή του Πάπα για τους γιους και τις κόρες του Αβραάμ
Μετά την 55λεπτη συνάντησή του με τον Σιστάνι, ο Φραγκίσκος κατευθύνθηκε προς τα ερείπια της αρχαίας Ουρ στο νότιο Ιράκ, η οποία θεωρείται γενέτειρα του Αβραάμ, πατέρα του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Ο Πάπας συναντήθηκε με Μουσουλμάνους, Εβραίους, εκπροσώπους διαφόρων χριστιανικών Εκκλησιών και άλλων ιρακινών θρησκευτικών μειονοτήτων στην ιρακινή πόλη Ουρ.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Linda Bordoni “Το συναίσθημα ήταν έντονο, αλλά οδυνηρό: μια απλή, σαν τέντα δομή, με λευκές κουρτίνες για την προστασία των συμμετεχόντων από τον ήλιο, δημιουργήθηκε δίπλα στο σπίτι του Αβραάμ. Στο βάθος, τα απίστευτα καλοδιατηρημένα ερείπια ενός 4.000 ετών ναού Σουμερίων με παρακείμενο συγκρότημα κατοικιών και παλάτια γνωστά ως το Μεγάλο Ζιγκουράτ του Ουρ.
Μετά τη συνάντηση, ο Πάπας συγκεντρώθηκε σε προσευχή μαζί με Μουσουλμάνους, Εβραίους, εκπροσώπους των χριστιανικών Εκκλησιών του Ιράκ και μέλη ιρακινών θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Yazidis και Sabaeans, που επικαλέστηκαν τον Κύριο για ειρήνη, συμφιλίωση και δύναμη για την ανοικοδόμηση της σύγκρουσης- κατεστραμμένο έθνος.
Αυτή ήταν η προσευχή τους:
“Παντοδύναμος Θεός, ο Δημιουργός μας, αγαπάτε την ανθρώπινη οικογένειά μας και κάθε έργο των χεριών σας:
Ως παιδιά του Αβραάμ, Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, μαζί με άλλους πιστούς και όλα τα πρόσωπα καλής θέλησης, σας ευχαριστούμε που μας δώσατε τον Αβραάμ, έναν διακεκριμένο γιο αυτής της ευγενικής και αγαπημένης χώρας, να είναι κοινός μας πατέρας στην πίστη.
Σας ευχαριστούμε για το παράδειγμά του ως άνθρωπος πίστης, που σας υπακούει εντελώς, άφησε πίσω την οικογένεια, τη φυλή του και τη γη του, και ξεκινήσε για μια χώρα που δεν ήξερε.
Σας ευχαριστούμε επίσης, για το παράδειγμα του θάρρους, της ανθεκτικότητας, της δύναμης του πνεύματος, της γενναιοδωρίας και της φιλοξενίας, που ορίστηκε για μας από τον κοινό μας πατέρα στην πίστη.
Σας ευχαριστούμε με έναν ειδικό τρόπο για την ηρωική πίστη του, που αποδεικνύεται από την ετοιμότητά του ακόμη και να θυσιάσει τον γιο του σε υπακοή στην εντολή Σας. Γνωρίζουμε ότι αυτή ήταν μια ακραία δοκιμασία, αλλά από την οποία αναδείχθηκε νικητής, καθώς εμπιστεύτηκε ανεπιφύλακτα σε Εσάς…
Σας ζητάμε, ο Θεός του πατέρα μας Αβραάμ και ο Θεός μας, να μας δώσετε μια ισχυρή πίστη, μια πίστη που αφθονούν σε καλές εργασίες, μια πίστη που ανοίγει τις καρδιές μας σε Εσάς και σε όλους τους αδελφούς μας και μια απεριόριστη ελπίδα ικανή να διακρίνει σε κάθε περίπτωση την πιστότητά Σας στις υποσχέσεις Σας.
Κάντε τον καθένα μας μάρτυρα της αγάπης Σας για όλους, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, τις χήρες και τα ορφανά, τους φτωχούς και τους ασθενείς.
Ανοίξτε τις καρδιές μας για αμοιβαία συγχώρεση και με αυτόν τον τρόπο μας κάνετε μέσα συμφιλίωσης, οικοδόμους μιας πιο δίκαιης και αδελφικής κοινωνίας. Φωτίστε όλους όσοι έχουν πεθάνει, ιδιαίτερα τα θύματα βίας και πολέμου.
Βοηθήστε τις αρχές στην προσπάθεια αναζήτησης και εύρεσης των θυμάτων της απαγωγής και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών.
Βοηθήστε μας να φροντίσουμε τη γη, το κοινό μας σπίτι, το οποίο με την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία Σας έχετε δώσει σε όλους μας.
Καθοδηγήστε τα χέρια μας στο έργο της ανοικοδόμησης αυτής της χώρας και δώστε μας τη δύναμη, που απαιτείται για να βοηθήσουμε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και να ξεκινήσουν μια νέα, γαλήνια και ευημερούσα ζωή. Αμήν”.
Μετά την Ουρ ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στη Βαγδάτη και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον χαλδαϊκό καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωσήφ.
Αύριο, Κυριακή , ο Πάπας Φραγκίσκος θα αναχωρήσει το πρωί για τον Ερμπίλ. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, θα τον υποδεχτούν θρησκευτικές και πολιτικές αρχές από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν πριν συνεχίσει το ταξίδι του με ελικόπτερο στη Μοσούλη. Εκεί, θα απαγγείλει μια προσευχή για τα θύματα του πολέμου στο Hosh al-Bieaa (Πλατεία Εκκλησίας). Από την Μουσούλη, σύμβολο των ωμοτήτων του Ισλαμικού Κράτους από το 2014 έως το 2017, ο Πάπας θα απευθύνει ομιλία προς όλο τον κόσμο. Το απόγευμα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επιστρέψει στο Ερμπίλ, όπου θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο στάδιο «Φράνσο Χάρι»
ΠΗΓΗ: Vatican News- L’Osservatore Romano
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ Vatican News