Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε στην Αγία Μαρία Μαγιόρ για τις επισκέψεις του σε Κύπρο-Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε στην Αγία Μαρία Μαγιόρ για τις επισκέψεις του σε Κύπρο-Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε σήμερα  τη Βασιλική της Αγίας Μαρίας Μαγιόρ και προσευχήθηκε, επικαλούμενος   την προστασία της Παναγίας  κατά τη διάρκεια του Αποστολικού Ταξιδιού του στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Πάπας αφιέρωσε λίγο χρόνο από το βεβαρυμένο  πρόγραμμά του το απόγευμα και προσευχήθηκε στην  αρχαία ρωμαϊκή εικόνα της Mary Salus Populi Romani. Για το σκοπό αυτό τααξίδεψε στην παπική Βασιλική της Αγίας Μαρίας Μέγιορ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, ο Πάπας Φραγκίσκος εμπιστεύτηκε το Αποστολικό του Ταξίδι στην Κύπρο και την Ελλάδα στην προστασία της Παναγίας μας. Κατέθεσε επίσης ένα μπουκέτο λουλούδια στο βωμό, όπου βρίσκεται η εικόνα στο παρεκκλήσι Borghese.

Οικουμενικές σχέσεις

Στο vaticannews ο Devin Watkins γράφει:

“Ο Πάπας ξεκινά αύριο  για μια τριήμερη επίσκεψη στο μεσογειακό νησιωτικό έθνος της Κύπρου, πριν ταξιδέψει το Σάββατο στην Ελλάδα όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα. Οι οικουμενικές σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες θα είναι ένα από τα κυριότερα σημεία των επισκέψεών του και στα δύο έθνη.

Το Σάββατο συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, επικεφαλής της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του νησιού, καθώς και με την Ορθόδοξη Ιερά Σύνοδο της Κύπρου. Στην  επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Ιερώνυμο Β’ Αθηνών, τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία και των δύο εθνών.

Προσοχή στους μετανάστες

Στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος ακολουθεί τα βήματα του Βενέδικτου XVI, ο οποίος το 2010 έγινε ο πρώτος σύγχρονος Πάπας που επισκέφθηκε εκεί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει επίσης στο ελληνικό νησί της Λέσβου για επίσκεψη με μετανάστες και πρόσφυγες.

Ταξίδεψε στο νησί το 2016 με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ στο απόγειο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, επιστρέφοντας στο Βατικανό με 12 αιτούντες άσυλο στο παπικό αεροπλάνο.

Τα δεινά των μεταναστών είναι για άλλη μια φορά στην ατζέντα του, με εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για να δώσουν την ευκαιρία στον Πάπα Φραγκίσκο να εκφράσει την αλληλεγγύη και την εγγύτητά του στους ανθρώπους που μετακινούνται.

Στη σημερινή ημέρα ευαισθητοποίησης για το AIDS, αλλά και για το θέμα της πανδημίας, με μηνύματα κατά της ανισότητας στην υγεία, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στον Άγιο Πέτρο.

Ο Ποντίφικας μίλησε επίσης στους πιστούς για τα επικείμενα ταξίδια του σε Κύπρο και Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τους δύο λαούς αγαπημένους με πλούσια ιστορία, πνευματικότητα και πολιτισμό.

Αποκάλεσε τα ταξίδια πηγές της αποστολικής πίστης και της αδελφότητας μεταξύ Χριστιανών διαφόρων δογμάτων. Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ακόμα ότι θα επισκεφθεί τη Λέσβο, όπου θα έχει την ευκαιρία να πλησιάσει μιά ανθρωπότητα τραυματισμένη, όπως είπε, στα πρόσωπα των μεταναστών, οι οποίοι αναζητούν την ελπίδα”.

***********************************************

Ειδικό σχέδιο δράσης, θα εφαρμόσει από αύριο η Αστυνομία  για προστασία του Πάπα Φραγκίσκου , ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο το διήμερο δύο με τέσσερις Δεκεμβρίου.

Ο Ποντίφικας αξιολογείται ως προσωπικότητα με ψηλό βαθμό απειλής. Ως εκ τούτου, η κυπριακή αστυνομία τίθεται σε κόκκινο συναγερμό και έχει ήδη καταστρώσει σχέδιο προστασίας του με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία θα υπάρξουν κατά διαστήματα ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων, τόσο στην επαρχία Λάρνακας, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας, όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.Επίσης, από τις έξι το πρωί αύριο μέχρι το Σάββατο το πρωί θα υπάρξει μόνιμη αποκοπή του δρόμου από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου προς τη συμβολή των οδών Ρηγαίνης-Αρσινόης.

Θα επιστρατευτούν εκατοντάδες αστυνομικοί  ενώ κύριο ρόλο θα έχει ο ειδικός αντιτρομοκρατικός ουλαμός της ΜΜΑΔ. Η Αστυνομία καλεί το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των αστυνομικών.Όσοι θα παρεβρεθούν την Παρασκευή στο στάδιο ΓΣΠ, θα πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα γιατί θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για safepass και έλεγχοι ασφαλείας. Οι πόρτες του Σταδίου ΓΣΠ θα ανοίξουν για το κοινό στις 7 το πρωί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα προσγειωθεί αύριο  στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15:30, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή. Αργότερα θα συναντήσει ιερείς, ιερείς, διακόνους, κατηχητές και μέλη εκκλησιαστικών συλλόγων στον Μαρωνιτικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Χάριτος της Λευκωσίας. Στις 17:15 θα τον υποδεχθεί ο Κύπριος Πρόεδρος στο παλάτι του στην πρωτεύουσα, όπου αργότερα θα μιλήσει στις τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών και το διπλωματικό σώμα.

Το πρωί της Παρασκευής ο Πάπας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ευγενείας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία και στη συνέχεια συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Λευκωσίας. Αργότερα το πρωί θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στο «Στάδιο ΓΣΠ» στη Λευκωσία. Το απόγευμα θα πραγματοποιήσει Οικουμενική Παράκληση με Μετανάστες στον Ενοριακό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

 

Το Σάββατο, ο Πάπας αναχωρεί για την Αθήνα, την Ελλάδα, το δεύτερο σκέλος αυτού του αποστολικού ταξιδιού.

Share this post