Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μεγάλος Ιμάμης της Ινδονησίας υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μεγάλος Ιμάμης της Ινδονησίας υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη

Του  Thaddeus Jones*

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που επισκέπτεται την Ασία πήγε στο  τζαμί Istiqlal στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, το μεγαλύτερο τζαμί της νοτιοανατολικής Ασίας, για μια διαθρησκειακή συνάντηση.  

Τον καλωσόρισε ο Μεγάλος Ιμάμης, Δρ Nasaruddin Umar. Μαζί επισκέφθηκαν επίσης το «Τούνελ της Φιλίας», το οποίο παρέχει έναν υπόγειο διάδρομο που συνδέει το τζαμί Istiqlal με τον καθολικό καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Υπέγραψαν επίσης την Κοινή Διακήρυξη του Istiqlal 2024, υπογραμμίζοντας ότι οι αξίες που είναι κοινές σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις πρέπει να προωθηθούν αποτελεσματικά για να «νικήσουν την κουλτούρα της βίας και της αδιαφορίας» και να προωθήσουν τη συμφιλίωση και την ειρήνη.

Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Μεγάλο Ιμάμη για τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του και για την υπενθύμιση σε όλους πώς αυτός ο τόπος λατρείας και προσευχής είναι «ένα μεγάλο σπίτι για την ανθρωπότητα» όπου οι άνθρωποι μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να θυμηθούν τη «λαχτάρα για το άπειρο» που κουβαλάμε στις καρδιές μας και την ανάγκη «να αναζητήσουμε μια συνάντηση με το θείο και να βιώσουμε τη χαρά της φιλίας με τους άλλους».

Καλλιέργεια διαλόγου και αρμονίας

Ο Πάπας απότισε φόρο τιμής στο «μεγάλο δώρο» των Ινδονήσιων στο έργο τους για την προώθηση «του διαλόγου, του αμοιβαίου σεβασμού και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ θρησκειών και διαφορετικών πνευματικών ευαισθησιών».

Είπε ότι η ιστορία του τζαμιού είναι μια απόδειξη αυτών των προσπαθειών, υπενθυμίζοντας ότι ένας τοπικός χριστιανός αρχιτέκτονας, ο Friedrich Silaban, κέρδισε τον διαγωνισμό σχεδιασμού για την κατασκευή του.

Ο Πάπας τους ενθάρρυνε να καλλιεργούν αυτό το δώρο κάθε μέρα, «έτσι ώστε οι θρησκευτικές εμπειρίες να μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για μια αδελφική και ειρηνική κοινωνία».

Συνάντηση και διάλογος

Το «Τούνελ της Φιλίας» που συνδέει το τζαμί Istiqlal και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας της Κοίμησης της Θεοτόκου σηματοδοτεί επίσης «ένα εύγλωττο σημάδι»  παρατήρησε ο Πάπας, καθώς αυτοί οι δύο τόποι λατρείας όχι μόνο αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά συνδέονται μεταξύ τους, επιτρέποντας «συνάντηση, διάλογο… μια γνήσια εμπειρία αδελφοσύνης».

Είπε ότι είθε ο καθένας από εμάς στο πνευματικό του ταξίδι «να περπατήσει αναζητώντας τον Θεό και να συμβάλει στην οικοδόμηση ανοιχτών κοινωνιών, θεμελιωμένων στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία αγάπη, ικανών να προστατεύσουν από την ακαμψία, τον φονταμενταλισμό και τον εξτρεμισμό, που είναι πάντα επικίνδυνα και ποτέ δικαιολογημένα».

Πάντα να κοιτάς βαθιά

Ο Πάπας συνέχισε τονίζοντας ότι κοιτάζοντας βαθύτερα τη ζωή μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι υπό το φως της κοινής «δίψας για το άπειρο», μπορούμε να ανακαλύψουμε πώς είμαστε όλοι αδελφοί και αδελφές, «όλοι προσκυνητές, όλοι στο δρόμο μας προς τον Θεό, πέρα από αυτό που μας διαφοροποιεί».

Στη συνέχεια, ο Πάπας τόνισε τη σημασία της διατήρησης των δεσμών φιλίας, εστιάζοντας σε αυτό που μας ενώνει εν μέσω του πλούτου της ποικιλομορφίας μας, καθώς «αναζητούμε την αλήθεια μαζί» και μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τις θρησκευτικές παραδόσεις του άλλου και να συναντηθούμε «για να καλύψουμε τις ανθρώπινες και πνευματικές μας ανάγκες».

Μπορούμε επίσης να επιδιώξουμε τους ίδιους στόχους μαζί, παρατήρησε ο Πάπας, όπως η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η βοήθεια προς τους φτωχούς, η προώθηση της ειρήνης και η προστασία του περιβάλλοντος.

Εν κατακλείδι, ο Πάπας είπε ότι «η προώθηση της θρησκευτικής αρμονίας για χάρη της ανθρωπότητας» είναι η κοινή μας κλήση και ο τίτλος της κοινής δήλωσης που μόλις υπογράψαμε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ανταποκριθούμε μαζί στις κρίσεις, τους πολέμους, τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσα δεινά, «που δυστυχώς προκαλούνται κατά καιρούς από τη χειραγώγηση της θρησκείας».

Προωθώντας αποτελεσματικά τις αξίες που είναι κοινές σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις, μπορούμε να εργαστούμε για να «νικήσουμε την κουλτούρα της βίας και της αδιαφορίας… και να προωθήσει τη συμφιλίωση και την ειρήνη», δήλωσε ο Πάπας, παραθέτοντας από την Κοινή Διακήρυξη του Istiqlal.

«Αν είναι αλήθεια ότι βρίσκεστε στο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο του κόσμου, να ξέρετε ότι ο πιο πολύτιμος θησαυρός είναι η αποφασιστικότητα ότι οι διαφορές μπορούν να εναρμονιστούν μέσω της ομόνοιας και του αμοιβαίου σεβασμού αντί να αποτελούν αιτία σύγκρουσης… Είθε όλοι να εκπλαγούν από το όνειρο μιας ελεύθερης, αδελφικής και ειρηνικής κοινωνίας και ανθρωπιάς!»

Πηγή: vaticannews.va

Share this post