Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει δικαίωμα ψήφου σε μοναχές στη Σύνοδο των Επισκόπων

Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει δικαίωμα ψήφου σε μοναχές στη Σύνοδο των Επισκόπων

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Πέντε μοναχές θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων, η οποία αποτελεί παπικό συμβουλευτικό όργανο και θα συνέλθει τον Οκτώβριο.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να χαιρετήσουν την απόφαση του Ποντίφικα ως ιστορική, αναφέρει το BBC. Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρίσκονται στη σύνοδο για να παρακολουθούν τις εργασίες.

Η μεταρρύθμιση του Ποντίφικα (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:.vaticannews.va) αξιολογείται ως σημαντική για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στην οποία επί αιώνες τον έλεγχο είχαν οι άνδρες.

 Το δικαίωμα ψήφου θα επεκταθεί επίσης σε 70 μη εκκλησιαστικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, ανοίγοντας τη συνάντηση πέραν της αυστηρής εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ο Ποντίφικας έδωσε παράλληλα έμφαση στη συμμετοχή των νέων.

Cardinal Jean-Claude Hollerich 

«Είναι σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση», έσπευσε να επισημάνει ο Cardinal Jean-Claude Hollerich, βασικός διοργανωτής της Συνόδου των Επισκόπων.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Κρίστοφερ Λαμπ, ανταποκριτής στο Βατικανό του καθολικού ειδησεογραφικού δικτύου «The Tablet», υποστήριξε ότι οι αλλαγές του Πάπα είναι «εξαιρετικά σημαντικές».

Προέβλεψε, ωστόσο, ότι ο Ποντίφικας θα αντιμετωπίσει «ισχυρή αντίσταση» στους κόλπους της Εκκλησίας σχετικά με την απόφασή του.

*Διαβάστε και στον σύνδεσμο

Hollerich on Synod: Discovering unity in serving God and people – Vatican News

Share this post